رشد ۲۷ درصدی مالیات بر ارزش افزوده در لایحه بودجه ۱۴۰۰
به گزارش جهان اقتصاد به نقل از ایرنا، سازمان برنامه و بودجه در گزارش خود تاکید کرده است: برخی اقلام درآمدی از جمله مالیات بر ارزش افزوده در زمان بررسی لایحه بودجه سال ۱۳۹۹، فارغ از شرایط پیشآمده سال جاری و مشکلات شیوع ویروس کرونا، پیشبینی شده است و مقایسه ارقام لایحه ۱۴۰۰ با ارقام مصوب ۱۳۹۹ به لحاظ قضاوت در میزان عملکرد محققشده، معنادار نیست.
این سازمان با اشاره به رشد صفرِ مالیات بر ارزش افزوده با وجود تورم بالا آورده است که انتقاد به رشد صفر مالیات بر ارزش افزوده درحالی مطرح میشود که برآورد مالیات ارزش افزوده در لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ با رشد ۲۷ درصدی نسبت به پیشبینی این پایه مالیاتی در سال جاری است.
سازمان برنامه یادآور شده است، با وجود تصور عمومی کارشناسی، به دلایل ساختار تورم رکودی کشور و وجود تورم ناشی از فشار هزینه بر فعالیت های اقتصادی؛ کاهش انگیزه و توان پرداخت مالیات مودیان ناشی از تورم بالا و وقفه قانونی پرداخت مالیات های مستقیم، لزوما رابطه یک به یک بین نرخ تورم و رشد آمارهای مالیاتی در کشور برقرار نیست.
همچنین در این گزارش تاکید شده است که برخی از واقعیتهای اقتصادی کشور طی سالهای گذشته اثر محسوسی بر کاهش ظرفیت مالیاتی کشور داشته اند و به نظر میرسد که کماکان ادامه داشته باشند و از جمله این واقعیت ها، کاهش واردات به دلیل محدودیتهای ارزی است که علاوه بر اثر کاهشی مسقیم بر درآمدهای مالیاتی در منبع مالیات ارزش افزوده و مالیات علیالحساب واردات، سایر درآمدهای مالیاتی را نیز به صورت غیرمستقیم تحت تاثیر منفی قرار داده است.
همچنین کاهش مصرف بخش خصوصی و تغییر ترکیب کالاهای مصرفی از کالاهای مشمول مالیات بر ارزش افزوده به کالاهای غیرمشمول که منجر به کاهش ظرفیت مالیاتی در این بخش می شود نیز از واقعیت های دیگر اقتصادی کشور طی سالهای گذشته است. واقعیت دیگر اقتصادی کشور وجود معافیتهای تعیینشده در فصول قانون مالیات بر ارزش افزوده است که براساس آن، حدود ۵۵.۷ درصد از تولید ناخالص داخلی از مالیات بر ارزش افزوده معاف است.
از این رو سازمان برنامه تاکید کرده است؛ با توجه به مراتب فوق و اینکه برخی اقلام درآمدی از جمله مالیات بر ارزش افزوده در زمان بررسی لایحه بودجه سال ۱۳۹۹، فارغ از شرایط پیشآمده سال جاری و مشکلات شیوع ویروس کرونا، پیشبینی شده بود.