دبیر دومین همایش ملی گوهرشناسی و کانیهای صنعتی:
فیروزه ایران ویژه و منحصر به فرد است
رزم آرا دبیر دومین همایش ملی گوهرشناسی و کانیهای صنعتی گفت: شناسایی فیروزه با مشکلاتی در کشور روبروست اما با کمک هوش مصنوعی این مشکل تاجایی حل شده که تا ۹۴ درصد امکان شناسایی دقیق فیروزه فراهم شده است و در حال بررسی است تا تجاری سازی نیز بر روی ان انجام شود و مورد استفاده قرار بگیرد.
به گزارش" جهان اقتصاد" در دومین همایش ملی گوهرشناسی و کانیهای صنعتی ، رزم آرا دبیر همایش اظهار داشت: طبق تحقیقات صورت گرفته 70 درصد فیروزه مشهد فیک است و اصلا فیروزه نیست و از جامعه گوهر شناسی و کانی های صنعتی انتظار می رود تا بتوانند این بازار را پاک کنند و نیازمند این کار هستیم .
وی افزود: از جمله کارهای صورت گرفته برای اولین بار استفاده از هوش مصنوعی بوده است که در شناسایی گوهر سنگ ها 3 مقاله در این زمینه منتشر شده و با کمک هوش مصنوعی توانستیم با تیم تخصصی هوش مصنوعی برای شناسایی گوهر سنگ ها که در این کار از فیروزه استفاده شود .
به گفته وی البته شناسایی فیروزه با مشکلاتی روبروست اما با کمک هوش مصنوعی این مشکل تاجایی حل شد که تا 94 درصد امکان شناسایی دقیق فیروزه فراهم شد و در حال بررسی است تا تجاری سازی نیز بر روی ان انجام شود و مورد استفاده قرار بگیرد.
رزم ارا تاکید کرد: 3200 تصویر از 320 نمونه فیروزه گرفته شد و تا 95 درصد دقت برای شناسایی بر روی آن انجام شده است.
وی در ادامه افزود: فیروزه ایران به عنوان فیروزه ویژه است که در ابتدا با استاندارد دنیا همخوانی نداشت چراکه فیروزه استاندارد متعلق به امریکا بوده اما فیروزه ایران از ان بالاتر بود و حتی فیروزه افغانستان نیز بسیار بالاتر از استاندارد دنیاست .
به گفته دبیر این همایش ، بر این اساس تحقیقات صورت گرفته بر فیروزه ایران نشان میداد که گویی با گوهر جدیدی روبرو ایم و بر هیچ کدام از ان ها کار نشده و ثبت نشده بود اما در حال حاضر فیروزه ایران با عنوان فیروزه منحصر به فرد در دنیا شناخته شده است و این نیز از اقداماتی است که می تواند فیروزه ایران را به عنوان مرجع رسمی در دنیا معرفی کند و با کیفیت ترین فیروزه در دنیا مربوط به نیشابور و مشهد است و چرا باید استندارد آن از کشور دیگر باشد و همه این ها نشان دهنده مشکلاتی در این زمینه است .
رزم ارا افزود: مورد مهم دیگر این است که بسیاری از فیروزه ها در بازار رنگ امیزی می شوند و این کار بسیار خطرناک است چرا که با سولفات مس انجام می شود و سمی است و نه تنها خود فیروزه را از بین میبرند بلکه به سلامتی مردم نیز اسیب زننده است
و در این راستا برای اولین بار در دنیا در مجارستان با روش های نانو کریستال ، فیروزه های کم کیفیت که رنگ و سختی کمی دارند را ارتقا رنگ و کیفیت داده و تا امروز هیچ کسی در دنیا نتوانسته این فیروزه را از فیروزه طبیعی متمایز کند و کار بسیار بزرگی بوده است .
به گفته دبیر همایش مشابه این کار نیز در ایران انجام شده اما به جای رنگ امیزی فیروزه در ساختار فیروزه نقص ها برطرف شده و فیروزه ایران توانسته با ارتقا و کیفیت بالا پیدا کند.
وی در پایان افزود: با کمک دکتر گوهر شادی ، فیروزه که به چربی حساس است را با کشیدن یک لایه نانو بر روی آن سبب شد فیروزه جلا داده شودد و هیچ نگرانی بابت مشکلات دیگر نداشته باشد .