ماحصل اقتصادی رفع تحریم

حامد پاک طینت تحلیلگر اقتصادی یادداشت

شناسه خبر: 180239
ماحصل اقتصادی رفع تحریم

 

خبرسازترین خبر آخر هفته، رفع کامل تحریم های سوریه بود که ترامپ آن را با حرارتی خاص در سخنرانی خود اعلام کرد و ابایی هم نداشت که این تصمیم را به توصیه بن سلمان و اردوغان نسبت دهد. لغو تحریم ها ، امکان جذب سرمایه گذاری خارجی در بخش انرژی، راه و عمران را برای سوریه فراهم خواهد کرد. کاهش تورم و دسترسی به بازارهای جهانی بدون کوچکترین مانع حاصل این تصمیم است. 

جنگ و تحریم، سوریه را به خاک سیاه نشاند. نرخ دلار که در سال ۲۰۱۱ حدود ۵۰ پوند سوریه بود در سال ۲۰۲۰ به ۳۵۰۰ پوند رسید! 90 درصد جمعیت کشور به زیر خط فقر  سقوط کرد، ۱۰ میلیون نفر از دسترسی به غذای کافی محروم شدند ،تولید ناخالص داخلی کشور از ۶۷ میلیارد دلار به ۹ میلیارد دلار رسید. دو سوم برق کشور قطع شد و در کل بالغ بر ۱۰۰۰ میلیارد دلار خسارت به بار آورد . تورم ناشی از این خسارات عملا افزایش دستمزد را در طول این سالها برای مردم بی معنا کرد و فلاکت به معنای واقعی کشور را در هم نوردید.

از روز ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۴ بانکهای سوری می توانند بدون نیاز به تراستی ها و هزینه های اضافی توسط الیگارشها مثل یک کشور عادی دوباره از سوئیفت و جریانهای ارزی متعارف دنیا استفاده کنند. پیش از تحریم ها واردات سوریه ۲۲ میلیارد دلار بود و امروز ۶ میلیارد دلار. با بازگشایی کانالهای رسمی مالی، تجارت سوریه، تسهیل و ارزان می‌شود و با بهبود زنجیره تامین مسلما شاهد کاهش قیمت کالاهای اساسی و یومیه مردم خواهیم بود.  با رفع تحریم ها بنادر لاذقیه و طرطوس به روزهای طلایی خود و صادرات از ۱ میلیارد دلار امروز به روزهای ۱۸ میلیارد دلار ۱۰ سال پیش بر می گردد. این امر می تواند به جهش سریع تجارت با کشورهای همسایه مانند عراق ، لبنان و اردن منجر شود. مساله آب و کشاورزی با روابط حسنه ای که با ترکیه ایجاد شده رونق دوباره پیدا خواهد کرد، وام‌های جهانی هم حالا برای آب قابل دسترس هستند. سرمایه گذاری های خارجی در این مملکت بکر و پرتقاضا از هفته های آتی با مشارکت مستقیم ترکیه، عربستان، امارات و قطر شروع خواهد شد، همه دارایی های بلوکه بالغ بر چندصد میلیون دلار در خارج از کشور آزاد و دست دولت را در پرداختهای جاری باز خواهد کرد. علاوه بر این قطر متعهد به پرداخت ۳۰ میلیون دلار در ماه برای تامین هزینه های کارمندان دولت شده و عربستان و امارات متعهد به کمک ۵ میلیارد دلاری برای توسعه زیرساختهای کشور، که ۵ برابر سرمایه گذاری خارجی امروز در ایران است.

پیش بینی می شود تنها یک سال پس از تحریم سوریه، شاهد رشد اقتصاد دو رقمی، کاهش تورم از ۱۱۸ درصد پارسال به ۶ درصد ، کاهش معنادار نرخ فقر از ۹۰ درصد کنونی به اعداد نزدیک به نصف و ورود چند ده میلیاردی سرمایه گذاری خارجی باشیم. آنچه درنهایت به کاهش قیمت دلار از ۲۲۰۰۰ پوند پارسال به ۲۰۰۰ پوند سوریه منجر خواهد شد.

 

ارسال نظر
پربیننده‌ترین اخبار