چطور در بورس یک سرمایهگذاری با ریسک کم و بازدهی بالا داشته باشیم؟
تورم سالهای اخیر بر سرمایه افراد در سالهای گذشته تاثیر زیادی داشته و باعث ضعیف شدن قدرت خرید مردم شده است. این اتفاق، سرمایهگذاری را بیش از پیش به راهکاری مهم برای حفظ ارزش پول و رشد سرمایه تبدیل کرده است. سرمایهگذاران برای غلبه بر تورم بالا انتخابهای مختلفی در بازارهای دارایی داشتهاند. بعضی از این بازارهای دارایی مانند بازار سهام میتواند به همان اندازه که ریسک بالایی دارد، بازدهی چشمگیری را هم برای سرمایهگذاران به همراه داشته باشد.
تورم سالهای اخیر بر سرمایه افراد در سالهای گذشته تاثیر زیادی داشته و باعث ضعیف شدن قدرت خرید مردم شده است. این اتفاق، سرمایهگذاری را بیش از پیش به راهکاری مهم برای حفظ ارزش پول و رشد سرمایه تبدیل کرده است. سرمایهگذاران برای غلبه بر تورم بالا انتخابهای مختلفی در بازارهای دارایی داشتهاند. بعضی از این بازارهای دارایی مانند بازار سهام میتواند به همان اندازه که ریسک بالایی دارد، بازدهی چشمگیری را هم برای سرمایهگذاران به همراه داشته باشد. با این حال، به دلیل فراز و نشیبهای بازارهایی مانند بازار سهام، افراد تمایل به سرمایهگذاری در گزینهای دارند که هم بازدهی معقول و هم ریسک کم داشته باشد. صندوق مختلط از ابزارهای سرمایهگذاری به حساب میآید که میتواند ریسک نسبتا پایین و بازدهی معقول را برای سرمایهگذاران به همراه داشته باشد.
صندوق مختلط چیست؟
صندوق مختلط، یکی از انواع صندوقهای سرمایهگذاری است که میتوان به صورت آنلاین در آن سرمایهگذاری کرد. صندوق مختلط با جمعآوری وجوه نقد سرمایهگذاران، اقدام به سرمایهگذاری در سهام و اوراق درآمد ثابت میکند و به هر فرد به میزان دارایی اش واحد اختصاص میدهد. وجه تمایز صندوق مختلط از دیگر صندوقهای سرمایهگذاری، ترکیب دارایی این صندوق است.
ترکیب دارایی صندوق مختلط
ترکیب دارایی صندوق مختلط به نحوی است که ریسک آن را کمتر از سرمایهگذاری در سهام میکند. میزان سهام و اوراق درآمد ثابت در سبد دارایی صندوق مختلط در حالتی متعادل قرار دارد. سبد دارایی صندوق مختلط، از حداکثر 60 درصد سهام و 40 درصد اوراق با درآمد ثابت تشکیل شده است. البته این ترکیب دارایی، منعطف است. زمانی که بازار سهام با رونق همراه است، مدیر صندوق مختلط، میتواند ترکیب دارایی صندوق را تغییر دهد و حداکثر 60 درصد را به سهام و 40 درصد را به اوراق درآمد ثابت و سایر داراییها اختصاص دهد و زمانی که بازار سهام با نزول همراه است، مدیر صندوق برای کاهش ریسک از ترکیب 60 درصد اوراق درآمد ثابت و 40 درصد سهام استفاده میکند. به همین خاطر سرمایهگذاران میتوانند با سرمایهگذاری در صندوق مختلط از ریسک کنترل شده برخوردار باشند.
صندوق مختلط مناسب این افراد است!
با توجه به ترکیب دارایی صندوق مختلط، میتوان گفت که سرمایهگذاری در این صندوق برای سرمایهگذارانی مناسب است که از روحیه میانهرو در سرمایهگذاری برخوردار هستند. روحیه میانه، به این معنا است که سرمایهگذار نه به طور کامل، ریسکپذیر باشد و نه ریسکگریز.
سرمایهگذاری در صندوق مختلط نه به اندازه سرمایهگذاری در صندوق درآمد ثابت کم ریسک است و نه به اندازه سرمایهگذاری در بازار سهام، پر ریسک. میزان ریسک سرمایهگذاری در این صندوق سرمایهگذاری در حالتی میانه این دو قرار دارد.
تفاوتهای صندوق مختلط و صندوق سهامی
تفاوت ترکیب دارایی صندوق مختلط و صندوق سهامی، مهمترین وجه تمایز این دو نوع صندوق با یکدیگر به حساب میآید. سبد دارایی صندوق مختلط از حداکثر 60 درصد سهام و 40 درصد اوراق با درآمد ثابت تشکیل شده است. در مقابل، سبد دارایی صندوق سهامی از 70 تا 95 درصد سهام و باقی آن از سایر داراییها تشکیل شده است. علاوه بر این تفاوت، باید گفت که انعطافی که در ترکیب دارایی صندوق مختلط وجود دارد، در سبد دارایی صندوق سهامی مشاهده نمیشود.
مزایای سرمایهگذاری در صندوق مختلط
سرمایه گذاری در صندوق مختلط میتواند مزایایی را برای سرمایهگذار به همراه داشته باشد. این مزایا شامل موارد زیر میشود:
- تعادل در سبد دارایی: حضور متعادل و منعطف سهام و اوراق درآمد ثابت در سبد دارایی صندوقهای مختلط باعث میشود تا افرادی با سلیقه میانهرو این صندوق را انتخاب کنند.
- نقدشوندگی سریع: واحدهای سرمایهگذاری صندوقهای مختلط از قابلیت نقدشوندگی سریعی برخوردارند.
- ریسک نسبتا کم و بازدهی بالا: با توجه به ترکیب دارایی متعادل در ساختار صندوق مختلط، میتوان از این ابزار مالی انتظار سرمایهگذاری با ریسک نسبتا کم و بازدهی نسبتا بالا را داشت.
روشهای خرید صندوق مختلط
پس از شناخت ساختار و ویژگیهای صندوق مختلط، این سوال پیش میآید که چطور میتوان صندوق مختلط خرید؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که صندوقهای مختلط از نظر معامله به دو نوع قابل معامله (ETF) و صدور و ابطالی دستهبندی میشوند.
صندوقهای مختلط قابل معامله (ETF) را میتوان با جستجوی نماد بورسی آنها از طریق پنل کارگزاری خریداری کرد. البته اگر گروه مالی که مؤسس صندوق مختلط قابل معامله موردنظر است، از اپلیکیشن سرمایهگذاری برخوردار باشد، میتوان از طریق اپلیکیشن مالی مربوطه هم اقدام به خرید صندوق مختلط قابل معامله موردنظر کرد.
در مقابل، صندوقهای مختلط صدور و ابطالی را یا با مراجعه به خود صندوق یا از طریق اپلیکیشن سرمایهگذاری مربوط به خود صندوق میتوان خریداری کرد.
اصل سرمایه با سرمایه گذاری در صندوق مختلط تضمین می شود؟
صندوق تضمین اصل سرمایه، دستهای از صندوقهای مختلط به حساب میآیند. صندوق تضمین اصل سرمایه از ساختار شبیه به صندوق مختلط برخوردار است. تفاوت صندوق تضمین اصل سرمایه با صندوق مختلط در این است که صندوق تضمین اصل سرمایه شرط ماندگاری دارد. شرط ماندگاری به این معنا است که اگر فرد سرمایهگذار در مدت زمان ماندگاری که از طرف صندوق تضمین اصل سرمایه مشخص شده است، به اصل سرمایه خود دست نزند، میتواند اصل سرمایه خود را حتی اگر ارزش سرمایه از مقدار اولیه آن کمتر شده باشد، از صندوق پس بگیرد.
در واقع میتوان گفت که مهمترین ویژگی صندوق تضمین اصل سرمایه، ریسک بسیار کم سرمایهگذاری و احتمال کسب بازدهی نسبتا خوب در بازار سهام است. البته این نکته را باید در نظر داشت که در صورت کسب بازدهی در صندوق تضمین اصل سرمایه، کارمزد صندوق به صورت پلکانی، افزایش مییابد.