جهان اقتصاد گزارش می دهد؛

باز شدن گره توسعه به دست شرکت‌های دانش‌بنیان

گروه زیربنایی رضا پورحسین

شناسه خبر: 179438

 

جهان اقتصاد: استفاده از توان فناوری شرکت‌‌های دانش ‎بنیان داخلی و تاثیر آن بر کاهش 3 درصدی هدر رفت انرژی در شبکه انتقال تجربه ای بود که نشان توسعه شرکت های دانش بنیان نقش بسزایی می تواند در حوزه زیرساخت های کشور داشته باشد زیرا هدررفت انرژی مانعی جدی در حوزه توسعه زیرساخت های کشور در سال های اخیر است.

محمدصادق مهرجو، کارشناس حوزه انرژی در گفت وگو با خبرنگار جهان اقتصاد، با اشاره به استفاده از توان شرکت ‎های دانش ‎بنیان داخلی در صنعت گاز و نفت و در ادوار گذشته، گفت: استفاده از توان شرکت‎های دانش ‌بنیان، کمک زیادی به صنعت گاز و نفت در کاهش هدر رفت گازی داشته است؛ به عنوان مثال، ما با کمک فناوری شرکت‌های دانش‌بنیان داخلی در حوزه گاز پروژه‌ای را کلید زدیم، تحت عنوان هدفمندی گاز.

وی افزود: با کمک این پروژه، توانستیم اتلاف گاز در شبکه انتقال و توزیع را به حداقل برسانیم. ما در شبکه توزیع و انتقال 10 تا 12 درصد هدر رفت انرژی داریم که رقم قابل توجهی است و البته در هر استان متغیر است؛ اگر مصرف گاز ما 850 میلیارد مترمکعب در روز باشد، با کمک این طرح، توانستیم 3 درصد از اتلاف انرژی در شبکه انتقال و توزیع را کاهش دهیم.

وی ادامه داد: از طرف دیگر، با کمک طرح هدفمندی گاز و با مشارکت شرکت ‎های دانش‎ بنیان، کنتورهای هوشمند در مصارف خانگی نصب شدند. این طرح به این شکل بود که با توجه به این که ضیق منابع و ناترازی گازی در کشور داریم، مشترک‌های پرمصرف شناسایی شدند. حالا آلارم‌های لازم برای پرمصرفی، هم به دیسپچینگ و هم به مصرف‌کننده پرمصرف داده می‌‌شود.

مهرجو با بیان این که با کمک شرکت‌های دانش بنیان توانستیم، نظارت خوبی در مصرف گاز داشته باشیم، افزود: با تنظیم‌گری خوبی که به خصوص برای مشترکان پرمصرف به وجود آمد، توانستیم، نظام تعرفه‌گذاری پلکانی را در مصرف گاز ایجادکنیم که این اتفاق، به عدالت نزدیک‌تر است و اتفاقا استفاده از توان شرکت‌های دانش بنیان و بومی سازی فناوری، طرح هوشمندسازی گاز، به یکی از بهترین و سودمندترین طرح‎ها در کشور تبدیل شد.

وی با بیان این که در حوزه نفت هم در دولت سیزدهم از توان دانش بومی شرکت‌های دانش بنیان، استفاده شده است، گفت: در انرژی نفت هم، طرحی داریم، با عنوان طرح چاه‎‌های کم بازده که باز هم از توان دانش شرکت‎های دانش‌ بنیان داخلی استفاده کردیم. این طرح با مشارکت معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری و شرکت‌‎های دانش ‌بنیان در دولت گذشته انجام شده است و در آن چاه‎های بسته، که تعداد تقریبا بسیار قابل‌‌توجهی هم هستند و همچنین چاه‎های کم بازده در این طرح شرکت داده شدند.

مهرجو افزود: با این طرح به جای این که پول زیادی را هزینه کنیم و چاه جدیدی را در میدان نفتی حفر و راه اندازی کنیم، امکان بررسی چاه‌های نفتی که به هر دلیلی بسته‌‌اند و یا این که کم‌ بازده ‎اند با روش ‎های فناورانه انجام می‌ شود.

وی خاطرنشان کرد: اگر امکان احیا وجود داشته باشد، چاه نفتی از نو، احیا و از ظرفیت آن استفاده می‌ شود. با این روش ما می توانیم هزینه کمتری برای حفر چاه‌های نفتی و استخراج نفت، داشته باشیم و البته که توان تولیدی‌مان را هم افزایش می ‌دهیم.

این صحبت ها نشان می دهد که حداقل خواسته ای در این مجموعه های دانش بنیان وجود دارد تا گره از موانع زیرساختی باز شود و مسیر توسعه در کشور هموار شود. امری که در شرایط سخت کشور می تواند ابزاری برای حرکت رو به جلو باشد.

 

ارسال نظر