چطور یک سبد سرمایهگذاری سودده داشته باشیم؟
بازارها ریسکهای سرمایهگذاری خاص خود را دارند. به همین دلیل بهتر است سرمایهگذاران برای کاهش یا رفع ریسک سرمایهگذاری، سبد یا به اصطلاح پورتفوی تشکیل دهند. این کار به افراد کمک میکند تا همه تخممرغهای خود را در یک سبد قرار ندهند و ریسک زیادی متحمل نشوند. به عبارت دیگر، تشکیل سبد سرمایهگذاری باعث میشود که ریسک سرمایهگذاری در میان گزینههای مختلف تقسیم شود.
بازارها ریسکهای سرمایهگذاری خاص خود را دارند. به همین دلیل بهتر است سرمایهگذاران برای کاهش یا رفع ریسک سرمایهگذاری، سبد یا به اصطلاح پورتفوی تشکیل دهند. این کار به افراد کمک میکند تا همه تخممرغهای خود را در یک سبد قرار ندهند و ریسک زیادی متحمل نشوند. به عبارت دیگر، تشکیل سبد سرمایهگذاری باعث میشود که ریسک سرمایهگذاری در میان گزینههای مختلف تقسیم شود.
در نتیجه، هنگامی که یک بازار خاص با نزول و ریزش روبرو شود، ضرری که متوجه کل سرمایه فرد میشود، کمتر باشد. بنابراین، اهمیت تشکیل یک سبد سرمایهگذاری سودده بسیار زیاد است. در ادامه به بررسی این که چطور یک سبد سرمایهگذاری سودده داشته باشیم، میپردازیم.
مهمترین نکات در تشکیل سبد سرمایه گذاری!
برای تشکیل سبد سرمایهگذاری و مدیریت درست سرمایه باید به نکاتی مهمی توجه کرد که در ادامه به برخی از آنها اشاره میکنیم.
سبد سرمایه گذاری متنوع داشته باشید!
اولین نکته برای تشکیل سبد سرمایهگذاری سودده، تنوع در سرمایهگذاری است. برای این کار باید دقت کنیم که گزینههای مختلفی را با توجه به سناریوهای گوناگون کنار هم قرار دهیم و بسته به روحیات خودمان و شرایط بازارها، بخشی از داراییمان را در آنها سرمایهگذاری کنیم. به زبان سادهتر، سرمایهگذار برای این که مدیریت سرمایه درستی داشته باشد نباید تمام دارایی خود را در یک بازار خاص سرمایهگذاری کند. چون در این حالت ممکن است در صورت نزول یک بازار خاص، سرمایهگذار متوجه ضرر زیادی شود. بهتر است گزینههایی در یک سبد قرار گیرند که تا حدودی غیر همجهت با هم هستند؛ به عنوان مثال برای رسیدن به این هدف اگر سهام دلاری را انتخاب کردهاید، بهتر است بخشی از دارایی خود را نیز صرف گزینههایی کنید که بازدهی ریالی دارند.
صندوق های سرمایه گذاری قابل معامله را در سبد سهام خود قرار دهید!
برای این که سبد سرمایهگذاری متنوعی داشته باشیم، میتوانیم بخشی از دارایی خود را به صندوق های سرمایه گذاری اختصاص دهیم. صندوقهای سرمایهگذاری یک روش سرمایهگذاری غیرمستقیم در بورس هستند که انواع مختلفی دارند و گزینههای متنوعی را تحت پوشش قرار میدهند. از جمله صندوقهای سرمایه گذاری میتوان به صندوق طلا و صندوق سهامی اشاره کرد. صندوقهای طلا دستهای از صندوقهای سرمایهگذاری هستند که داراییهای جمعآوری شده از افراد را در اوراق گواهی سکه طلا و اوراق شمش طلا سرمایهگذاری میکنند. صندوقهای سهامی نیز دارایی جمعآوری شده از افراد را صرف سرمایهگذاری در سهام و حق تقدم سهام میکنند و صندوقهای درآمد ثابت این وجوه را صرف اوراق درآمد ثابت، سپرده بانکی و موارد دیگری از این قبیل میکنند.
در مثالی که در بالا زدیم، میتوان پس از انتخاب گزینههای پرریسک، اقدام به انتخاب صندوق درآمد ثابت کرد و بخشی از دارایی را به آن اختصاص داد تا از ریسک سرمایهگذاری خود کم کنیم.
توجه به تحلیل های سیاسی و اقتصادی
بازارهای سرمایهگذاری نسبت به اخبار سیاسی و اقتصادی در کوتاهمدت و بلندمدت واکنش نشان میدهند. اگر به درستی تحلیل مناسبی از اخبار سیاسی و اقتصادی نداشته باشید ممکن است گرفتار رفتار تودهای شوید و بدون دلیل مشخصی از بازارهای سرمایهگذاری به صورت هیجانی خارج شوید. در این حالت امکان دارد دارایی شما متوجه ضرر شود. به همین دلیل بهتر است به تحلیلهای سیاسی و اقتصادی بسیار توجه کنید و آنها را در تشکیل سبد سرمایه گذاری خود مد نظر قرار دهید.
توجه به بازارهای جهانی!
بازارهای جهانی در برخی سرمایهگذاریها در ایران تاثیر بسزایی دارند. به عنوان مثال طلا را میتوان از این گزینهها دانست چرا که ارزش ذاتی طلا از قیمت اونس در بازار جهانی محاسبه میشود. به این ترتیب، حباب سکه و طلا را با استفاده از این قیمت میتوان محاسبه کرد. به طور کلی، قیمت اونس طلا در ابعاد بینالمللی یکی از عوامل تعیین کننده قیمت طلا در ایران نیز هست. برخی سهام دلاری و صادرکننده محصولاتی که در بازارهای بینالمللی معامله میشوند نیز با قیمت بازار جهانی محصولاتشان ارتباط نزدیک دارند.
عدم توجه به شایعات!
شایعات همواره در بازار وجود دارد و بسیاری از بازارهای پرنوسان به آنها واکنش نشان میدهند. به عنوان مثال، طلا، سهام و ارز به شایعات سیاسی واکنش زیادی نشان میدهد. این بازارها نیز به نوبه خود روی برخی داراییهای دیگر مانند مسکن اثر میگذارند. به همین دلیل سرمایهگذاران باید به درستی شایعات را تحلیل کنند تا در تله چنین اخبار کذبی گرفتار نشوند و داراییهای آنها دچار ضرر نشود.
متعصبانه نسبت به یک سهم برخورد نکنید!
سرمایهگذاری در بورس و به ویژه بازار سهام یکی از راههای مدیریت سرمایه و سرمایهگذاری موفق است. اما سرمایهگذاران بازار سهام باید به این نکته توجه کنند که بازار سهام یک بازار پرنوسان و با ریسک بالا است. یعنی برای انتخاب سهام مناسب فرد باید شرکت را از لحاظ بنیادی و تکنیکال به درستی تحلیل کند و پتانسیل سودآوری شرکت را مورد بررسی قرار دهد. اگر در چنین سهمی سرمایهگذاری کنید و بعد از گذشت مدت زمانی متوجه شدید که شرکت پتانسیل سودآوری خود را از دست داده است، دیگر متعصبانه به سهم نگاه نکنید و عاقلانه از آن خارج شوید. در این حالت بهتر است سرمایه خود را وارد سهم یا دارایی دیگری کنید که پتانسیل سودآوری بالاتری دارد.