جهان اقتصاد گزارش می دهد؛

سیمان؛ بلای جان مسکن شد

گروه زیربنایی رضا پورحسین

شناسه خبر: 180161

 

جهان اقتصاد: بازار مسکن بار دیگر با انتشار خبری نابه هنگام شوکه شد. دبیر انجمن تولیدکنندگان بتن در نشست خبری هفته گذشته خود اظهار کرد: بر اساس  آمار بورس کالا در یک ماه اخیر، قیمت سیمان تقریباً دو برابر شده و میزان عرضه آن به نصف کاهش یافته است. در بازار آزاد، هر تن سیمان تا ۵ میلیون تومان نیز به فروش می‌رسد.

وی ادامه داد: این در حالی است که هنوز فصل گرم سال آغاز نشده اما بسیاری از کارخانه‌های تولید بتن به‌ناچار تعطیل شده‌اند. سایر واحدها نیز با ظرفیت یک‌سوم یا یک‌چهارم در حال فعالیت هستند و در صورت تداوم این وضعیت، به‌زودی آن‌ها نیز تعطیل خواهند شد.

وی کمبود برق و سهمیه‌بندی  آن را از دیگر عوامل موثر در این بحران دانست و گفت: سهمیه برق صنایع کاهش یافته و این مسئله تولید را با اخلال جدی مواجه کرده است.

بله، درست به گوشمان رسید. ناترازی برق، تولید یکی از اساسی ترین مصالح ساختمانی را مختل کرده است و باید منتظر تاثیر بی برقی بر افزایش قیمت مسکن در تابستان باشیم.

این تمام ماجرا نیست، رئیسی با استناد به آمار برخی کارخانه‌های بزرگ سیمان گفت: تولید سیمان شاهرود در فروردین ماه ۲۰ هزار تن بود که اکنون به ۸ هزار تن کاهش یافته است. سیمان ساوه از ۲۵ هزار تن به ۹ هزار تن رسیده، فیروزکوه از ۱۵ هزار تن به ۷۵۰۰ تن و تولید سیمان شمال از ۱۵ هزار تن به ۷ هزار تن کاهش یافته‌اند.

کاهشی معنادار که نشان می دهد اگر به زودی فکری به حال وضعیت ناترازی برق نشود، عملا بازار مسکن روزهای فوق بحرانی را تجربه خواهد کرد.

از سوی دیگر، هفته گذشته خبری مبنی بر دستور وزارت کشور برای توقف تولید فولاد و سیمان کشور به‌دلیل محدودیت برق، در شبکه‌های مجازی منتشر شد. براساس این خبر از سه‌شنبه و چهارشنبه صبح توسط ادارات برق منطقه‌ای به مدیران شرکت‌های فولادی و سیمانی کشور اعلام شده که از پنج‌شنبه بیست‌وپنجم اردیبهشت‌ماه به مدت ۱۵روز حداکثر تا ۱۰درصد دیماند خود را مصرف کنند. بدون تردید اعمال محدودیت یادشده به منزله توقف تولید در واحدهای زنجیره فولاد حداقل در حلقه‌های احیا، فولادسازی و نورد و همچنین توقف کامل تولید در واحدهای سیمانی کشور است.

با این وجود صنایع دارای نیروگاه خودتامین و مشترکانی که از تابلوی سبز و آزاد برق خریداری کرده‌اند، به اندازه سهمیه تاییدشده در سامانه مدیریت شبکه برق از این ابلاغیه مستثنی شده‌اند. با وجود اعمال محدودیت یادشده برای تامین برق، همچنان صنایع امکان خرید از نیروگاه‌های کوچک‌مقیاس در تابلوی برق آزاد فیزیکی بورس انرژی را دارند. در روز گذشته بهای برق آزاد بیش از ۳۳برابر قیمت برق دولتی برآورد شده است. در چنین شرایطی بسیاری از صنایع تمایلی به خرید برق آزاد فیزیکی بورس انرژی را ندارند و توقف تولید را به تداوم تولید ترجیح می‌دهند. در چنین فضایی ضمن توجه به اثرات قطعی برق بر عملکرد تولیدکنندگان و اعلام غیرکارشناسی این موضوع ازطریق پیامک انتظار می‌رود دلایل عدم رغبت به خرید انرژی با قیمت آزاد از سوی تولیدکنندگان نیز بررسی شود. درواقع در این موقعیت رقابت‌پذیری تولید در صنایع کشور و دلایل آن جای بحث و سوال جدی دارد.

این محدودیت در شرایطی اعمال می‌شود که در اوج فعالیت‌های ساخت‌وساز در کشور قرار گرفته ایم و چنین مصوبات ناگهانی می‌تواند به بروز التهاب در بازار سیمان منجر شود. حتی شکل‌گیری بازار سیاه برای فروش سیمان دیگر دور از ذهن نیست.

یک فعال صنعت سیمان در پاسخ به سوالی مبنی بر ذخیره‌سازی کلینکر توسط صنایع و امکان تبدیل آن به سیمان با وجود محدودیت‌های برقی گفت: صنایع سیمان تاحدودی ذخیره کلینکر دارند اما سایش کلینکر و تبدیل آن به سیمان نیازمند تامین حدود ۳۰درصد از دیماند اختصاص یافته به صنایع است که در حال حاضر در دسترس نیست.

این در حالی است که محدودیت برق سیمانی‌ها در سال۱۴۰۳ از نیمه دوم خرداد آغاز شد و تا نیمه دوم شهریور ماه ادامه یافت. درهمین‌حال محدودیت گاز این صنایع نیز از مهر ماه آغاز شد و تا ۲۵ اسفند ماه ادامه یافت. در این بازه زمانی همزمان محدودیت‌های جدی در تامین برق نیز وجود داشت. محدودیت هایی که این روزها جدی تر شده و مشخصا کمبود سیمان می تواند بلای جان ساختمان سازی و بازار مسکن شود.

 

ارسال نظر
پربیننده‌ترین اخبار