هدایت نقدینگی به سمت تولید
محمدرضا رضایی نژاد فعال حوزه تولید

مقام معظم رهبری در تشریح شعار سال تأکید فرمودند که سرمایهگذاری عمدتاً از سوی مردم باید انجام بگیرد ــ و دولت شیوههای مختلفش را برنامهریزی کند ــ لکن در آنجایی که مردم یا انگیزهای ندارند یا توانایی سرمایهگذاری ندارند، دولت هم میتواند در این میدان وارد بشود.؛ مجموعه هایی مانند گروه تعاونی پیشگامان با درک عمیق این رهنمود، مدلی را طراحی کرده است که از یک سو مشارکت حداکثری مردم را ممکن میسازد و از سوی دیگر نقش تنظیمگری و حمایتی دولت را حفظ میکند. در این مدل، با بهکارگیری پول خرد مردم در پروژههای زیرساختی تاکنون بیش از ۶۰ هزار نفر از آحاد جامعه به عنوان سهامدار جذب شدند. این مشارکت گسترده مردمی دقیقاً تجلی شعار سال است.
یکی از دغدغههای جدی کشور در سالهای اخیر، مسئله نقدینگی سرگردان در اقتصاد بوده است و اگر سرمایه در راه تولید به کار برود، جامعه به سمت خرید طلا، خرید ارز و امثال اینها نخواهد رفت اما با طراحی سازوکارهای جذاب و امن برای سرمایهگذاری مردمی، توانسته این بیش از ۶۰۰۰ میلیارد تومان از این نقدینگی را به سمت پروژههای مولد و زیربنایی مانند ایجاد بندر خشک، پیادهسازی و اجرای فیبر نوری در استانهای مختلف، تولید تجهیزات الکترونیکی و کاغذ از سنگ، شیرینسازی آب دریا، احداث نیروگاه خورشیدی و… هدایت کنیم. این دستاورد عینی نشان میدهد چگونه میتوان با الگوهای بومی، نقدینگی را به مسیر صحیح هدایت نمود.
از سوی دیگر رهبر معظم انقلاب اسلامی در تبیین رابطه مردم و متخصصان در عرصه اقتصاد فرمود: «کار مردم هم این است که سرمایههای خُرد و سرمایههای بزرگ خود را بتوانند در راه تولید به کار ببرند.»؛ مدل یاد شده با طراحی ساختاری که در آن ۵۱ درصد سهام با ۹۰ درصد حق رأی در اختیار کارآفرینان و متخصصان قرار میگیرد، از یک سو حاکمیت فنی و تخصصی را حفظ کرده و از سوی دیگر با اختصاص ۴۹ درصد سهام به مردم با تعهد ارزشافزوده برابر تورم از سوی کارآفرینان، از سرمایههای مردمی بهره میبرد. این ترکیب هوشمندانه استفاده از تخصص مدیران و بکارگیری سرمایههای مردمی است.