«جهان اقتصاد» از بازار نفت گزارش می دهد

طلای سیاه در مسیر پرسنگ

گلناز پرتوی مهر

شناسه خبر: 181034

درحالی‌که جهان انرژی همچنان در میانه طوفان ژئوپلیتیک و تصمیمات اقتصادی سرنوشت‌ساز در نوسان است، نفت بار دیگر نشان داد که چگونه می‌تواند در بازی شطرنج تحریم‌ها، تعرفه‌ها و کاهش تولید، سربلند باقی بماند. 

در معاملات روز جمعه، قیمت نفت با تکیه بر دو بازوی قدرتمند—افزایش تنش‌های بین‌المللی و کاهش عرضه جهانیبیش از ۲ درصد رشد کرد. نفت برنت با صعودی ۲.۵ درصدی، به ۷۰ دلار و ۳۶ سنت رسید و نفت وست تگزاس اینترمدیت هم با جهشی ۲.۸ درصدی، به ۶۸ دلار و ۴۵ سنت دست یافت. 

آژانس بین‌المللی انرژی هشدار داد که بازار، با وجود پیش‌بینی مازاد در آینده، اکنون با محدودیت عرضه واقعی‌تری مواجه است. در این میان، کاهش متوالی دکل‌های حفاری در آمریکا، به‌عنوان نشانه‌ای از ضعف تولید داخلی، بازار را بیش از پیش نگران کرده است. 

از سوی دیگر، روسیه وعده داده تا در ماه‌های آینده تولید مازاد خود را تعدیل کند و عربستان نیز با ارسال بزرگ‌ترین محموله نفت به چین در دو سال اخیر، بار دیگر قدرت نفوذ خود را به رخ کشیده است. 

اما در دل این همه صعود و هیجان، سایه‌ای از کاهش تقاضا نیز در افق دیده می‌شود. اوپک در گزارش چشم‌انداز خود، پیش‌بینی بلندمدت برای تقاضای جهانی را به دلیل افت مصرف چین کاهش داد. 

در حالی که دنیا منتظر «بیانیه مهم» ترامپ درباره روسیه و اقدامات احتمالی اتحادیه اروپا علیه نفت این کشور است، بازار انرژی نشان داده که همچنان تابعی از پیچیدگی‌های سیاسی، اقتصادی و استراتژیک باقی خواهد ماند. 

طلای سیاه اگرچه در مسیر پرسنگی گام برمی‌دارد، اما هنوز هم چشم به قله‌های قیمتی دوخته است. 

فیلیپ فلاین، تحلیلگر ارشد گروه پرایس فیوچرز، گفت: بازار در حال درک این موضوع است که عرضه محدود است. 

شرکت خدمات انرژی بیکر هیوز اعلام کرد که شرکت‌های انرژی آمریکا، هفته گذشته، تعداد دکل‌های نفت و گاز طبیعی فعال را برای یازدهمین هفته متوالی کاهش دادند. آخرین باری که این اتفاق افتاد، ژوئیه ۲۰۲۰ بود که همه‌گیری کرونا، تقاضا برای سوخت را کاهش داده بود. 

با وجود محدودیت عرضه کوتاه ‌مدت بازار، آژانس بین‌المللی انرژی پیش‌بینی کرد رشد عرضه بالاتری در سال جاری وجود داشته باشد و در عین حال، چشم‌انداز خود را برای رشد تقاضا کاهش داد که نشان‌دهنده مازاد عرضه در بازار است. 

تحلیلگران کومرس بانک گفتند: اوپک پلاس به سرعت و به میزان قابل توجهی، شیرختی نفت را باز خواهد کرد. تهدید عرضه بیش از حد قابل توجه وجود دارد. با این حال، در کوتاه‌ مدت، قیمت نفت همچنان پشتیبانی می‌شود. 

الکساندر نواک، معاون نخست‌وزیر روسیه، با اشاره به چشم‌انداز قیمت کوتاه‌ مدت، گفت که روسیه در سه ماهه اوت تا سپتامبر، مازاد تولید خود را در مقایسه با سهمیه اوپک پلاس امسال جبران خواهد کرد. 

یکی دیگر از نشانه‌های تقاضای قوی در کوتاه مدت، احتمال ارسال حدود ۵۱ میلیون بشکه نفت توسط عربستان سعودی در ماه اوت به چین است که بزرگترین محموله از این نوع در بیش از دو سال گذشته محسوب می‌شود. 

با این حال، اوپک در گزارش چشم‌انداز جهانی نفت ۲۰۲۵ که پنجشنبه گذشته منتشر شد، پیش‌بینی‌های بلندمدت خود را برای تقاضای جهانی نفت در دوره ۲۰۲۶ تا ۲۰۲۹، به دلیل کاهش تقاضای چین، کاهش داد. 

وزارت انرژی عربستان سعودی روز جمعه اعلام کرد که این کشور کاملا به هدف تولید داوطلبانه اوپک پلاس پایبند بوده است. 

 

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، پنجشنبه گذشته، به شبکه ان‌بی‌سی نیوز گفت که روز دوشنبه «بیانیه مهمی» در مورد روسیه صادر خواهد کرد، اما توضیح بیشتری نداد.

 

ارسال نظر