اشتباه وزارت نیرو گریبانگیر صنعت ماینینگ شد
دبیر کمیسیون رمزارز و بلاکچین سازمان نظام صنفی رایانه ای در گفتگو با جهان اقتصاد مطرح کرد:
مهناز اسماعیلی_چندی پیش، سخنگوی صنعت برق با بیان اینکه مصرف غیرمجاز برق توسط استخراجکنندگان ارزهای مجازی از عوامل افزایش مصرف برق در کشور است، گفت: بیش از ۳۰۰ مگاوات برق غیر مجاز توسط استخراج کنندگان ارزهای مجازی مصرف میشود.
مصطفی رجبی مشهدی افزود: بالا رفتن نرخ بیت کوین که یک زمان هشت هزار دلار بود و اکنون به بیش از ۳۰ هزار دلار رسیده سبب افزایش تعداد استخراج کنندگان شده است.
وی افزود: ارزانی نرخ برق در کشورمان نیز عامل دیگری در افزایش علاقمندان به استخراج رمز ارزها شده است. معاون برنامه ریزی اقتصادی شرکت تولید، انتقال و توزیع نیروی برق ایران گفت: برخی ادعا می کنند حدود ۵۰۰ مگاوات برق توسط استخراج کنندگان ارزهای مجازی به صورت غیرمجاز مصرف می شود که البته میزان صحیحتر رقم بیش از ۳۰۰ مگاوات است.
وی خاطرنشانکرد: سیاست وزارت نیرو، حمایت از تشکیل مزارع استخراج رمزارزها در کشور و سایر مراکز استخراجی است که به صورت قانونی فعالیت میکنند.معاون برنامه ریزی اقتصادی شرکت توانیر ادامه داد: با آن دسته از مراکز استخراج که به صورت غیرمجاز از برق با تعرفهای به غیر از تعرفه مربوطه استفاده میکنند، بهشدت برخورد خواهد شد.
در همین رابطه، خبرنگار جهان اقتصاد با علی بابک نیا، دبیر کمیسیون رمزارز و بلاکچین سازمان نظام صنفی رایانه ای کشور به گفتگو پرداخت.
بابک نیا درباره کمبود برق و اظهارنظر سخنگوی وازرت نیرو مبنی بر ارتباط مستقیم مشکلات برق با حوزه استخراج رمزارزها گفت: وقایع از زمانی آغاز شد که آقای رجبی مشهدی، سخنگوی وزارت نیرو اتهامی را مطرح کرد که مشکلات صنعت برق به دلیل فعالیت قانونی و حتی غیرقانونی فعالان حوزه استخراج رمزارزها است اما به میزان دقیق برق تولیدی و برق مورد مصرفی رمزارزها اشاره دقیقی نشد.
دبیر کمیسیون رمزارز و بلاکچین سازمان نظام صنفی رایانه ای کشور با طرح آمار و اطلاعاتی که خود وزارت نیرو و شرکت توانیر منتشر کرده است، افزود: بنا به اعلام رسمی وزارت نیرو، ظرفیت اسمی تولید برق در کشور، حدود 83 هزار مگاوات در ساعت است. ظرفیت اسمی، کاملا قابل بهره برداری نیست و درصدی از این ظرفیت، بنا به راندمان تجهیزات نیروگاهی، نوع سوخت و تنظیمات فنی مهندسی با کاهش مواجه است که در همه جای دنیا، این ضریب، ضریب متعادلی بین 5 تا 15 درصد ضریب نیروگاه ها است که در کشور ما هم با اندکی تخفیف می توان گفت که ضریب بهره وری نیروگاه ها رعایت می شود.
وی ادامه داد: البته ضریب بهره وری در نیروگاه های خصوصی کشور قابل دفاع است و متاسفانه بهره وری در نیروگاه های بزرگ و دولتی کشور مطلوب نیست و قطعا برای افزایش بهره وری آنها نیاز به سرمایه گذاری و تجهیز نیروگاه ها به فناوریهای نوین و سارو کارهای افزایش بهره وری است.
بابک نیا با بیان اینکه با 83هزار مگاوات ظرفیت اسمی، حدود 63 هزار مگاوات ظرفیت عملیاتی تولید برق در کشور را داریم، تصریح کرد: ما در تابستان امسال، در پیک مصرف یعنی از ابتدای خرداد تا انتهای شهریور ماه توانستیم این دوره را رد کنیم. البته باید گفت کل چهار ماه سال ما پیک مصرف نداریم، ما حدود 300 ساعت اوج مصرف داریم که در این ساعات رکورد تاریخی مصرف 63 هزار مگاوات را ثبت کردیم و با توجه به اینکه نیروگاه ها و برق قابلیت ذخیره سازی ندارد، باید وزارت نیرو به گونه ای سیاست های تولید، خرید برق و تزریق آن به شبکه سراسری کشور و مدیریت شبکه دیسپاچینگ را به نحوی انجام دهد که مقدار برق تولیدی با مقدار برق مصرفی کاملا تطابق داشته باشد یا بالعکس، هر مقدار که برق نیاز داریم، به همان میزان تولید کنیم.
دبیر کمیسیون رمزارز و بلاکچین سازمان نظام صنفی رایانه ای کشور ادامه داد: قاعدتا وزارت نیرو در فصول سرد که الان در آن هستیم، طوری سیاستگذاری کرده، با نیروگاه ها توافق کرده و تعرفه گذاری کرده است که نیروگاه ها به طور اتوماتیک و به دلیل تعرفه پایین برق خاموش شوند و برای نیروگاه داران توجیه اقتصادی نداشته باشد که بخواهند برق تولید کنند و به شبکه بدهند.
بابک نیا با اشاره به اینکه الان ظرفیت تولیدی کشورمان حدود 42 هزار مگاوات است، اظهار کرد: با توجه به افزایش جمعیت و افزایش خواسته های مردم، ما سالانه شاهد رشد 5 تا 15 درصدی تقاضای برق در همه جای دنیا هستیم که در کشور ما این رقم بین 5 تا 10 درصد است و برای وزارت نیرو کاملا قابل پیش بینی و برنامه ریزی بود که امسال مشابه سال های گذشته ما با افزایش تقاضا مواجه باشیم و پیش بینی45 هزار مگاوات برق برای فصل سرد، پیش بینی معقولی بود که حتی برخی از کارشناسان 49 هزار مگاوات را پیش بینی و تخمین زده بودند اما وزارت نیرو به دلیل عدم اعتقاد به تصمیم گیری صحیح اقتصادی، عدم ترغیب نیروگاه داران به تولید برق و حتی عدم ترغیب سرمایه گذاران برای احداث نیروگاه های جدید، باعث شد که نیروگاه ها امسال نتواند در فصل سرد بیشتر از 42 هزار مگاوات برق تولید کند.
وی ادامه داد: لذا زمانی که متقاضی برق و مصرف برق از این خط 42 هزار مگاواتی افزایش یافت، وزارت نیرو طی یک حرکت رو به جلو و فرافکنی به دنبال یک مقصر می گشت. قطعا صنایع نوینی همچون استخراج رمزارز دیوار کوتاهی هستند که برای پوشاندن اشتباهات مربوط به زمانی که وزارت نیرو باید بهره وری، احداث و افزایش ظرفیت را در دستور کار قرار می داد. حالا با سیاست هایی که وزارت نیرو اتخاذ کرده است، بیشتر از 42 هزار مگاوات برق تولید نشده و وزارت نیرو به جای اعلام شفاف مشکلات صنعت تولید برق، به نبال متهم و مقصر می گشت که در نهایت هم انگشت اتهام را به سمت صنعت استخراج رمزارز گرفتند.
دبیر کمیسیون رمزارز و بلاکچین سازمان نظام صنفی رایانه ای کشور افزود: ما حدود 310 مگاوات پروانه و مجوز استفاده از برق با تعرفه میانگین صادراتی را داریم و طبق برآوردی که وزارت نیرو اعلام کرده است، حدود 300 مگاوات برداشت غیرمجاز از شبکه سراسری برای استخراج رمزارز است، اینجا دو نکته باید مطرح شود، یکی اینکه از 310 مگاوات پروانه واگذار شده، الان حداکثر حدود 150 مگاوت استفاده می شود که آن هم دلایل مختلفی دارد، مثل مشکلات شبکه دیسپاچینگ، شبکه انتقال و ظرفیت پست و دیسپاچینگ. یعنی برخی از فعالان مجوز گرفته اند اما نمی توانند بیش از نیمی از ظرفیت استفاده کنند. نکته دوم مربوط به ظرفیت های غیرمجاز است. ما اعتقادمان بر این است که زمانی که نرخ نامناسبی اتخاذ می شود، ما شاهد چنین تخلفاتی خواهیم بود که این هم متاثر از سیاست های قیمت گذاری است که وزارت نیرو اتخاذ کرده است اما با فرض اینکه ما 300 مگاوات ظرفیت مجوزدار داریم و 300 مگاوات هم بدون مجوز استخراج، جمعا حدود 600 مگاوات استفاده صنعت ماینینگ از برق بوده است.
بابک نیا ادامه داد: 63 هزار مگاوات ظرفیت عملیاتی تولید برق در کشور ماست و حدود 600 مگاوات ظرفیت استفاده صنعت استخراج رمزارز از شبکه سراسری، معادل کمتر از یک درصد و این سوال مطرح می شود که آیا صنعت برق کشور ما و تمامی مشکلات متاثر از این یک درصد برق است؟! چرا مدیران ما سیاستگذاری های اشتباه خود را که منجر به عدم تولید و تزریق برق به شبکه هست را به بقیه صنایع و مشترکان برق نسبت می دهند؟ چرا به وظایف حقوقی و قانونی خود عمل نمی کنند و زمانی که مشکلات بروز می کند، به دنبال دیوار کوتاهی به نام صنعت ماینینگ می گردند؟
وی در پایان گفت: البته در جهت شفاف سازی بیشتر باید بگویم که ما با خاموشی های واحدهای مجاز صنعت استخراج رمزارزها به شدت مخالفیم چون فعالان واحدهای صنعتی و بخش خصوصی به شدت تحت تاثیر فشارهای اقتصادی و تحریم هستند و دیگر توان تحمل فشارهای دیگری مثل قطعی حامل های انرژی را تاب آوری داشته باشند.