جهان اقتصاد گزارش می دهد؛
اقتصاد در اسارت هوش مصنوعی
رضا پورحسین گروه زیربنایی
جهان اقتصاد: جهان در سده جدید به سمت و سویی غیرقابل پیش بینی سوق پیدا کرده و هر روز با ابزاری جدید بر مولفه های جدید تأثیر می گذارد. نمونه این امر را می توان در حوزه هم آمیختگی هوش مصنوعی و اقتصاد مشاهده کرد. جایی که هوش مصنوعی و دیپ سیک عملا انقلابی ایجاد کرده و زنگ دگرگونی جهان و اقتصاد را به صدا درآوردند.
سعید قانع، کارشناس بازارهای مالی در این رابطه می گوید: مدل هوش مصنوعی دیپ سیک با هزینهای بسیار اندک محصولی قدرتمندتر از OpenAI ساخته است.
مدل هوش مصنوعی multimodel که Deepseek با نام Janus-pro-7b که بصورت متن باز منتشر شده است قابلیتهایی نظیر تولید متن از عکس دارد.
قیمت تمام شده، مدت زمان، نیروی انسانی به کار گرفته شده، دقت و هزینه به کار رفته باعث شده تا صنعت هوش مصنوعی دچار تحول و انقلابی شود. لذا سرمایهگذاران با پیش بینی سقوط شدید از بازار خارج میشوند که همین عامل باعث شده تا بعد از مدتها بازارهای جهانی و بازار کریپتو دچار نزول شدید شوند.
سرمایه گذاران شرکتهای فناوری در سیلیکون ولی به تکاپو افتادهاند تا سرمایه خود را از بازار فناوری آمریکا نجات دهند، چرا که چینیها دست بالاتر را گرفتهاند و به جهان نشان دادند که با هزینه کمتر میتوانند کارایی بالاتری داشته باشند.
ظاهراً پیش از آنکه آمریکا بخواهد ضرب شصتی به چین نشان دهد این چین است که بزرگترین سقوط بازارهای مالی بالغ بر دو تریلیون دلار را به بازار آمریکا تحمیل کنند.
️۵۰۰ ثروتمند برتر جهان که در راس آنها، جنسن هوانگ، یکی از موسسان شرکت تراشه سازی هوش مصنوعی انویدیا قرار دارد، روز دوشنبه، تحت تاثیر ریزش سهام فناوری، ۱۰۸ میلیارد دلار از دست دادند.
شاخص میلیاردرهای بلومبرگ نشان داد میلیاردرهایی که ثروت آنها به هوش مصنوعی مرتبط است، بیشترین ضرر را متحمل شدند: جنسن هوانگ با کاهش ۲۰.۱ میلیارد دلار معادل ۲۰ درصد از ثروت خود روبرو شد؛ در حالی که ثروت لری الیسون، یکی از موسسان شرکت اوراکل، به میزان ۲۲.۶ میلیارد دلار کاهش یافت که کاهش بزرگتری بود اما معادل فقط ۱۲ درصد از ثروت الیسون بود. ثروت مایکل دِل از شرکت رایانه ای دِل، ۱۳ میلیارد دلار و ثروت چانگ پنگ ژائو، یکی از موسسان شرکت بایننس هولدینگز، ۱۲.۱ میلیارد دلار سقوط کرد.
️این حقیقت که شرکت چینی «دیپ سیک» (DeepSeek)، موفق شده است مدل رایگانی طراحی کند که احتمالا رقیب چت باتهای هوش مصنوعی نظیر «چت جی پی تی» و «کلود» شرکت آنتروپیک خواهد شد یا حتی آنها را شکست خواهد داد، به میلیاردرهایی که ثروتشان با زنجیره تامین هوش مصنوعی غربی مرتبط است، ضربه سختی وارد کرد. این زنجیره تامین، بزرگترین محرک صعود بازار سهام در دو سال گذشته بوده است.
بر اساس گزارش بلومبرگ، برخلاف این ادعای صنعت فناوری آمریکا که توسعه قویترین مدلهای هوش مصنوعی، به هزینه سرمایه عظیمی نیاز دارد، «دیپ سیک» اعلام کرده که ساخت دستیار هوش مصنوعی این شرکت، فقط ۵.۶ میلیون دلار هزینه داشته است و عمده هزینهها که بیش از ده برابر این عدد است در بخش GPU یا واحد پردازش گرافیکی چ بوده است.
همچنین دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا میگوید فنآوری هوش مصنوعی «دیپسیک» چین زنگ خطری برای صنعت فنآوری آمریکا محسوب میشود.
ترامپ همچنین گفت آخرین تحولات مرتبط با صنعت هوش مصنوعی چین میتواند برای آمریکا خوب باشد «زیرا این فنآوری را ارزانتر میکند.»
همچنین آسیا تایمز نوشت، مدل انقلابی دیپسیک، علاوه بر موفقیت تکنولوژیک، یک پیروزی استراتژیک برای چین به حساب میآید. این مدل که با تراشههای کمتر پیشرفته و هزینهای پایینتر فعالیت میکند، اثربخشی تعرفههای آمریکا در رقابت اقتصادی را زیر سوال میبرد.
تعرفههای بالا که توسط واشنگتن برای محدود کردن دسترسی چین به منابع کلیدی فناوری وضع شده بودند، نه تنها چین را متوقف نکردهاند بلکه به تسریع نوآوری در این کشور انجامیدهاند. دستاورد دیپسیک نشان میدهد که در عصر نوآوری، سیاستهای محدودکننده دیگر کارایی گذشته را ندارند.
با ظهور مدلهای کمهزینه مانند دیپسیک، ممکن است تقاضا برای تراشههای پیشرفته آمریکایی کاهش یابد و این مسئله نفوذ آمریکا را در بازارهای جهانی تضعیف کند. افت شدید سهام شرکتهای فناوری در بازارهای جهانی نیز نشاندهنده نگرانی از کاهش قدرت سیلیکون ولی در زنجیره تأمین هوش مصنوعی است.
موفقیت دیپسیک یک زنگ خطر برای سیاستگذاران آمریکایی است. در دنیایی که نوآوری محور قدرت و رشد است، تداوم تکیه بر محدودیتها، واشنگتن را از عرصه رقابت جهانی دور خواهد کرد.