بازآرايي يك راهبرد ويژه براي مديريت عمليات صادرات نفت
واکاوی راهبردهاي نفتي دولت جديد در گفتگوی جهان اقتصاد با رئيس كميسيون انرژي و محيط زيست اتاق تهران
اين روزها كه مباحث داغ انتخابات رياست جمهوري در اذهان عمومي و نيز در نشستها و تجمعهاي حضوري و مجازي مطرح است، كمتر ديده شده است كه در زمينه كسب منابع درآمدي بهعنوان مهمترين ابزار دستيابي به موفقيت ها و برنامههاي دولت بدان اشاره شود. در چنين فضايي اطلاع رساني و آگاهي بخشي مقامات و مسئولان امر و نيز مردم عزيزمان براي درك واقع بينانه در انتخابات رئيس جمهور، يكي از با اهميت ترين موضوعات انتخاباتي بوده و ضرورت دارد تا دراين زمينه اطلاع رساني و آگاهي بخشي سطوح مختلف جامعه بهاضافه شناخت وضعيت موجود براي همگان صورت گرفته تا در انتخابات اصلح به خطا نروند .
رضا پدیدار، رئيس كميسيون انرژي و محيط زيست اتاق تهران، در گفتگو با خبرنگار جهان اقتصاد اظهار کرد: همانگونه كه در اسناد بالادستي حاكم بر برنامههاي پيشنهادي در گذشته و نيز برنامههاي مصوب در دولتهاي يازدهم و دوازدهم مشهود است، مهمترين موضوع شناخت اسناد بالادستي حاكم بر برنامههاي پيشنهادي وزارت نفت در دولت جديد است.
وی تصریح کرد: سياستهاي كلي ابلاغي در بخش نفت و گاز براساس بند يك اصل 110 قانون اساسي در قالب و چارچوب سياستهاي كلي نظام و نيز برنامههاي پنج ساله نشانگر آن است كه وزير جديد در اين حوزه الزاما رعايت مواردی را بايد بهطور جدي مورد توجه قرار داده و در مسير رشد و توسعه آنها حركت کند، اين موارد با توجه به فضاي داغ انتخاباتي بايد مورد توجه قرار گرفته و از نظرگاهها دور نماند .
وی با اشاره به اصول كلي مرتبط با صنعت نفت وگاز كه راهگشاي برنامههاي اين صنعت خواهد بود و باید به آن توجه داشت گفت: یکی از مهمترین اصول که باید مدنظر قرار داد، اتخاذ تدابير و راهكارهاي مناسب براي گسترش و اكتشاف نفت و گاز و شناخت كامل از منابع كشور در تمام ابعاد وضعيت موجود و طرحهاي آينده اكتشافي كه در دست اقدام است .
وی افزود: افزايش ظرفيت صيانت شده نفت، متناسب با ذخاير موجود و برخورداري كشوراز افزايش قدرت اقتصادي، امنيتي و سياسي و رعايت موازين هر يك از آنها و افزايش ظرفيت توليد گاز متناسب با حجم ذخاير كشور به منظور تامين مصرف داخلي و نيز حداكثرسازي جايگزيني با فرآوردههاي نفتي مطابق برنامههاي مصوب از دیگر اصولی است که باید رعایت شود.
پدیدار عنوان کرد: افزايش و گسترش تحقيقات بنيادي و توسعهاي و تربيت نيروي انساني متخصص و تلاش براي ايجاد مركز جذب و صدور دانش و خدمات فني و مهندسي انرژي در سطح بينالمللي و ارتقاي فناوري در زمينههاي منابع صنايع و گاز و پتروشيمي به ويژه در سطح منطقه و ايجاد رقابت سالم در ابعاد كلي فعاليتهاي فوق و تلاش لازم و ايجاد سازماندهي قانونمند براي جذب منابع مالي مورد نياز داخلي و نيز خارجي در امر نفت و گاز در بخشهاي مجازی و قانوني مطابق رئوس مصوب در قوانين بالادستي و دستورالعملهاي صادره در اين زمينه نکاتی است که باید مورد توجه قرار گیرد.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به قانون نفت و نيز ساير قوانين كلان كشور همچون برنامه پنج ساله پنجم و ششم توسعه و نيز به موجب مفاد ماده سه قانون وظايف و اختيارات وزارت نفت كه در سال 1391در مجلس شوراي اسلامي مصوب گرديد، وزارت نفت وظيفه اعمال اصل حاكميت ملي ايران، مالكيت بر ذخاير و منابع نفت و گاز كشور و نيز تاسيسات نفت، گاز و پتروشيمي و صنايع وابسته به آن را در شش حوزه كاري كه شرح كامل آن در این قانون آمده است عهدهدار شده است که محقق شود و در این مورد پاسخگو باشد.
به گفته رئيس كميسيون انرژي و محيط زيست اتاق تهران با اشاره به اینکه مهمترين اقداماتي كه در شرايط ويژه كنوني كشور و با فرض ادامه و تشديد آن در صنعت نفت بايد مورد توجه قرار گيرد؛ ايجاد ثبات در مديريت صنعت نفت همراه با جلب اعتماد و همراهي مديران و كاركنان صنعت بهمنظور افزايش بهرهوري و تلاش خستگيناپذير براي گذر موفق از شرايط كنوني كه توجه به آن اجتناب ناپذير است.
وی افزود: ايجاد ثبات در مديريت صنعت نفت همراه با جلب اعتماد و همراهي مديران و كاركنان صنعت به منظور افزايش بهره وري و تلاش خستگي ناپذير براي گذر موفق از شرايط كنوني كه توجه به آن اجتناب ناپذير است و تامين بهموقع انواع حاملهاي انرژي مصرفي مورد نياز كشور با توجه به توليد و احيانا" واردات مواد حاملهاي مورد نياز و رفع تنگناهاي عملياتي براي پالايش، انتقال و توزيع محصولات در ابعاد گسترده آن، از جمله اقداماتي است كه در شرايط ويژه كنوني كشور و با فرض ادامه و تشديد آن در صنعت نفت بايد مورد توجه قرار گيرد.
وی عنوان کرد: احياي ظرفيت توليد نفت خام كشور پس از كسب توافق نهايي در برنامههاي برجام به ميزان قبل از بروز تحريمها به عنوان قدم نخست برنامههاي توليدي نفت و توسعه در چارچوب برنامه و بودجه كلان كشور كه در سه سناريو تعريف و اعلام شده است.
وی افزود: براي بازاريابي و بالابردن ميزان صادرات نفت خام و ديگر فرآوردههاي نفتي از مجاري مطمئن با كشورهاي مصرفكننده و نيز با استفاده از همه ظرفيتهاي ملي براي اين امر مهم و اثرگذار در اقتصاد ملي ايران باید تلاش کرد.
پدیدار اظهارکرد: بهرهگيري از جريان حداكثري و ديپلماسي نفت براي كاهش مشکلات صنعت نفت و كمك به كشوردر عبور موفق از شرايط فعلي با هماهنگي ديگر دستگاههاي ذيربط و در ارتباط با كشورهاي عضو اوپك و نيز ساير كشورهاي مهم مصرفكننده نفت و تلاش براي فعال كردن و به نتيجه رساندن مرحله به مرحله پتروپالايشگاههاي جديد در اجراي قانون جديد پتروپالايشگاهها و نيز حمايت از توسعه صنايع پايين دستي نفت خام و ميعانات گازي با استفاده از سرمايهگذاري مردمي و نيز ايجاد سهولت اجرايي براي اعطاي تنفس خوراك به پتروپالايشگاهها از محل سهم صندوق توسعه ملي و رعايت قوانين مرتبط به آن باید صورت بگیرد.
پدیدار خاطرنشان کرد: بازآرايي و به تصويب رساندن يك راهبرد ويژه براي مديريت عمليات صادرات نفت و فرآورده هاي نفتي و پتروشيمي متناسب با شرايط كنوني امري اجتناب ناپذير است، لازم به توضيح است كه براساس اسناد بالادستي و برنامههاي مصوب كه در سطح دولت و نيز نشستها و گفتگوهاي انجام شده در پارلمان بخش خصوصي، چشم انداز و اهداف كلان پيشنهادي صنعت نفت در افق بيست ساله 1420 مد نظر باید باشد.
وی تاکید کرد: كسب جايگاه اول فناوري نفت و گاز در منطقه، كسب جايگاه دوم توليد نفت خام در سازمان اوپك كه تاكيدي بر اين جايگاه از ابتداي تاسيس اين سازمان بوده، كسب جايگاه سوم توليد گاز در جهان كه با توجه به منابع غني و اول منابع گاز در اختيار در جهان را داراست و كسب جايگاه اول در منطقه به لحاظ ميزان ارزش افزوده توليدي در زنجيره توليد نفت و گاز با تاكيد بر افزايش توليد فرآوردههاي پتروشيميايي در سطح جهان امري اجتناب ناپذير خواهد بود و باید برای رسیدن به آنها تلاش کرد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: با توجه به نكات پيش گفته و ضرورت توجه جدي به راهبردهاي نفتي در دولت جديد اميد ميرود كه با انسجام و همدلي در بستر مديريت واحد هم بتوان از اين موهبت الهي بهره جست و نسبت به پيادهسازي مواردي كه از نظر گذشت به اعتبار ملي و جهاني ايران اضافه نمود و به موقعيت واقعي خود دست يابیم.