جذابیت بورس و تعادل شرکت ها در گرو حرکت به سمت دلار تک نرخی.
بورس در ماهی که گذشت
نیما میرزایی با بیان اینکه در ماه اخیر تقریبا تمام اتفاقات تلخی که میتوانست دامن بازار سرمایه را از جانب سیاست گذار و سایر متغیرهای اثرگذار بگیرد، افتاد اعلام کرد: در همین ماه موضوع نامه ۱۷ اردیبهشت افشا شد و موج تازهای از نااطمینانی و فروش ها را رقم زد.
بحث چهار برابر شدن عوارض صادراتی از دیگر اخباری بود که به بازار مخابره شد. این موضوع نیز طبیعتا اثر را بر شرکتهای صادراتمحور بازار سرمایه و مشوش تر کردن کلیت بازار سرمایه گذاشت و نااطمینانی و نگرانی را در سایر گروههای بازار سرمایه ایجاد و تقویت کرد.
نرخ دلار در بازار آزاد در این ماه با توجه به اخباری که از مذاکرات و توافقات منطقهای و بین ایران و آمریکا مخابره شد، میل به صعود و شروع روند حرکت تازه را از دست داد و دیروز حوالی کانال ۴۹ هزار تومان در حال معامله بود. مجموع تصمیماتی که در سطح سیاست گذار گرفته شد به ضرر بازار سرمایه بود. از منظر تکنیکال نیز هر بار با شکست حمایت تکنیکال، فروشها اوج گرفت و دور تازهای از عرضهها در بازار سرمایه ورود کرد.
بنابراین از نظر بنیادی، تکنیکال و روانشناسی، کلیه عوامل به ضرر رشد بازار سرمایه بود. تنها موضوعی که همچنان در کلیت بازار سرمایه جذابیت دارد اینکه قیمتها ارزندهتر شدند اما منطق کنونی بازار نشان میدهد هر قیمت ارزندهای میتواند ارزندهتر شود. بنابراین هنوز ایستادن روی نقطه محکم به معنای پایان اصلاح سریع و سخت بازار سرمایه نیست.
مهمترین محرک بورس
مهمترین محرک بازار سرمایه نرخ دلار در درجه اول دلار نیمایی از نظر بنیادی و دلار در بازار آزاد از نظر روانی است. هر دو توسط سیاست گذار اقتصادی که هدف کنترل تورم را داشته در نقطه حبس نگه داشته شدند. تا زمانی که دلار روند اصولی و منطقی نداشته باشد انتظار رشد بازار سرمایه کمی خوشبینانه است.
بنابراین رشد بازار سرمایه در شهریور ماه به تحولات و تغییرات قیمت دلار گره خورده است. هرچند این دیدگاه وجود دارد در ماههای آینده و در میانمدت دولت ناگزیر است اجازه رشد قیمتی را به دلار بدهد ولی اینکه در افق یکماهه این اتفاق بیفتد را نمی توان با قطعیت تایید کرد. سهامداران تغییرات دلار را یکی از مبانی اصلی برای شروع حرکت بعدی بازار سرمایه در نظر بگیرند.
اثر منفی خودروییها
یکی دیگر از مواردی که اثر زیادی در کلیت بازار داشت، موضوعات مربوط به گروه خودرویی بود. اخبار منفی متعددی که در خصوص این گروه مخابره شد بر جو ریزشی بازار در ماه گذشته اثرگذار بود. متاسفانه هنوز هیچ تصمیم جدی و قابلاتکایی برای خروج دو شرکت اصلی این گروه از ماده ۱۴۱ گرفته نشده و انتظار نمیرود وضعیت خودروسازان و گروه خودرویی در بورس فعلا تغییری داشته باشد.
ارزش معاملات بیانگر واقعیت بازار سرمایه و یکی از صریحترین گزینه هایی است که میتوان به وسیله آن در جریان حال و روز بازار قرار گرفت. اینکه ارزش معاملات به صورت دستوری و تصنعی با معاملات صوری تغییر یابد انتظار کارشناسی و تصمیم حمایتی بلندمدتی نیست. بنابراین حمایت در این جنبه اثری بر بازار سرمایه نخواهد داشت اما طبیعتا تصمیمات مختلفی میتوانست توسط سازمان بورس و حقوقیها گرفته شود که از بازار سرمایه حمایت کند.مجموعه های اثرگذار دیگری هستند که میتوانند حمایتهایی از بازار سرمایه داشته باشند تا بر کلیت بازار سرمایه اثر مثبت بگذارند.
لزوم حرکت به سمت دلار تکنرخی
با این وجود به نظر میرسد بخش کمی از چالشهای بازار سرمایه به تصمیماتی که در این مجموعه گرفته میشود برمیگردد و بخش عمده مشکلات متاثر از تصمیماتی است که دولت و مجلس در ماههای گذشته گرفتند. یکی از مشکلات اصلی بازار سرمایه، بهجز تصمیمات ضدتولیدی که در ماههای اخیر درباره جهش نرخ خوراک، عوارض صادراتی و قیمتگذاری دستوری در صنایع مختلف گرفته شد، بحث قیمت دلار است. نرخهای مختلفی که با دستکاری در بازار سرمایه ایجاد شده، عملا صادرکنندگان و فروشندگان را به سمت نرخ هایی کمتر از ارزش ذاتی سهام بردند و این موضوع اثر منفی را بر تولید و علاقه شرکتهای تولیدی به صادرات گذاشته و خواهد گذاشت.
بنابراین ناچار باید به سمت دلار تکنرخی رفت تا شرکتها در نقطه تعادلی و ارزش واقعی قرار بگیرند و علاوه بر اینکه جذابیت به بازار سرمایه برمیگردد، مجدد می توان سرمایهگذاری را در طرحهای تولیدی راه انداخت و در بلندمدت تورم را کنترل کرد. دخالتهایی که در اقتصاد انجام میشود از جمله نرخهای مختلف نیمایی اول، بازار مبادلهای و ... منجر به عدم حرکت به سمت هدف شعار سال شده است. دود این موضوع به چشم سهامداران پرتعداد بازار سرمایه و مردم به عنوان مصرفکنندگان نهایی میرود.
منبع: دنیای اقتصاد