
فریده خدادادی-رئیس جمهور۲۷اردیبهشت ماه سال جاری درجلسه شورای عالی مسکن تاکید کرد که استانداران، بانکها، بانک مرکزی، سازمانهای مسئول، طرح نهضت ملی مسکن را به عنوان یک موضوع دارای اولویت تلقی کنند؛ چراکه سهم هزینه مسکن در سبد خانوار ۴۰ تا ۵۰ درصد است و این یعنی مشکل جدی برای خانوادهها که باید از پیش پای مردم برداشته شود. با جلسه نمیشود، با اقدام انجام میشود. حال با گذشت چندین ماه از این توصیه مهم و نظرات مختلف از سوی کارشناسان مسکن تنها به نظر میرسد یک بانک آن هم بانک مسکن به تعهدات خود در خصوص ارایه تسهیلات بانکی به متقاضیان عمل کرده است وسایربانکهاهمچنان به استنکاف از این طرح مهم ادامه میدهند، البته با روی کار آمدن وزیرجدید راه و شهرسازی خبرها از هشدار جدی به بانکها در این زمینه حکایت دارد.
به گزارش جهان اقتصاد؛ بر اساس تازه ترین خبر از وزارت مسکن و شهرسازی، مهرداد بذر پاش وزیر راه و شهرسازی عنوان کرد که از روز شنبه 26 آذرماه، طبق فراخوان زده شده به تمامی بانکهای کشور، هرکدام از بانکها متعهدند که پرداخت تعداد مشخص شده تسهیلات ساخت (نهضت ملی مسکن ) را بر عهده بگیرند تا عملیات اجرایی طرح های ساختمانی سرعت بگیرد. حال باید دید که آیا بانکها این بار این اولتیماتوم را جدی خواهد گرفت یا خیر؟
البته دراین میان نمایندگان مجلس نیز ازعملکرد بانکها درخصوص طرح نهضت ملی مسکن، انتقاداتی داشتند.
**انتقاد نماینده مجلس از عملکرد بانکها در نهضت ملی مسکن
«تسنیم» در این باره نوشت: آرا شاوردیان عضو کمیسیون عمران جلس یادآور شد: قانون جهش تولید مسکن یکی از قوانین بسیار کامل و مترقی مجلس بوده که در صورت اجرای دقیق آن بسیاری ازمشکلات حوزه مسکن برطرف شده و به مرورشاهد ثبات و آرامش در بازار مسکن خواهیم بود.
وی با بیان "با گذشت بیش از یک سال از اجرای قانون جهش تولید مسکن و روی کار آمدن دولت سیزدهم شاهد اقدام قابل توجهی درحوزه ساخت مسکن نبودهایم"، افزود: برنامههای وسیع، آرمانی و مطلوب دولت در حوزه ساخت مسکن نیاز به اهتمامی به همان وسعت در پهنه دولت دارد که متاسفانه شاهد نبودیم. علی رغم تلاشهای مجموعه وزارت راه برای تامین اراضی، سایر وزارتخانهها و بانکها همکاری لازم را ندارند.
وی با بیان اینکه تحقق وعده ساخت سالانه یک میلیون واحد مسکونی بدون همکاری بانکها در پرداخت تسهیلات مسکن امکان پذیر نیست، ادامه داد: دولت باید بانکها را مکلف به اجرای قانون جهش تولید مسکن و پرداخت تسهیلات به حوزه مسکن کند؛ قانون جهش تولید مسکن برای بی توجهی و استکناف دستگاهها در اجرای قانون جریمه تعیین کرده است اما پیگیری اجرای قانون و اعمال جریمه برای مستنکفین نیز به تلاش و اهتمام دولت نیاز داشته و از این جهت بی تحرکی وزارت راه کاملا محسوس است.
**تَرک فعل بانکها در نهضت ملی؛ چرا رئیس جمهور ورود نمی کند!
«بازار» هم در گزارشی نوشت: اقبال شاکری عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی می گوید: طرح نهضت ملی مسکن از نظر زمین و ساخت مشکلی ندارد از منظر تعداد عرضه مسکن با متقاضیانی که آمده اند قرارداد طرح نهضت ملی مسکن را امضاء کرده اند نداریم یعنی مسکن هایی که احداث می شود با تعداد متقاضیانی که پای قرارداد را امضاء کرده اند نداریم الان جوابگو است.
او میگوید: اما تَرک فعل بانکها و پرداخت تسهیلات در حد صفر به طرح نهضت ملی مسکن باعث شده تا این طرح با کُندی پیش برود و رئیس جمهور باید به این موضوع ورود کند.
عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی عنوان می کند: در طرح نهضت ملی مسکن فقط بانک مسکن است که به وظایف خود عمل کرده است. مابقی بانک ها به وظایف خود در طرح نهضت ملی مسکن عمل نکرده و تَرک فعل داشته اند
وی در پاسخ پرسشی مبنی بر این که یعنی بانکها همچنان در دادن تسهیلات به طرح نهضت ملی مسکن سختگیری میکنند، میگوید: در دادن تسهیلات به مسکن . یعنی وزارت راه و شهرسازی با تلاش خود این بار را به دوش کشیده و پیش می رود. در طرح نهضت ملی مسکن فقط بانک مسکن است که به وظایف خود عمل کرده است. مابقی بانک ها به وظایف خود در طرح نهضت ملی مسکن عمل نکرده و تَرک فعل داشته اند. بنابراین اگر مسئول بازار مسکن دولت است نه وزارت راه و شهرسازی اولین کاری که باید انجام دهد این است که باید این مساله را حل کند. اولین مساله ای که مجلس به دنبال آن است این است که معاون اول رییس جمهور و رئیسجمهور به این مساله ورود کند. یک سال و نیم است از طرح نهضت ملی مسکن گذشته است و این آمار براساس و مبنای بودجه ۱۴۰۰ بررسی و استخراج شده است در حالیکه باید به نرخ تورم این تسهیلات اضافه شود، بنابراین بانکها وزارت راه و شهرسازی را دست تنها گذاشتهاند.
خبرنگارجهان اقتصاد درادامه بررسی این موضوع با فرشید پورحاجت، عضوهیات مدیره کانون سراسری انبوه سازان کشوربه گفتوگو پرداختهاست که در ادامه میخوانید.
عضو هیات مدیره کانون سراسری انبوه سازان کشوربا اشاره به نقش مهم بانکها در تولید مسکن، گفت: دولت در پروژههایی تحت عنوان جهش تولید مسکن هم زمین و پروانه ساخت را دراختیار متقاضیان قرارمیدهد و بخشی هم از آورده توسط افراد متقتضی تامین میشود که البته در یکسال گذشته بعضی از افراد نتوانستند وجه اولیه موردنیازساخت این مسکنها را بپردازند بنابراین تسهیلات بانکی میتواند پوششی برای به حرکت درآمدن طرح نهضت ملی مسکن باشد.
پورحاجت گفت: قانون طرح جهش تولید مسکن مصوبه مجلس شورای اسلامی است وهنگامی که این قانون مصوب است، لازمالاجراست نیازی به فراخوان به بانکها برای پرداخت تسهیلات این حوزه نیست اما باید آسیب شناسی لازم نسبت به عدم تمکین بانکها در خصوص اعطای تسهیلات ساخت مسکن صورت پذیرد.
وی عنوان کرد: ارایه تسهیلات در زمینه ساخت وساز در قالب خود مالکی و پروژههایی تحت عنوان نهضت ملی مسکن توسط دولت باید برنامهریزی شود و همچنین باید بررسی شود که پروژهای جدید تعریف شده که باید برای آن تسهیلات ارایه شود یا وضعیت ساختوساز در کشور به نحو مطلوب رسیده است یا خیر؟
پیش تر خبرنگار جهان اقتصاد، در ارتباط با این موضوع با سید محمد مرتضوی، رییس کانون سراسری انبوه سازان کشور به گفتوگو پرداخته بود.
رییس کانون سراسری انبوه سازان اظهارکرد که اگرروند مباحث مطرح شده و نقطه نظرات تخصصی بخش خصوصی در بازههای زمانی مختلف در ارتباط با طرح نهضت ملی مسکن را مورد بررسی قراردهیم، حاوی نکات مهمی است از جمله این که الگوی مالی این طرح کارآمد نیست و دارای ضعف است و بارها به مسئولین این موارد انتقال داده شده است و مادامی که از این موضوعات و نقطه نظرات ارایه شده برداشتهای صحیحی صورت نپذیرد، این طرح با وجود تمامی مشکلات مسیر خود را ادامه خواهد داد و هزینههای مالی بسیاری را به شبکه بانکی تحمیل خواهد کرد و به پروژههای نیمه تمام تبدیل خواهد شد و این گونه است که این طرح را به شکست نزدیک میکند.
درادامه به آخرین وضعیت طرح نهضت ملی مسکن به نقل از ایرنا اشاره می شود:
مهرداد بذرپاش وزیر راه و شهرسازی اظهار کرد: مدل جدید در طرح نهضت ملی مسکن واگذاری زمین و احداث واحدهای یک طبقه است که به الگوی ایرانی اسلامی نزدیکتر است.
وی با بیان اینکه واگذاری زمین و احداث واحدهای یک طبقه را در دستور کار قرار دادیم و در همهی شهرها آغاز کردیم، افزود: در فاز اول شهرهای زیر ۵۰ هزار نفر انجام شده و در روزهای آینده واگذاری زمین آغاز میشود که زمینها آماده و تحویل آغاز میشود.
وزیر راه و شهرسازی گفت: در برخی از شهرها هنوز درصددیم که زمین را فراهم کنیم و طبق ماده ۱۰ قانون جهش تولید همهی دستگاهها موظفاند زمین در اختیار بگذارند و هر جا که راه و شهرسازی مناسب دانست برای اجرای طرح با سرعت انجام میشود.
بذرپاش با بیان اینکه در نهضت ملی مسکن چند مدل را دنبال میکنیم، اضافه کرد: در این روش با واگذاری زمین رایگان و تسهیلات بانکی و آورده متقاضی خانه ساخته میشود.
-
دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
-
افزودن دیدگاه