تصویری از شاخص پیش‌بینی کننده تورم در ۱۴۰۲

افزایش تورم پیش‌بینی‌کننده در کل کشور

تورم پیشران فصلی در بهار امسال افزایش یافته و بیش‌ترین صعود آن مربوط به بخش «تولید برق» بوده است. سرعت افزایش تورم در بخش «کشاورزی» و «خدمات» نیز شتاب گرفته است.

شناسه خبر: 7286
افزایش تورم پیش‌بینی‌کننده در کل کشور

تورم تولیدکننده فصلی کل اقتصاد در بهار امسال روندی صعودی در پیش گرفته است. این شاخص در همه بخش‌های اقتصادی افزایشی بوده اما سرعت رشد آن در بخش‌های «کشاورزی»، «تولید برق» و «خدمات» شتاب گرفته است. در مقابل، تورم بخش «صنعت» و «معدن» روندی کاهشی در پیش گرفته است.

تورم تولیدکننده نشان می‌دهد که قیمت کالاها در مبدا تولید و پشت درب کارخانه چقدر افزایش یافته است. بنابراین این شاخص افزایش قیمت‌ها را قبل از ورود به بازار خرده‌فروشی نمایان می‌کند و عملکردی شبیه به «پیش‌بینی‌کننده تورم مصرف‌کننده» دارد. به همین علت به آن «تورم پیشران» نیز گفته می‌شود.

ارائه این شاخص به صورت فصلی به این معناست که رشد قیمت‌ها در یک فصل نسبت به فصل قبل از آن سنجیده شده است. برای مثال تورم تولید فصلی کل کشور در بهار ۱۴۰۲ به ۹.۳ درصد کاهش یافته است. با توجه به این که این شاخص در زمستان ۱۴۰۱ معادل با ۱۲.۸ درصد برآورد شده بود می‌توان گفت که سرعت رشد تورم تولیدکننده در کل اقتصاد نزولی شده و احتمالا اثر خود را با یک وقفه زمانی روی تورم مصرف‌کننده نشان می‌دهد.

پرسرعت‌های تورم پیشران در بهار ۱۴۰۲

تورم تولیدکننده فصلی بخش‌های «کشاورزی»، «برق» و «خدمات» در بهار امسال افزایشی بوده و رشد آن شدت گرفته است. برای مثال این شاخص برای بخش کشاورزی از ۳.۵ درصد در زمستان سال گذشته به ۱۱.۹ درصد در بهار امسال رسیده است.

تورم پیشران فصلی تولید برق نیز در حالی به بیش از ۳۱ درصد در بهار امسال رسیده که رقم آن در زمستان سال گذشته منفی ۱.۹ درصد بوده است. بنابراین بیشترین رشد تورم تولید در بهار امسال مربوط به بخش «تولید برق» بوده است.

میانگین تغییر قیمت‌های تولید در بخش «خدمات» در بهار امسال نسبت به میانگین تغییرات قیمت تولید این بخش در زمستان سال گذشته به ۱۵.۷ درصد افزایش پیدا کرده است. این شاخص در زمستان ۱۴۰۱ رقمی معادل با ۸.۹ درصد را محقق کرده است.

آمارهای تورم پیشران فصلی در سه ماه ابتدایی سال ۱۴۰۲ نشان می‌دهد که همه بخش‌ها از روند صعودی افزایش تورم پیروی نکرده‌اند و سرعت رشد این شاخص در دو بخش «صنعت» و «معدن» کاهش یافته است. البته کاهش سرعت تورم به معنای ارزان‌تر شدن قیمت‌های تولید نیست بلکه نشان می‌دهد در بهار ۱۴۰۲ تورم کمتر از زمستان ۱۴۰۱ افزایش یافته است.

تورم تولیدکننده فصلی بخش «صنعت» به ۹.۳ درصد رسیده در حالی که رقم آن در زمستان سال گذشته ۱۲.۸ درصد بوده است. به طور مشابه، این شاخص برای بخش «معدن» رقم ۱۳ درصد را در سه ماه ابتدایی امسال ثبت کرده در حالی که در زمستان برابر با ۲۵.۸ درصد بوده است.

منبع: اکوایران

ارسال نظر
آخرین اخبار
پربیننده‌ترین اخبار