
فریده خدادادی-اهمیت آب نه تنها در زندگی بشر و تمام موجودات زنده محسوس است و در زندگی روزمره، کشاورزی و صنایع نیز نمیتوان از آن چشم پوشی کرد.
به گزارش جهان اقتصاد، ایران از جمله کشورهایی است که در منطقه خشک و نیمه خشک واقع شده است و در برخی از نقاط کشور در زمینه تأمین آب مورد نیاز مشکلات وسیعی وجود دارد که در این راستا میتوان با استفاده از مهندسی معکوس برای مقابله با بحران کم آبی که دامن گیر کشور شده است، استفاده کرد.
خبرنگار جهان اقتصاد، پیرو اهمیت استفاده از مهندسی معکوس درمدیریت بحران کمآبی با امیر حاجیزاده فلاح، کارشناس ارشد سازه های آبی به گفتگو پرداخته است که درادامه میخوانید.
این کارشناس ارشد سازههای آبی اظهارکرد: هم زمان با بحرانهای بی سابقه کمآبی و تحریمهای گستردهی اعمالشده بر کشورتنوع و تأثیر ریسکها بر تجارت خارجی و به ویژه بخش واردات کالا را به طور بیسابقهای افزایش داده است؛ بههمین دلیل ارائهی شیوههای موثر برای کاهش اثرات آن ضروری است.
حاجی زاده فلاح بیان کرد: مهندسی معکوس یا Reverse Engineering یکی از واژههایی است که در دهههای اخیر بیش از گذشته مورد استفاده قرارمیگیرد و حتی درادبیات عمومی و اجتماعی هم وارد شده است.
وی افزود: مهندسی معكوس و طراحي مجدد در واقع ميانبری در ساخت است كه در صورت اجرای آن با روشهای كنترل شده كشورهای در حال توسعه میتوانند فاصله تکنولوژی خود را با كشورهای صنعتی كمتر كنند، راهی كه كشورهای آسيای جنوب شرق ازآن بهره برده اند و به نتايج قابل قبولی دست يافته اند.
مهندسي معكوس به عنوان يكي از روشهای معتبر ساخت در جهان صنعت مطرح شده است و برای توسعه و گسترش آن وجه آكادميك مهندسی معكوس مورد توجه قرارگرفته تا آنجا كه اخيرا در بسياری ازدانشگاههای معتبر جهان رشتههايی تحت همين عنوان تدريس میشود.
** مهندسی معکوس
این کارشناس ارشد سازههای آبی در تعریف مهندسی معکوس گفت: مهندسی معکوس همان فرآیند رایج حرکت از یک طرح انتزاعی و منطقی به سمت تولید و پیاده سازی آن محصول است به طوری که در برخی شرایط ممکن است، قطعه فیزیکی موجود باشد اما هیچ گونه جزییات فنی شامل نقشهها، نوع مواد به کار رفته و یا خواص حرارتی یا مغناطیسی قطعه در دسترس نباشد. فرآیند باز تولید و مونتاژ یک قطعه یا محصول موجود بدون داشتن نقشه، مستندات و مدل کامپیوتری آن مهندسی معکوس نامیده میشود.
حاجی زاده فلاح، هدف مهندسی معکوس را استخراج دانش یا طراحی نهفته دریک محصول(کالا یا خدمت) برشمرد و افزود: این کار با هدف تولید مجدد آن محصول یا تحلیل آن محصول انجام میشود.
وی عنوان کرد: جالب است بدانیم که ممکن است مهندسی معکوس حتی توسط سازندگان اصلی نیز به کار گرفته شود زیرا به دلایل متعدد، نقشههای مهندسی اولیه با ابعاد واقعی قطعات (به ویژه زمانی که قطعات چندین سال پیش طراحی و ساخته و به دفعات مکرر اصلاح شدهاند) مطابقت ندارد.
این کارشناس ارشد سازههای آبی در ارتباط باعمدهترین دلایل استفاده ازمهندسی معکوس عنوان کرد: اگرتولیدکننده اصلی یک محصول یا قطعه دیگر آن قطعه را تولید نکند، تولیدکننده اصلی محصول دیگر وجود نداشته باشد، در حالی که مشتری به آن محصول نیاز داشته باشد و مستندات یک طرح ناکافی باشد میتوان از مهندسی معکوس استفاده کرد.
حاجی زاده فلاح افزود: در ارتباط با عمدهترین دلایل استفاده ازمهندسی معکوس میتوان گفت اگر مستندات یک طرح یا محصول موجود نباشد یا گمشده باشد، مشکلات عدیدهای در طرح یا قطعه توسط تولیدکننده اصلی به وجود آمده باشد، نقشههای قطعه اصلی قدیمی باشد درحالی که تولیدکنندگان از روشهای جدیدتری استفاده میکنند و از مواد جدید درقطعه یا از تکنولوژی ساخت کم هزینهتراستفاده شود.
**بحران کم آبی و راهکارهای آن با استفاده ازمهندسی معکوس
وی با اشاره به افزایش ارزش و بهای آب گفت:هر چه کمبود و بحران آب افزایش یابد، قیمت آن نیز بالاترخواهد رفت و این مساله روی قیمت مواد غذایی نیز اثر مستقیم دارد. در صورت بروز کمآبی، برای پرورش گندم باید آب با بهای بالاتری خریداری شود، در نتیجه محصول نهایی هم با قیمت بالاتری عرضه خواهد شد.
این کارشناس ارشد سازههای آبی با اشاره به معضل کمآبی در سراسر جهان عنوان کرد: این معضل سیستمهای زندگی بشر را تحت شعاع خود قرارمیدهد، هنگامی که در منابع طبیعی آبهای پاکیزه جهان رو به کاهشاند، سازمانها و فعالیتهای زیادی تحت تاثیرات منفی این مشکل قرار میگیرند به طوری که خسارتهای جبرانناپذیر آن به بدنهی اقتصاد، جوامع و زندگی بشر غیرقابل انکاراست، دراین راستا میتوان برای تامین آب قابل استفاده برای بشر از تکنولوژی بهره گرفت.
حاجی زاده فلاح، دوراهکارعمده برای بحران کم آبی را استفاده ازدستگاه آب شیرین کن و سیستمهای آبیاری هوشمند برشمرد.
** دستگاه آب شیرین کن
وی یکی از راهحلها برای مقابله با مشکل کمبود آب شیرین، را تصفیه آب شوراز طریق فرایند شیرین سازی آب یا دستگاه آب شیرین کن دانست و افزود: درحال حاضربسیاری از مناطق به منظور رفع مشکلات خود در زمینه کمبود آب به این فرآیند روی آورده اند و معمولا از دستگاه آب شیرین کن برای تصفیه آب دریا وهمچنین آبهای زیرزمینی با غلظت بالای نمک استفاده میشود.
این کارشناس ارشد سازههای آبی گفت: کشورهای عربستانسعودی، کویت، اماراتمتحده عربی، قطر، عمان و بحرین تا سال٢٠٠٨ میلادی دستگاههای آب شیرین کن را با ظرفیتی معادل ٢٦میلیون مترمکعب آب در روز در حاشیه خلیج فارس افتتاح کردهاند. (عربستانسعودی که بزرگ ترین واحدهای آب شیرین کن دنیا را دراختیار دارد، تقریبا حدود ٧٠درصد نیاز خود را با شیرینکردن آب دریا تأمین میکند)
وی افزود: در هر صورت سه فناوری شیرینسازی آب که در منطقه خاورمیانه به کارمیروند،ع بارتاند از RO یا reverse osmosis و MSF یا multistage flash و MED یا multi-effect distillation. روشهای MSF و MED جزو روشهای شیرینسازی واحد محور هستند اما در روش RO از نوعی غشا برای جدا کردن نمک از آب استفاده میشود البته تمامی این روشها پر هزینه هستند وعلاوه بر آن به منابع کلان انرژی نیاز دارند.
حاجی زاده فلاح بیان کرد:از لحاظ تاریخی، فناوریهای شیرینسازی بیشتر درحوزه شیرینسازی آب دریا به کار میروند، دلیل عمده این روند آن است که از آنها برای تولید همزمان برق و آب آشامیدنی استفاده میشود، این در حالی است که روزی ۲۲ میلیون مترمکعب آب خلیج فارس شیرین میشود و سهم ایران فقط یک درصد است.
**سیستم آبیاری هوشمند
وی در ارتباط با فرآیند به کارگیری سیستمهای آبیاری هوشمند اظهار کرد: در چندین سال گذشته استفاده از سیستمهای آبیاری قطرهای با استقبال زیادی از طرف کشاورزان مواجه شده است. این سیستمها تا میزان زیادی از هدررفت بیرویه آب پیشگیری میکنند، اما سیستم آبیاری قطرهای هزینه گزافی دارد و به همین دلیل بسیاری از کشاورزان از توان مالی کافی برای استفاده از آن برخوردار نیستند.
این کارشناس ارشد سازههای آبی گفت:ازعوامل تاثیرگذار به منظور بهره گیری از سیستم آبیاری هوشمند در گلخانه ها و در زمینهی کشاورزی و یا در خانه هوشمند میتوان به صرفه جویی بالای آب دراستفاده ازاین سیستمها و انعطاف پذیری این نوع سیستمها با شرایط گوناگون زمین و منطبق شدن با نوع نیاز گیاه در مصرف آب نام برد.
حاجی زاده فلاح یادآورشد: با نصب این سیستمها به فضاهای سبزمیتوان پخش کنندههای آب نصب شده درمحیط (سیستم قطره ای،بارانی و …) را نیز کنترل کرد.
وی گفت: با نصب ایستگاههای سیستم هوشمند آبیاری و تقسیم زمینهای مورد نظرتحت کشت به چندین بخش جهت آبیاری میتوان پروسه آبیاری را حتی با سرانه پایین آب نیزانجام داد.
این کارشناس ارشد سازههای آبی بیان کرد: با استفاده ازسامانه وایرلس سیستم هوشمند آبیاری و برقراری ارتباط بیسیم امن و بدون اختلال هیچ گونه محدودیتی در مساحت و متراژ زمین یا باغ تحت پوشش سیستم هوشمند آبیاری وجود نخواهد داشت.
به گفتهی حاجی زاده فلاح، با توجه به هزینههای گزاف استفاده از این تجهیزات و وجود تحریمها میتوان با کمک گرفتن از شرکتهای دانش بنیان اقدام به استفاده از مهندسی معکوس در جهت پیشبرد اهداف در مقابله به بحران کم آبی در کشور استفاده نمود که این امر نیازمند حمایت مسئولان کشور است، کما اینکه دراستان اصفهان با توجه به هزینه های بالای شرکتهای خارجی شاهد استفاده از مهندسی معکوس در استفاده از آبهای خاکستری هستیم .
-
دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
-
افزودن دیدگاه