دولت سیزدهم چگونه فرصت بایدن را از دست داد؟
سال ۱۴۰۰ گزارشی جنجالی دربارهی آینده نرخ ارز و رشد اقتصادی در صورت تداوم تحریم فضای خبری ایران را تحت تاثیر خود قرار داد.
زهرا علیاکبری- مهر ماه سال ۱۴۰۰، در حالی که تنها چند ماه از استقرار دولت سیزدهم گذشته بود، گزارشی در خصوص تبعات تداوم تحریم در ایران منتشر شد که دربردارندهی پیشبینیهایی در خصوص وضعیت اقتصادی ایران، نرخ ارز و ... بود .
این گزارش که در آن زمان اعداد و ارقامی تکان دهنده را در خود داشت، به سرعت از سوی سازمان برنامه و بودجه وقت تکذیب گردید . سازمان برنامه و بودجه در توضیحی اعلام کرد: این جدول که زمان تهیه آن به دولت قبل (دوازدهم) باز میگردد حاوی پیش بینیهای فردی است و به هیچ عنوان نظر رسمی سازمان برنامه و بودجه نیست.
در جوابیه سازمان برنامه و بودجه آمده است: برنامهها و رویکردهای دولت سیزدهم در بخش اقتصادی، تغییرات بنیادی بوده که نمونه آن را میتوان در بخشنامه بودجه سال ۱۴۰۱ به وضوح مشاهده کرد که پیش بینی میشود با اجرای این تغییرات، کسری بودجه جبران و رشد اقتصادی قابل توجهی در کشور ایجاد شود.
در ادامه این اطلاعیه تاکید شده بود: گزارش منتشر شده در شبکههای اجتماعی در مرحله اولیه یک مطالعه بوده و با فرض ادامه سیاستهای گذشته تهیه و برای اطلاع و آگاهی از نظرات کارشناسی درون سازمان تهیه شده بود. بنابراین، هیچ گونه قابلیت انتشار و استناد ندارد و مورد تأیید سازمان برنامه و بودجه نیست.
هر چند در جوابیهی سازمان برنامه بر این نکته تاکید شده بود که رویکرد دولت سیزدهم تغییرات بنیادی است اما در عمل تغییری بنیادی رخ نداد و نرخ تورم چنان رشدی را تجربه کرد که حالا در سال ۱۴۰۳، قیمت دلار حتی از پیشبینیهایی که در سال ۱۴۰۰ بدبینانه خوانده میشد فراتر رفته است .
بسیاری از کارشناسان بر این عقیدهاند که دولت سیزدهم از فرصت ایجاد شده در دولت بایدن برای دستیابی به توافق بهرهای نبرده و در نتیجه با ماندگاری تحریمها وضعیت اقتصادی بیش از پیش دچار بحران شده است.