

ايسنا: در حاليکه کاخ سفيد مدعي پيشرفت در منزوي کردن کشورهايي مانند ايران، روسيه و سوريه است، بحث بر سر استفاده از تحريمهاي اقتصادي به عنوان سلاح اصلي در استراتژي امنيت ملي آمريکا ميان مقامات اين کشور بالا گرفته است.
دولت اوباما در هفتههاي اخير استدلال کرده قدرت جنگ افزار مالي آمريکايي به اين کشور اجازه داده وارد دوران جديدي شود که در آن براي مهار دشمنان واشنگتن، به نيروي نظامي کمتري نياز خواهد بود.
جيکوب ليو، وزير خزانه داري آمريکا هفته گذشته در کنفرانسي که محور اصلي آن موفقيت تحريمهاي آمريکا بود، اظهار کرد: اين کشور در يک دهه گذشته بيش از يک تريليون دلار براي اقدامات نظامي خود هزينه کرده است. اين امر افزايش کسري بودجه و کاهش توان دولت براي مقابله با مشکلات در داخل و خارج کشور را به دنبال داشته است.
وي در ادامه افزود: اما وزارت خزانه داري ميدان نبرد جديدي براي آمريکا گشوده که به اين کشور امکان ميدهد بدون استفاده از نيروهاي نظامي به سراغ دشمنانش برود.
با اين همه شماري از مقامات فعلي و سابق آمريکا نگران اتکاي بيش از اندازه اين کشور به تحريمها به عنوان ابزار سياست خارجي پس از يک دهه جنگ در خاورميانه هستند.
بر اساس گزارش وال استريت ژورنال، اين نگراني وجود دارد که اگر وزارت خزانه داري به طور فزاينده فاينانس دولتهاي خارجي و بازرگانان خارجي را هدف بگيرد در اين صورت جايگاه اين کشور به عنوان يک بهشت سرمايه گذاري در بلند مدت به خطر خواهد افتاد.
يکي از نکات مورد توجه در اين بحث مباهات وزير خزانه داري و ساير مقامات دولت اوباما به موفقيت تحريمهاي وضع شده عليه روسيه و عقب نشاندن پوتين- رييس جمهور روسيه - از نقشههايش براي الحاق بخشهاي بيشتري از خاک اوکراين به کشورش بود.
وزير خزانه داري آمريکا مدعي شد تحريمهاي غربي منجر به ضعيف شدن روبل روسيه و خروج 100 ميليارد دلار سرمايه خارجي از اين کشور شد.
از سوي ديگر جمهوريخواهان و دموکراتها همچنان در مورد رويکرد کاخ سفيد در قبال ايران اختلاف نظر دارند. دولت اوباما مدعي است شديدترين و جامعترين سيستم تحريمها در تاريخ که عليه ايران اعمال شده کشور را به پاي ميز مذاکرات هسته اي برگردانده است با اينهمه منتقدان رويکرد دولت اوباما معتقدند ايران هيچ نشاني از مهيا شدن براي عقب نشيني از برنامه خود ارايه نکرده است.
در اين بين اروپا شاهد قوت گرفتن اعتراضات در مورد محدوديتهاي تجارت با ايران است. در سالهاي اخير آمريکا متحدان اروپايي خود را وادار کرده براي اعمال فشار بر ايران براي متوقف کردن برنامه هسته اي، اين کشور را در اجراي تحريمها همراهي کنند.
تهديد مقامات آمريکايي به جريمه چند ميليارد دلاري بانک فرانسوي بي ان پي پاريباس به اتهام نقض تحريمهاي ايران، فرانسه را به رويارويي با هم پيمان خود کشانده و مقامات فرانسوي از اين رويکرد انتقاد کرده اند. به گفته ژاک ميارد، نماينده مجلس فرانسه، واشنگتن اين عادت ناراحت کننده را دارد که قوانين خود را در خارج از سيستم قضايياش اعمال کند و از قدرت خود براي اهداف تجاري استفاده کند.
جامعه تجاري اروپا از زمان توافق مقدماتي ژنو در نوامبر گذشته که تحت آن شماري از تحريمها به حال تعليق درآمد، نشانههاي زيادي از تمايل به بازگشت به ايران نشان داده است و از آن زمان هياتهاي تجاري متعدد و مقامات کشورهاي مختلفي با سفر به ايران براي ازسرگيري و توسعه روابط تجاري و اقتصادي بمحض برداشته شدن تحريمها ابراز علاقه کرده اند.
حضور در ايران که يک قدرت اقتصادي در خاورميانه به شمار ميرود و جمعيت تحصيلکردهاي بالغ بر 75 ميليون نفر و همچنين يکي از بزرگترين ذخاير نفت و گاز جهان را دارد که به دليل تحميل چند دهه تحريم بيشتر آنها همچنان بهره برداري نشدهاند فرصت غيرقابل چشم پوشي به شمار ميرود.
گزارش اخير واشنگتن پست نشان ميدهد حتي سرمايه گذاران آمريکايي نيز در فکر بازگشت به ايران هستند و به تعداد قابل توجه به ايران سفر کرده و احتمال شراکت آينده را در صورت گشايش مجدد کانالهاي تجاري ميان دو کشور بررسي ميکنند.
-
دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
-
افزودن دیدگاه