آشفتگی بازار پیامد قیمت گذاری دستوری؟
عضو شورای عالی بورس تاکید میکند، نظام قیمتگذاری دستوری به دلیل انحراف در تخصیص بهینه منابع نهتنها به کاهش تورم و حمایت از مصرفکنندگان منجر نمیشود، بلکه به تولید، صادرات، بازار و کلیت اقتصاد آسیب جدی میزند و اعتماد مردم را نسبت به بازار سرمایه کاهش میدهد.
احسان دشتیانه، با بیان اینکه قیمتگذاری دستوری برخلاف تصور حامیان آن به هیچ وجه به کاهش قیمت منجر نمیشود، بلکه بیشترین آسیب را به مصرفکننده نیز تحمیل میکند، گفت: قیمتگذاری دستوری نهتنها باعث کاهش تورم نمیشود، بلکه افزایش تورم را به دنبال دارد، چون سود را از تولیدکننده به واسطه منتقل میکند و سرعت چرخش پول کاذب در اختیار واسطهها را افزایش میدهد. وی افزود: انتقال سود به واسطهها و قیمتگذاری غیرواقعی، باعث ایجاد تقاضای کاذب در بازار میشود و قیمتهای به مراتب بالاتری را در بازار شکل میدهد. تورم ناشی از تقاضای کاذب نیز کمکم در اقتصاد، خود را به تورم جا افتاده تبدیل میکند که بسیار آسیبزننده است. دشتیانه خاطرنشان کرد: در چنین شرایطی افرادی که نیاز به کالایی ندارند، به دلیل قیمتهای پایین و غیرواقعی و ماهیت سرمایهای بودن کالاها اقدام به خرید میکنند که همین موضوع به تورم دامن میزند؛ مثال بارز و ساده این جریان، بازار خودرو است.
عضو شورای عالی بورس و اوراق بهادار گفت: تجربه قیمتگذاری دستوری نشان میدهد که اگر خودروی بسیار بیکیفیت را هم زیر قیمت به بازار عرضه کنید، چند برابر خرید بهترین خودروی دنیا که فروش آن با قیمت واقعی است، صف تشکیل میشود، چون برای خرید کالای ارزان افرادی که به آن کالا نیاز ندارند هم صف میبندند و این تقاضای غیرواقعی کل بازار و صنعت را تحتتاثیر قرار میدهد. به گفته وی، قیمتگذاری دستوری به تولید، صادرات و بازار سرمایه آسیب میزند و نهتنها اعتماد مردم را نسبت به سرمایهگذاری در بازار سرمایه سلب میکند، بلکه باعث میشود سرمایهها به سمت داراییهای غیرمولد که امنتر بوده و دولت کمتر در آنها دخالت میکند سوق دهد. در مجموع باید تاکید کنم قیمتگذاری دستوری در همه ابعاد برای اقتصاد مضر است.
بورسکالا پیشران بازار سرمایه است
عضو شورای عالی بورس و اوراق بهادار در بخش دیگری از صحبتهایش خاطرنشان کرد: بورسکالا مامن تامین مواد اولیه و فروش محصولات است. تبلور قانون توسعه ابزارهای مالی در تشکیل و راهاندازی بورسکالا متجلی شده و بورسکالا امروز پیشران بازار سرمایه است؛ بهطوری که تمامی اهالی بازار سرمایه، سهامداران و تولیدکنندگان نگاهشان به تابلوی بورسکالاست، چراکه بورسکالا یک سیستم و ساختار شفاف برای ارائه کالا و خدمات ارائه میدهد.
دشتیانه تصریح کرد: به طور ویژه در فضاهایی که رانت قابلتوجهی در تامین مواد اولیه وجود داشت، شفافیت و عرضه در بورسکالا باعث میشود هزینه مبادلات و قیمت مواد مصرفی کارخانهها کاهش یافته، مبادلههای مستقیم صورت گرفته و واسطهگریهای کاذب و بیعلت و بیریشه حذف شود. وی توسعه بورسکالا را عامل رشد اقتصادی دانست و یادآور شد: هر چه دامنه عرضه انواع کالا و محصول در بورسکالا وسیعتر شود، بازار سرمایه و به تبع آن، شفافیت در اقتصاد تقویت میشود.
منبع: دنیای معدن