جهان اقتصاد گزارش می دهد؛

ماکو؛ ایستگاه نهایی اتصال ایران به ترانزیت جهانی

گروه زیربنایی رضا پورحسین

شناسه خبر: 181079

جهان اقتصاد: مطالعات زیست‌محیطی پروژه راه آهن تبریز به ماکو با حضور مدیرعامل سازمان منطقه آزاد ماکو، در سازمان حفاظت محیط زیست کشور به تصویب رسید.

با تصویب این مطالعات، کریدور ریلی شرق به غرب که چین را از مسیر منطقه آزاد ماکو به ترکیه متصل می‌کند، یک گام بزرگ دیگر به سمت اجرا نزدیک شد. این مسیر، بخش کلیدی از پروژه بین‌المللی اتصال ریلی چین به اروپا از طریق ایران محسوب می‌شود و نقش مهمی در ارتقاء جایگاه ایران در زنجیره جهانی ترانزیت ایفا خواهد کرد.

 

پروژه خط آهن تبریز – چشمه ثریا که از چهار طرح اولویت‌دار کشور در حوزه حمل‌ونقل است، با عبور از منطقه آزاد ماکو، مزیت‌های بی‌نظیری در حوزه لجستیک، ترانزیت کالا، صرفه‌جویی در هزینه‌ها، کاهش آلایندگی و توسعه پایدار برای کشور به همراه خواهد داشت.

زرگر، کارشناس مسائل اقتصاد بین الملل در این رابطه به جهان اقتصاد می گوید:این مسیر ریلی که از مزایای زیادی برخوردار است، می‌تواند جایگاه ترانزیتی ایران را در منطقه ارتقا دهد، تجارت بین دو کشور را تسهیل کند و به ایجاد اشتغال و ارزآوری برای کشور کمک کند.

وی افزود: براساس توافق انجام‌شده، مسیر تمام‌ریلی سیر این قطار کانتینری در کریدور جنوبی راه ابریشم عبارت از مسیر چین قزاقستان، ترکمنستان و ایران، ورودی از مرز اینچه‌برون و مدت‌زمان حمل یکسره از چین به ایران تا تهران ۱۵ روز خواهد بود. بر همین اساس، زمان حمل کانتینرها در داخل چین تا مرز قزاقستان ۵ روز، از مرز قزاقستان تا مرز ترکمنستان ۵ تا ۶ روز شامل تخلیه و بارگیری و انجام همه تشریفات گمرکی، از ترکمنستان تا مرز ورودی ایران ۲ روز و از اینچه‌برون تا تهران ۲ روز خواهد بود.

زرگر تصریح کرد: کاهش هزینه‌های حمل و نقل بارهای برگشتی به چین از مزایای کلیدی این توافق است که به افزایش رقابت‌پذیری کالاهای صادراتی ایران کمک می‌کند. این مسیر نه‌تنها به تسهیل تجارت بین دو کشور کمک می‌کند، بلکه فرصت‌های جدیدی برای توسعه روابط تجاری و اقتصادی در عرصه جهانی ایجاد می‌کند.

 

گام‌های بعدی شامل بهبود زیرساخت‌های حمل و نقل و گمرکی در مسیر این کریدور خواهد بود تا به تسهیل بیشتر تجارت و جابه‌جایی کالاها کمک کند. همچنین، تلاش برای افزایش تعداد قطارها و بهبود زمان‌بندی حمل و نقل، به تقویت این کریدور و ایجاد شبکه‌های تجاری گسترده‌تر کمک خواهد کرد.

 

این توافق و اجرای آن، همچنین می‌تواند الگویی برای سایر کشورها در توسعه و تقویت مسیرهای تجاری بین‌المللی باشد و نمونه‌ای موفق از همکاری‌های اقتصادی منطقه‌ای و بین‌المللی به شمار آید. به‌طور کلی، این تحول در حمل و نقل ریلی به نفع تجارت جهانی و توسعه اقتصادی کشورهای مشارکت‌کننده خواهد بود.

راه‌اندازی این قطارها، که از چین به ایران و سپس به اروپا از طریق ایران ادامه پیدا می‌کند، به عملیاتی‌شدن کریدور شرق به غرب کمک خواهد کرد. مزایای این مسیر ریلی نسبت به برخی کریدورهای رقیب مانند کریدور میانی که شامل چین، قزاقستان، دریای خزر، جمهوری آذربایجان، گرجستان و ترکیه است، به افزایش جایگاه ترانزیتی ایران در منطقه، تسهیل تجارت بین ایران و چین، و ارتقای اقتصادی و کارآفرینی در کشور ما منجر خواهد شد.

پیش‌تر، مدیرعامل راه‌آهن اشاره کرده بود که افزایش سرعت بازرگانی و تعیین تعرفه‌های ترجیحی مناسب می‌تواند به تثبیت کریدور ریلی ایران و چین کمک کند. سید میعاد صالحی افزود که افزایش تبادلات بین چین، قزاقستان و ترکمنستان از این مسیر یکی از مزایای اصلی آن است. بسیاری از محموله‌هایی که حمل دریایی آن‌ها زمان زیادی می‌برد، می‌توانند از طریق این مسیر ریلی با سرعت بیشتری منتقل شوند. پیش‌بینی می‌شود زمان حمل محموله‌ها بین ایران و چین به یک‌سوم زمان فعلی کاهش یابد.

هدف اولیه، جابه‌جایی سالیانه یک‌میلیون تن کالا بین ایران و چین است که با تداوم حرکت قطارها و بهبود سرعت بازرگانی، این میزان می‌تواند افزایش یابد.

ارسال نظر
پربیننده‌ترین اخبار