فرصت های تجاری اوراسیا
علیرضا بنایی فر یادداشت عضو اتاق تعاون

اتحادیه اقتصادی اوراسیا با توجه به اقتصاد کشورهای عضو و این که میزان توسعه اتحادیه با اقتصاد اعضا رابطه مستقیم دارد، همگرایی با شرکای خارجی را در اولویت قرار داده است تا منتج به دستاوردهای بیشتر شود. فضای مدرن اوراسیا در راستای فرآیندهای جاری جهانی و چندملیتی توانسته شکل فضایی- زمانی جدیدی کسب کند، که در این فضا پویشهای محلی و جهانی به هم زیستی برسند.
گسترش پدیده جهانیشدن اقتصاد سبب شد تا روابط و همکاری کشورها در جهت تحصیل منافع در قالب همکاریهای منطقهای در دستور کار بسیاری از کشورهای درحالتوسعه به ویژه کشور ایران قرار گیرد. تعامل با اتحادیه اقتصادی اوراسیا، ایران را در ایجاد زمینه های لازم برای تجارت ترجیحی و همگرایی اقتصادی به خود مشتاق نموده است.
البته که دسترسی به بازار بزرگ و تنوعپذیر، کاهش تعرفههای تجاری، فرصت گسترش صادرات غیرنفتی و همپوشانی استراتژیک از عوامل مورد اهمیت حضور ایران در این بازار پر سود است. میزان مبادلات تجاری ایران و کشورهای اتحادیه اقتصادی اوراسیا در جدول زیر نشان داده شده است.
ایران همچنین میتواند از طریق توسعه همکاریهای تجاری با کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا مزیتهای قابلتوجهی کسب کند. از سویی صادرات محصولات کشاورزی، همچون: پسته، زعفران، خرما، میوه و سبزیجات تازه، صنایع غذایی فرآوریشده مانند کنسروها و محصولات لبنی، از سوی دیگر صادرات مصالح و کالاهای صنعتی، همچون: سیمان، کاشی و سرامیک، محصولات پتروشیمی و پلاستیک. در بخش همکاری های صنعتی و همکاری های مشترک ایران میتواند در زمینه هایی نظیر: ایجاد کارخانههای مشترک در زمینه صنایع غذایی، نساجی و پتروشیمی و انتقال فناوری در زمینه صنایع سنگین و کشاورزی ارتباطات خود را با کشورهای این اتحادیه توسعه دهد. در بخش توسعه ترانزیت و لجستیک استفاده از کریدور شمال-جنوب برای انتقال کالاهای اوراسیا به هند و خلیج فارس و همچنین، توسعه بنادر ایران (مانند بندر چابهار) برای دسترسی کشورهای عضو به آبهای آزاد از جمله مواردیست که برای کشورمان می تواند حائز اهمیت باشد و در نهایت بخش توسعه انرژی و منابع طبیعی میباشد، که شامل صادرات گاز، نفت و برق به کشورهای منطقه و مشارکت در پروژههای انرژی تجدیدپذیر میشود.