تداوم حرکت لاکپشتی ساخت مسکن درکشور
فریده خدادادی-بازار مسکن، بسته به ساختارعرضه و تقاضا در کشورهای مختلف، شرایط متفاوتی دارد. در ایران با توجه به شرایط حاکم بر اقتصاد در دهههای اخیر و همچنین وجود برخی از نقیصهها، بازار مسکن همواره با نوسانات شدید قیمتی و به تبع آن، دورههای رونق و رکود شدید در سرمایهگذاری، همراه بوده است.
به گزارش جهان اقتصاد؛ مسکن از جمله کالاهای سرمایهای است که این روزها حال خوشی ندارد به طوری که تحولات بازار مسکن، حجم سرمایهگذاری در بخش ساختمان را با مشکلات بسیاری مواجه ساخته است و به نظرمیرسد از ورود منابع سرمایهای که از سوی انبوهسازان و خریداران مسکن به این بازار پرهیاهو نیز کاسته شدهاست و خروج این منابع را شاهد هستیم که عمده این تحول ناشی از افزایش نسبی قیمت مسکن بوده است.
تولید مسکن نیز نیز تحت تاثیراین جریانات قرار گرفته است. افزایش قیمت مصالح ساختمانی و نبود سازوکار مناسب موجب به وجود آمدن چنین شرایطی شده است حتی کارشناسان بحث اقدام ملی مسکن را در حوزه تولید مسکن ناکافی میدانند و بر استفاده از مشارکت بخش خصوصی در حوزه تولید مسکن و ساخت و ساز تاکید میکنند.
در این زمینه با فرهاد بیضایی، کارشناس اقتصاد مسکن به گفتگو پرداختهایم که در ادامه میخوانید.
** تداوم رکود در حوزه مسکن
این کارشناس اقتصاد مسکن اظهارکرد: اگر بخواهیم در ارتباط با رشد حوزه مسکن سخن بگوییم باید گفت ازسال 1392 به رکود در بازارمسکن وحوزه ساخت و ساز ورود پیدا کردیم به طوری که همچنان این رکود ادامه دارد.
بیضایی افزود: درمقاطعی این رکود وجود داشته است اما هنوز به رونق در بخش مسکن دست نیافتهایم.
به گفته وی، آمارهای معاملات و حوزه ساخت وساز مسکن نشان از خروج بخش عمدهای از فعالین بخش مسکن از این بازاراست.
این کارشناس اقتصاد مسکن بیان کرد: به طور تقریبی از سالی 700 هزارالی 800 هزار واحد مسکونی شهری که مجوز ساخت وساز را دریافت میکردند، به رقم 350 هزارواحد مسکونی در سال رسیدهایم یعنی از آماری که در سال 1392 درکشور وجود داشت، اکنون بحث ساخت مسکن در کشور با 40 درصد آن ظرفیت و آمار پیش میرود که این وضعیت بر شاخصهای مسکن مانند سرمایهگذاری و ارزشافزوده اثرگذار بودهاست و به پدیدارشدن رکود در حوزه ساخت و ساز مسکن دامن زده است.
بیضایی بیان کرد: کاهش سرمایهگذاری در حوزه مسکن که ناشی از کاهش ارزش افزوده بخش مسکن است، به دلایل مختلفی بستگی دارد.
این کارشناس اقتصاد مسکن گفت: اگردرصدد خروج از رکود بخش مسکن هستیم و میخواهیم بحث عرضه تا حدودی افزایش پیدا کند و تقاضا به بازارمسکن بازگردد، باید بستههای سیاستی از سوی دولت اجرا شود تا امکان بازگشت به شرایط رونق درحوزه مسکن فراهم آید.
بیضایی با بیان این که بخش مسکن با دومشکل عمده مواجه است، عنوان کرد: بخش تقاضا توان حضور در بازار مسکن را ندارد و قیمتها دراستطاعت تقاضاهای موجود در بازار مسکن نیست که باعث کاهش حجم تقاضا در بازارمسکن میشود و دراصطلاح «شکست بازار»به وجودمیآید، درچنین شرایطی برای بخش عمدهای از تقاضا امکان اینکه بتوانند مسکن مناسبی را خریداری یا بسازند، وجود ندارد که یک علت آن به بحث عرضه باز میگردد.
وی افزود: متاسفانه کمبود عرضه زمین موجب شده است که سهم قیمت زمین در قیمت تمام شده مسکن افزایش پیدا کند و به تبع آن نیز مسکن به یک کالای سرمایهای تبدیل شود که قیمت آن خارج از استطاعت متقاضیان این بخش است.
** عرضه زمین در تمامی شهرها برای ساخت مسکن ارزان
این کارشناس اقتصاد مسکن گفت: در تمامی شهرها باید زمین برای ساخت مسکن عرضه شود تا مردم بتوانند مسکن ارزانتر و با حاشیه سود بیشتری را بسازند در چنین شرایطی ارزش افزوده در حوزه مسکن افزایش مییابد و تقاضا به بازار مسکن بازمیگردد و در کنارآن نیز در جهت سرمایهگذاری در بازار مسکن رغبت به وجود میآید.