«جهان اقتصاد» از تحول در سرمایهگذاری و توسعه در بالادست نفت و گاز ایران گزارش می دهد
از دل زمین تا بستر دیپلماسی؛ سرمایهگذاری با طعم انرژی
گلناز پرتوی مهر
رویداد «تحول در سرمایهگذاری و توسعه در بالادست نفت و گاز ایران» با هدف جذب سرمایهگذاریهای کلان داخلی و بینالمللی، ارائه بستههای جذاب سرمایهگذاری و معرفی فرصتهای شراکت راهبردی در یکی از حیاتیترین حوزههای اقتصادی کشور برگزار شد؛ رویدادی که گامی جدی در جهت بازتعریف نقش ایران در معادلات جهانی انرژی و بهرهبرداری از ظرفیتهای بینظیر این صنعت به شمار میرود.
معاون اول رئیسجمهوری با اعلام اینکه جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد با ارائه بستههای جذاب سرمایهگذاری، مدلهای مشارکت نوآورانه، تصویرهای بینالمللی و تسهیلات ویژه زمینه ورود سرمایهگذاران بزرگ به پروژههای کلان نفت و گاز را فراهم آورد، گفت: ما به دنبال سرمایهگذاری مالی و خواهان شراکتهای راهبردی پایدار و مبتنی بر منافع بلندمدت متقابل هستیم.
به گزارش «جهان اقتصاد»، محمدرضا عارف، در مراسم تحول در سرمایهگذاری و توسعه در بالادست نفت و گاز ایران اظهار داشت: بسیار خرسند هستم که افتخار حضور در جمع شما را پیدا کردم. همچنین مراتب قدردانی خود را از تلاشها و زحمات شرکت ملی نفت ایران برای برگزاری این رویداد مهم اعلام میکنم.
وی با بیان اینکه صنعت نفت نهتنها آینده اقتصادی ایران را رقم میزند، بلکه نقشی حیاتی در امنیت انرژی منطقه جهان ایفا میکند، افزود: حوزه بالادستی نفت و گاز در جمهوری اسلامی ایران با در اختیار داشتن دومین ذخایر بزرگ گاز طبیعی و سومین ذخایر نفتی دنیا نهتنها یک بازیگر مهم، بلکه یک ستون در معادلات جهانی انرژی است.
معاون اول رئیس جمهوری با تأکید بر اینکه آنچه این ظرفیت را به مزیت واقعی تبدیل میکند نه فقط کمیت، بلکه موقعیت ممتاز نیروی انسانی متخصص، زیرساختهای گسترده و اراده سیاسی برای تحول و همکاری سازنده است، بیان کرد: کشور ایران با مساحتی وسیع و جمعیتی حدود ۸۵ میلیون نفر جزو ۱۸ کشور جهان به لحاظ وسعت و جمعیت است. بالا بودن دانشجویان و فارغالتحصیلان جوان، آموزش عالی، همچنین قرار گرفتن در رده کشورهای با توسعه انسانی بالا، ظرفیت بسیاری برای جذب سرمایههای داخلی و خارجی دارد.
عارف ادامه داد: به لحاظ جغرافیایی نیز جمهوری اسلامی ایران موقعیت منحصربهفردی دارد، با داشتن مرزهای آبی و خاکی با ۱۵ کشور، در مرکز اتصال خاورمیانه آسیا و اروپا واقع شده است و با توجه به قرار داشتن در کریدورهای حملونقل بینالمللی شمال به جنوب و شرق به غرب در کنار زیرساختهای مناسب میتواند نقش مؤثری در تأثیر تجارت بین مناطق مذکور ایفا کند.
وی گفت: از معدود کشورهایی هستیم که هم ذخایر بالای نفت داریم و هم ذخایر بالای گاز. ایران با ۲۰۸ میلیارد بشکه ذخایر نفت اثباتشده سومین مالک بزرگ ذخایر نفتی در جهان بهشمار میرود و با داشتن ۳۲ تریلیون مترمکعب ذخایر گاز، دومین دارنده ذخایر گازی جهان است.
معاون اول رئیسجمهوری با بیان اینکه ایران با مجموع معادل ۳۸۰ میلیارد بشکه نفت خام درمجموع رتبه اول ذخایر را در سطح جهان در اختیار دارد، بیان کرد: وابستگی اقتصاد کشورمان به درآمدهای نفتی سبب شده است این صنعت از اهمیتی راهبردی برخوردار باشد. صنعت نفت و گاز و سرمایههای این صنعت، درواقع یکی از پشتوانههای اصلی رشد و توسعه اقتصادی کشور است.
عارف با تأکید بر اینکه صنعت نفت و گاز از مزیتهای اقتصادی و سرمایهگذاریهای کشور ما در جذب منابع بهشمار میرود،ادامه داد: سرمایهگذاری در صنایع بالادست نفت و گاز عمدتاً شامل توسعه میدانهای نفتی و گازی، بلوکهای اکتشافی، جمعآوری گازهای مشعل، احداث خطوط لوله مخازن ذخیرهسازی تقویت فشار گاز، آبشیرینکنها، طرحهای بهینهسازی و... است.
وی اظهار کرد: سرمایهگذاری در توسعه فناوریهای کلیدی و بومیسازی و انتقال فناوریهای مدرن از اقدامهای راهبردی برای تبدیل ایران به یک قدرت تأثیرگذار در حوزه نفت و گاز است. برنامه هفتم پیشرفت بهعنوان سند بالادستی نظام برنامهریزی کشور، رویکردی جامع و آیندهنگر به صنعت انرژی کشور بهویژه نفت و گاز دارد.
معاون اول رئیسجمهوری با بیان اینکه رشد ۸ درصدی اقتصادی مورد تأکید در برنامه هفتم پیشرفت میتواند با استفاده از ظرفیتهای مالی داخلی و سازوکارهای شفاف و سودآور در حوزههای مختلف ازجمله حوزه نفت و گاز مورد توجه قرار گیرد،اظهار کرد: بر اساس قانون برنامه هفتم با هدف تبدیل ایران به مرکز مبادلات انرژی منطقه، باید حجم صادرات و واردات گاز بهترتیب ۴۰ میلیارد مترمکعب و ۲۰ میلیارد مترمکعب در سال افزایش یابد. برای دستیابی به اهداف برنامه هفتم پیشرفت برای صنعت نفت و گاز سرمایهگذاری بین ۱۱۰ تا ۱۲۰ میلیارد دلار نیاز است.
همچنین وزیر نفت با تأکید بر لزوم همافزایی ملی برای تحقق شعار سال، از ارائه بیش از ۲۰۰ فرصت سرمایهگذاری، معرفی بستههای جدید مشوق و تأمین مالی، همچنین آغاز به کار صندوق تضمین نفت برای پشتیبانی از سرمایهگذاران در این صنعت راهبردی خبر داد و تأکید کرد: آماده مذاکره با بخش خصوصی درباره انواع قراردادها هستیم.
محسن پاکنژاد پر مراسم گشایش رویداد تحول در سرمایهگذاری و توسعه بالادست صنعت نفت و گاز ایران با اشاره به تدبیر رهبر معظم انقلاب در نامگذاری امسال بهعنوان سال سرمایهگذاری برای تولید اظهار داشت: این نامگذاری تنها یک شعار نیست، بلکه نقشه راهی جامع برای همه بخشهای اقتصادی کشور، بهویژه صنعت نفت و گاز محسوب میشود. امروز با برگزاری این رویداد، گامی مؤثر در راستای تحقق این تدبیر حکیمانه برداشتهایم.
وی با اشاره به تمرکز این رویداد بر سه محور «سرمایهگذاری»، «تولید» و «تحول ساختاری» بیان کرد: وزارت نفت تاکنون ۱۶ قرارداد در قالب IPC برای توسعه ۲۳ میدان نفتی و گازی با مجموع سرمایهگذاری بیش از ۲۷ میلیارد دلار امضا کرده است که از این تعداد، ۹ قرارداد با ارزشی بالغ بر ۱۳ میلیارد دلار در مرحله اجرا قرار دارند و بقیه نیز در آستانه نهایی شدن و در شرف تنفیذ هستند.
وزیر نفت از امضای قرارداد فشارافزایی میدان مشترک پارس جنوبی با سرمایهگذاری حدود ۱۷ میلیارد دلار بهعنوان بزرگترین پروژه اخیر یاد کرد و گفت: امیدواریم این قرارداد نیز بهزودی تنفیذ شود و اجرای آن با مشارکت پیمانکاران بزرگ داخلی آغاز شود.
پاکنژاد از ارائه بیش از ۲۰۰ فرصت سرمایهگذاری و تأمین مالی با ارزشی بیش از ۱۳۵ میلیارد دلار در رویداد تحول در سرمایهگذاری خبر داد و اظهار کرد: ارزش راهبردی این فرصتها فراتر از حجم سرمایهگذاری بوده و اصلیترین مزیت این بستهها در طراحی نوین ابزارها، قراردادها و تسهیلات است که با هدف کاهش ریسک سرمایهگذار، تسریع بازگشت سرمایه و افزایش شفافیت ساختار پروژهها ارائه شدهاند.
وی ادامه داد: فرصتهای سرمایهگذاری در رابطه با طیف متنوعی از پروژهها ارائه شده است که میتوان به «توسعه ۱۰۰ میدان نفتی و گازی»، «طرحهای نوآورانه در جمعآوری گازهای مشعل»، «احداث واحدهای فرآورشی سریعالاحداث»، «خطوط انتقال»، «ایستگاههای تقویت فشار» و حتی «پروژههای توپکرانی هوشمند» اشاره کرد.