جهان اقتصاد گزارش می دهد؛
ضربان مسکن کُند میزند
گروه زیربنایی رضا پورحسین
جهان اقتصاد: خانه و مسکن روزهای حساسی را سپری می کنند و بازار چشم انتظار عوامل مؤثری نظیر مذاکرات و اعطای وام است. در همین زمینه حبیب قاسمی عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی با انتقاد از بسته بودن سامانه ثبتنام مسکن ملی، گفت: متقاضیان فاقد مسکن باید از طریق این سامانه بتوانند تقاضای خود را ثبت کنند. این سامانه محل پایش جامعه هدف و مبنای تصمیمگیری برای برنامهریزی در حوزه مسکن است.
وی با بیان اینکه حدود ۶.۹ میلیون خانوار در کشور فاقد سرپناه یا سرپناه ایمن هستند، افزود: تنها مرجع رسمی و قابل اتکا برای شناسایی این جمعیت، سامانه طرح نهضت ملی مسکن «تم» است که مسئولیت آن با وزارت راه و شهرسازی و معاونت مسکن است.
قاسمی با اشاره به اینکه بیش از ۱.۹ میلیون نفر در این سامانه ثبتنام کردهاند و ۸۱۰ هزار نفر نیز مبالغی را به عنوان آورده پرداخت کردهاند، گفت: این آمارها نشاندهنده گستردگی تقاضاست و پایش دقیق آنها نیازمند باز بودن سامانه است.
در این میان، رئیس اتحادیه مشاوران املاک با بیان اینکه منابع مالی همگام با رشد قیمت مسکن افزایش نداشته است گفت: در حال حاضر هیچ یک از وامهای عرضه شده توسط نظام بانکی به خانهدار شدن متقاضیان خرید مسکن منجر نمیشود. عملا زوجین خانه اولی نمیتوانند از طریق تسهیلاتی مثل اوراق تسه، مسکن مورد نیاز خود را خریداری کنند.
گودرزی درباره برداشتن شرط سن بنا و پرداخت وام دو نفره به تمامی افراد خانواده تاکید کرد: هماکنون اوراق تسهیلات مسکن (تسه) بانک مسکن بالاترین سقف را در مقایسه با سایر تسهیلات مسکن مثل مسکن روستایی یا وام نهضت ملی دارد. اما با وام یک میلیارد و ۲۸۰ میلیون تومانی اوراق نیز تنها میتوان ۱۱ متر مسکن در شهر تهران خریداری کرد. هر برگ ۵۰۰ هزار تومانی آن را هم باید بیش از ۱۰۰ هزار تومان خریداری کرد. از طرف دیگر اقساط این وام ماهیانه حدود ۲۷ میلیون تومان است که باعث شده بسیاری از خانوارها عطای دریافت این وام را لقایش ببخشند.
با وجود افت محسوس قیمت دلار، قیمت مسکن نه تنها کاهش نیافته، بلکه برخی فروشندگان در تهران و پردیس تلاش کردهاند تا قیمتهای پیشنهادی خود را تا ۱۵ درصد افزایش دهند، هرچند بازار به این نرخها پاسخ نداده است. یکی از دلایل این بیتأثیری، بالا بودن قیمت نهادههای ساختمانی است. کیانوش گودرزی، رئیس اتحادیه مشاوران املاک، تاکید میکند که تا زمانی که قیمت مصالح ساختمانی کاهش نیابد، افت قیمت ملک هم دور از ذهن خواهد بود.
از سوی دیگر، ضعف قدرت خرید متقاضیان مصرفی نیز مزید بر علت شده تا تقاضای موثر در بازار شکل نگیرد. فعالان اقتصادی بر این باورند که تا زمان افزایش قدرت خرید و ایجاد انگیزه برای سرمایهگذاری در بازار ملک، نمیتوان انتظار تغییر جدی در روند معاملات مسکن داشت.
در چنین شرایطی است که نگرانی سقف بالای سر بیش از گذشته وجود دارد و خواب را از چشم شهروندان گرفته است. خوابی که شهروندان سال هاست به راحتی زیر یک سقف تجربه نکرده اند و همواره نگران بی پناهی هستند.