زيتون ايراني مغلوب مگس ميشود!
کشت زيتون ايراني به دليل واردات بيرويه و وجود آفت مگس زيتون طي هشت سال اخير و نبود حمايت بخشهاي دولتي از توليدکنندگان داخلي در حال برچيده شدن است.
ايرج اميني - مدير عامل يک شرکت کشت و صنعت زيتون در گيلان - در گفتوگو با ايسنا اظهار کرد: در حال حاضر بازار زيتون کشور در اختيار واردکنندگاني است که بدون کوچکترين آگاهي از اين محصول، اقدام به وارد کردن زيتونهاي بيکيفيت خارجي ميکنند که همين مساله باعث رکود توليد داخلي شده است.
وي افزود: واردات زيتون از کشورهاي زيتونخيز انجام ميشود و طبيعي است که ما قادر به رقابت با اين کشورها که در زمينه توليد زيتون و روغن زيتون سابقه طولاني دارند نيستيم لذا اگر جلوي واردات زيتون از کشورهاي اسپانيا، ايتاليا، ترکيه، چين و ... گرفته نشود بايد در آينده نزديک با باغات اين محصول در کشور خداحافظي کنيم.
اين توليدکننده با بيان اينکه در سال گذشته به خاطر وجود آفت مگس در بعضي باغات زيتون رودبار يک دانه زيتون هم برداشت نشد، خاطر نشان کرد: شرکت ما به دليل اين آفت مجبور به برداشت زود هنگام با محصول 10 درصد روغن شد. حال آنکه اگر ميتوانستيم در موعد مقرر محصول را برداشت کنيم 22 درصد روغن ميگرفتيم. بسياري از توليدکنندگان که برداشت ديرهنگام صورت دادند با ضرر 100 درصدي مواجه شدند.
اميني به حمايت دولت ترکيه از زيتونکاران کشور خود اشاره و خاطر نشان کرد: دو سال پيش دولت ترکيه براي هر کيلوگرم صادرات کنسرو زيتون دو دلار يارانه ميداد.
وي با بيان اينکه در حال حاضر همه توليدکنندگان زيتون کشور دلسرد شده و تصميم به فروش زمينهاي خود گرفتهاند، افزود: وزارت جهاد کشاورزي بايد فکري جدي براي کشت و صنعت زيتون کند. توليدکنندگان ديگر حاضر به ادامه فعاليت نيستند و معتقدند جلوي ضرر را از هر کجا بگيري منفعت است.
به گفته اين توليدکننده باغات زيتون کشور جزو بهترين باغات دنيا هستند که حتي رييس شوراي جهاني زيتون در بازديدي که باغهاي زيتون داشت خطاب به معاون وقت باغباني وزارت جهاد کشاورزي ايران گفته بود که من همه باغات زيتون سراسر جهان را ديدهام ولي اين باغها در دنيا بينظير است.
وي تصريح کرد: زمينهايي که براي کشت زيتون در اختيار ما قرار گرفت به دليل نبود کشت و زرع در آنها نيازمند سرمايهگذاري بود که ما اين سرمايهگذاري را صورت داديم تا به مرحله توليد رسيد اما طي سالهاي اخير توليد ما جوابگوي هزينههايمان را نميدهد و الان زيانده هستيم. عوامل نامساعد جوي به محصول زيتون ضربه ميزند و هزينههاي توليد بالا رفته است. سال گذشته يک کيسه 50 کيلويي اوره را 6000 تومان ميخريديم اما امسال بايد 36 هزار تومان بخريم.
اميني به اقدام هشت سال قبل حجتي، وزير جهاد کشاورزي اشاره و يادآور شد: کار خوبي در هشت سال قبل صورت گرفت که وزير جهاد کشاورزي دستور داد زيتونهاي آفتزده تحويل کارخانه اتکا براي تبديل به روغن صنعتي شود و خسارت باغداران پرداخت شد اما الان زيتون و روغن زيتون آفتزده سال زراعي گذشته، کنار جادهها و مغازهها فروخته ميشود و ظاهرا کسي به سلامت مردم اهميت نميدهد.