پرداخت بیش از ۲۰۰۰ میلیارد تومان تسهیلات به شرکتهای دانشبنیان فعال در حوزه پتروشیمی
رییس صندوق نوآوری و شکوفایی در مراسم افتتاحیه رویداد پتروفن از پرداخت بیش از ۲ هزار میلیارد تومان تسهیلات به شرکتهای دانشبنیان فعال در حوزههای نفت، گاز و پتروشیمی از سوی این صندوق خبر داد.
رویداد پتروفن ۱۴۰۲ (مسیر نوآوری پتروشیمی) با تأکید بر رفع نیازهای فناورانه با توانمندسازی بازیگران زیستبوم صنعت پتروشیمی در هفت حوزه تخصصی از صبح امروز یکشنبه ۱۲ آذر ماه جاری در مرکز همایشهای بینالمللی صداوسیما آغاز به کار کرد.
محمدصادق خیاطیان، رییس صندوق نوآوری و شکوفایی در مراسم افتتاحیه این رویداد و در جمع نمایندگان شرکتهای دانشبنیان و فعالان حوزه پتروشیمی کشور گفت: ۱۳-۱۲ سال قبل هنوز ادبیات و فرهنگ دانشبنیان به صورت جدی در کشور جانیفتاده و هنوز در جامعه ناشناخته بود و زحمات فراوانی کشیده شد تا فرهنگ دانشبنیانی و اتکا به توان نخبگان داخلی به منصه ظهور برسد و این باور ایجاد شود که مهمترین عنصر توسعه کشور، نیروی انسانی است که توانمندی بسیار بالایی دارد و میتواند پیچیدهترین فناوریها و محصولات با تکنولوژی بالا را تولید کند.
وی افزود: در آن مقطع تمام تلاش ما، معطوف به نشان دادن توانمندیهای این حوزه بود و امروز به جایی رسیدهایم که حدود ۱۰ هزار شرکت دانشبنیان در حوزههای مختلف مشغول فعالیت هستند.
عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی تصریح کرد: در این حوزه تلاشهای زیادی صورت گرفته است. قانون حمایت از شرکتهای دانشبنیان سال ۱۳۸۹ در مجلس تصویب شد و حمایتهای زیادی از آن زمان صورت گرفت تا نشان دهیم که این فناوریها را در اختیار داریم. از اواسط دهه ۹۰، عرضه محصولات فناورانه و دانشبنیان به بازار آغاز شد. تاکنون نیز توفیقات خوبی حاصل شده و امسال به رقم ۴۳۰ هزار میلیارد تومان فروش محصولات دانشبنیان رسیدهایم که نشان میدهد بازار نسبتا بزرگی برای این شرکتها ایجاد شده است. اگر تقاضا و نیازی از سمت بازار نبود و این محصولات دانشبنیان مورد استفاده قرار نمیگرفت، توسعه امروزی شرکتهای دانشبنیان را شاهد نبودیم.
ارزش افزوده بالای حوزه دانشبنیان
رییس صندوق نوآوری و شکوفایی در ادامه با اشاره به ارزش افزوده بالای حوزه دانش بنیان خاطرنشان کرد: امروز قیمت یک بشکه نفت (حدود ۱۶۰ لیتر) در بازارهای جهانی حدود ۷۰ تا ۸۰ دلار است، اما قیمت یک گوشی موبایل که شاید وزن آن به ۲۰۰ گرم هم نمیرسد، حدود ۱۰۰۰ دلار یا بیشتر است، یعنی گوشی موبایل حدود ۱۰ هزار برابر نفت میارزد. این بدان معناست که حوزه دانش و دانشبنیانی جایی است که چگالی دانش پیشرفته و فناوری در آن بسیار بالا است و ارزشافزوده بیشتری ایجاد میکند.
خیاطیان در ادامه با طرح این سوال که امروز در حوزه دانش بنیان و فناوری در چه شرایطی قرار داریم؟ یادآور شد: ما باید خیلی فراتر از اینها پیش برویم. اینکه صرفا رویدادی برای بههمرسانی (matchmaking) برگزار کنیم تا شرکتهای بزرگ نیازهای خود را اعلام و شرکتهای دانشبنیان نیز توانمندی خود را معرفی کنند، کافی نیست. البته که این کار، اقدام بسیار ارزشمند و مهمی است، اما با اتفاقاتی که در کشورهای اطراف ما درحال وقوع است (تلاش برای جذب نخبگان کشور)، باید بیشتر تلاش کنیم.
رییس صندوق نوآوری و شکوفایی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به برنامه دولت سیزدهم در موضوع بازگشت نخبگان، تصریح کرد: معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برنامهای را برای بازگشت نخبگان اجرا کرده و حدود ۲۵۰۰ نفر از نخبگان ایرانی فارغالتحصیل از بهترین دانشگاههای دنیا نیز تاکنون به کشور بازگشتهاند که یا به عنوان عضو هیات علمی در دانشگاههای کشور مشغول بهکار شدهاند یا شرکتهای دانشبنیان را تأسیس کردهاند؛ بنابراین با برنامهریزی و حمایت درست، میتوانیم نخبگان را در کشور حفظ کنیم.
ورود شرکتهای بزرگ به حوزه سرمایهگذاری خطرپذیر (VC)
وی یکی از راههای جذب و نگهداشت نخبگان را شرکتهای دانشبنیان عنوان کرد و گفت: موضوع سرمایهگذاری در این بخش بسیار مهم است و شرکتهای بزرگ باید به این بخش ورود کنند. در دنیا مثالهای متعددی وجود دارد که شرکتهای بزرگ پای کار سرمایهگذاری خطرپذیر (VC) آمدهاند. پیمایشی در سال ۲۰۲۳ نشان میدهد بالغ بر ۵۰ درصد سرمایهگذاری خطرپذیر توسط سرمایهگذاری خطرپذیر شرکتی (CVC) انجام شده است. ایجاد CVC یا مشارکت در صندوق سرمایهگذاری خصوصی (PE) میتواند ابزار مناسبی برای بهرهبرداری از فرصتهای سرمایهگذاری در حوزه دانشبنیان باشد.
کارآفرین نیوز