جهان اقتصاد گزارش می دهد؛ پیش‌فروش؛ وصله نچسب حمل و نقل ریلی

رضا پورحسین گروه زیربنایی

شناسه خبر: 180090

جهان اقتصاد: خبر کوتاه است و قابل تامل. پیش‌فروش بلیت‌ قطارهای مسافری خرداد از روز دوشنبه ۲۲ اردیبهشت آغاز شد.

پیش فروش بلیت برای بازه زمانی یاد شده در کلیه محورها مسیرهای رفت تا تاریخ ۳۱ خرداد و مسیرهای برگشت تا یکم تیر، از ساعت ۸ تا ۱۰ صبح روز دوشنبه ۲۲ اردیبهشت ماه از طریق سکوهای مجاز فروش اینترنتی بلیت انجام شد.

همچنین پیش فروش حضوری بلیت های این بازه زمانی نیز، از ساعت ۱۰ تا ۱۲ روز دوشنبه اردیبهشت ماه، از طریق مراکز مجاز فروش حضوری انجام پذیرفت. از ساعت ۱۲ روز دوشنبه به بعد نیز  به صورت همزمان پیش فروش ادامه خواهد داشت.

این خبر در حالی منتشر شد که اساسا در این بازه زمانی نباید محدودیتی برای ارائه بلیت داشته باشد. مشکلی که ریشه های بنیادین خلل در حمل و نقل ریلی را نمایان می کند‌‌ خللی که ریشه در کمبود ریل و واگن دارد.

مساله تهیه بلیت قطار برای مسیرهای مختلف مشکل ایام نوروز نیست، بلکه مدتهاست که مسافران برای تهیه بلیت خود با چالش های بسیاری همراه هستند.

آن طور که کارشناسان می‌گویند با توجه به ایمنی بالای قطار، آسایش و راحتی سفر و همچنین قیمت بسیار مناسب، قطار جذاب‌ترین گزینه حمل و نقل بین مردم نسبت به سایر روش‌های حمل و نقل است و به همین دلیل تقاضا برای سفر با قطار بسیار زیاد است؛ به طوریکه این تقاضا تقریبا ۱۰ برابر ظرفیت ناوگان ریلی است که در طول سال وجود دارد.

از طرفی گفته می‌شود کمتر از هزار واگن فعال مسافری در شبکه ریلی داریم ولی با توجه به تقاضای بالای مردم، حداقل به ۳۰۰۰ واگن مسافری نیاز است.

بنابرگفته این کارشناسان، با توجه به اقتصاد ضعیف حوزه مسافری ریلی و به دلیل اینکه بین قیمت تمام شده این خدمات با قیمت بلیت عرضه شده فاصله قابل توجهی وجود دارد، هزینه ها و درآمدهای شرکت های ریلی مسافری هماهنگ نیست و این شرکت‌ها عمدتا توان مالی لازم برای تعمیرات به موقع واگن‌ها و همچنین خرید واگن‌های نو را ندارند.

همچنین کارشناسان صنعت ریلی معتقدند این صنعت در کشور دچار عقب ماندگی‌هایی شده است و به تجارب دنیا در این زمینه توجهی نمی‌کنیم. از سوی دیگر منابع محدودی که در این حوزه وجود دارد به درستی مدیریت نمی‌شود و بعضا حیف و میل می‌شود.

اواخر سال گذشته بود که مدیرعامل شرکت راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران گفت: آماده به کاری لکوموتیوهای کشور حدود ۵۰ درصد است و ورود لکوموتیوهای جدید و استفاده از ظرفیت شرکت‌های داخلی می‌تواند کارگشای کمبودهای موجود شود.

وی با بیان این که باید امری مشابه فاینانس خارجی برای فاینانس داخلی ایجاد شود، گفت: خرید لکوموتیو از شرکت‌های تولیدکننده خارجی با حدود ۱۵ درصد قیمت نهایی انجام می‌شود و مابقی مبلغ با استفاده از درآمدهای همان لکوموتیو پرداخت می‌شود؛ این در حالی است که برای خرید محصولات داخلی باید همه مبلغ را پرداخت کرد.

ذاکری در ادامه اظهار کرد: اگر خط آهن جدیدی توسعه پیدا می‌کند، قطاری از محور دیگری حذف و به خط جدید افزوده می‌شود؛ چرا که کمبود قطار همچنان در کشور جدی است.

وی در خصوص پرداخت مطالبات بخش خصوصی نیز گفت: بانک ملی ۱۲۰۰ میلیارد تومان از تبصره ۱۸ را پرداخت کرده و با مبلغی که مجموعه راه‌آهن پرداخت می‌کند به ۳.۶ همت می‌رسد و پرداخت مطالبات تبصره ۱۸ انجام خواهد شد. در خصوص ماده ۱۲ نیز گفت‌وگوهایی با وزارت نفت انجام شده و قول‌هایی نیز دریافت شده است که امیدوایم آثار آن را به زودی ببینیم.

صحبت هایی که به نظر نمی رسد وصله نچسبی به نام پیش فروش و کمبود بلیت را از صنعت ریلی جدا کند.

 

ارسال نظر