نقدی غیر کارشناسی بر عملکرد مراکز معاینه فنی خودرو
عباس مجیدی نژاد - ریئس انجمن صنفی مراکز معاینه فنی خودرو
یکی از سنتهای مرصوص که بسیار هم جاری و ساری است این که بیمحابا بدون دانش لازم و کافی و اطلاعات کارشناسی نسبت به مسائل مختلف در جامعه اظهارنظر میکنند. در شبکه خبری چند ثانیه مرقومهای نشر یافته با تیتر مراکز معاینه فنی بنگاه اقتصادی یا مرکزی برای تأمین سلامت و ایمنی مردم؟ در بند اول از تاریخچه معاینه فنی را شروع و عنوان نبودهاند که نشان از عدم اطلاعات لازمه در این فرایند می باشد ؛ اما از اهمیت خاصی برخوردار نیست و در بند دوم آن استانداردهای غیراصولی طرح نمودهاند.
مراکز معاینه فنی خودروهای بر اساس استاندارد ۹۱۸۱ مصوب اداره استاندارد آزمونها را از خودروها گرفته که البته این استاندارد ترجمه شده از استاندارد یورو در اتحادیه اروپا میباشد. اما در باب نارضایتی عمومی نویسنده راه مغلطه و سفسطه را رفته و با فرافکنی عنوان نموده که “تنها به دلیل وجود خراشهای جزئی و یا ایرادات ظاهری رد میشوند” و یا “هزینه اضافی که مالکان خودرو برای رفع ایرادات تحمیلی میپردازند، فشار مالی زیادی را بر دوش آنها میگذارد.”
مراجع کنندگان محترمی که به مراکز معاینه فنی رجوع داشتهاند بهخوبی واقف هستند که این نیز خلاف واقع بوده و بهخاطر خراش خودروی ردی نمیشود، در مورد نتایج آزمونهای در مراکز معاینه فنی خروجی دستگاههای این فرایند هستند و با بر خط سازی دستگاههای متولی ارسال نتایج صورت میگیرد و کاربران خط در نتایج بر خط هیچگونه دسترسی ندارد. بهراستی گمان ما بر این راستا خواهد بود که چون خودرو ما در حرکت است؛ لذا دارای عیبونقص فنی نیست؟!!!
عدم دید کارشناسی این نوشتار کاملاً مشهود است “مراکز معاینه فنی به طور غیرمنصفانه برای ارزیابی خودروهای استفاده میکنند. بهعنوانمثال، درحالیکه کامیون و اتوبوسهای آلوده بهراحتی معاینه فنی دریافت میکنند، خودروهای سواری نه “
مبنی بر استاندارد ۹۱۸۱ خودرو - معاینه فنی - آزمونهای مربوط به بازرسی صلاحیت تردد وسایل نقلیه موتوری و تریلرهای آنها هر خودرو در هر زمان وارد چرخه حملونقل شده است میبایست با همان استاندارد بازرسی آن صورت بگیرد اگر ناوگان حملونقل در کشور فرسوده بوده میبایست نقد خود را به سازمان دیگری ارجاع بدهید در مراکز معاینه فنی فقط موارد تعیین شده و آن هم با تجهیزات مشخص موارد بازرسی قرار میگیرد.
در باب نرخنامه مراکز معاینه فنی در کشور بحثکردن خجالتآور است تا همین هفته مبلغ ۰۰۰/۹۲۰ ریال در سال بوده و نرخنامه جدید برای هر خودرو در سال مبلغ ۰۰۰/۶۵۰/۲ ریال میباشد این هزینه اضافی تحمیل شده که باری مالی برای شهروندان خواهد بود؟!!!
در صورت نقص فنی خودرو افراد به تعمیرگاه مراجعه میکند چه دخل و تصرفی برای مراکز معاینه فنی خواهد داشت، وجه دریافتی آن را به اختیار به تعمیرکار پرداخت خواهد نمود نه مراکز معاینه فنی.
به نقل از یکی از شبکه خبری “شکست طرح معاینه فنی خودروها”نه بر اساس کمکاری یا ناکارآمدی بلکه عدم حمایت دستگاههای متولی برخورد قاطع در این فرایند بوده است. عدم رغبت عمومی برای بازرسی خودروها در کشور را نه گرانی معاینه فنی بلکه وجود قطعات فیک با طول کوتاه توضیح سوخت با استانداردهای پایین و کمبودن سطح دانش مکانیکی و..... باید دانست. در شبکه خبری مذکور آمده:
“بر اساس گزارش مرکز پژوهشهای مجلس، میزان مراجعه خودروهای سبک را طی سه سال اخیر ارائه کرده است. برایناساس میزانپذیرش وسایل نقلیه سبکوسنگین در مراکز معاینه فنی کشور طی سه سال اخیر تقریباً ثابت بوده؛ اما درصد مردودی روند کاهش تدریجی داشته و به ۲۱ درصد در سال ۱۴۰۲ رسیده است. بر اساس آمارهای ارائه شده توسط پلیس راهور فراجا در زمستان ۱۴۰۲ در حال حاضر ۲۶،۵۷۳،۹۶۵ خودروی سبک در کشور وجود دارد که از این تعداد ۳،۹۸۰، ۰۰۰ خودرو دارای سن کمتر از چهار سال بوده و مابقی خودروهای شخصی مشمول اخذ معاینه فنی هستند.”
در ادامه که ایشان قصد داشته با مبلغ ۰۰۰/۹۲۰ ریال در سال چالشهای اساسی در جامعه را حل کند
“افزایش خودروهای غیراستاندارد
یکی از پیامدهای منفی عملکرد ناکارآمد مراکز معاینه فنی، افزایش تعداد خودروهای غیراستاندارد در سطح شهرهاست. این خودروها نهتنها به آلودگی هوا میافزایند، بلکه خطرات بیشتری را برای سلامت عمومی و ایمنی جادهها ایجاد میکنند.. افت کیفیت زندگی شهری
آلودگی ناشی از خودروهای دودزا و غیراستاندارد تأثیر مستقیمی بر کیفیت زندگی شهری دارد. این موضوع میتواند به افزایش بیماریهای تنفسی و سایر مشکلات بهداشتی منجر شود و فشار مضاعفی بر سیستم بهداشت و درمان کشور وارد کند”
افزایش خودروهای غیراستاندارد را باید سازمان حفاظت و محیطزیست، اداره کل استاندارد و وزارت صمت پاسخگو باشند. در ضمن برای جلوگیری از خودروهای دودزا و غیراستاندارد چه سیستمی میتواند انجام امور جاری بدهد.
باری پنداری که امروز برای خودنمایی و اظهارفضل هر کس و ناکسی قلمبهدست میگیرد و بدون دانش لازم و کافی درباره هر مطلبی اظهارنظر میکند چالشی که امروز جامعه را تهدید میکند آن است که دید کارشناسی به باد فراموشی گذاشته شده و چه در ارکان اجرایی و چه در حوزههای اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی قلمفرسایی میکنند. در انتها نقاد مراکز معاینه فنی خود اقرار میکنند که خودروهای خارجی میتواند بهراحتی گواهی معاینه فنی را دریافت کنند؛ اما مالکان خودرو داخلی با مشکلات متعددی مواجه هستند که جوابیه رسا نسبت این نوشتار خواهد بود تو بخوان از این مجمل
“تجربیات مختلف مالکان خودروها بهخوبی نشان میدهد که چگونه نابرابری در فرایند معاینه فنی وجود دارد. مثلاً مالک یک خودرو خارجی با استانداردهای بالا بهراحتی معاینه فنی را دریافت میکند، درحالیکه مالکان خودروهای داخلی با مشکلات متعددی مواجه هستند. این تفاوتها نهتنها بر اعتماد به مراکز معاینه فنی تأثیر منفی میگذارد، بلکه نشاندهنده نواقص در کیفیت تولید خودروها نیز میباشد.”