جهان اقتصاد گزارش می دهد؛

ناترازی گریبان مسکن را گرفت

گروه زیربنایی رضا پورحسین

شناسه خبر: 180272

 

جهان اقتصاد: بیماری ناترازی برق وارد مرحله جدیدی شده و در این روزها گریبان بازار مسکن را گرفته است تا جایی که برخی مشاهدات حاکی از دو برابر شدن قیمت برخی از مصالح ساختمانی شده که ریشه در کاهش تولید دارد. کاهش تولیدی که ثمره ناترازی برق و قطع برق صنایع است.

از اواسط فروردین ماه تا ۵۰ درصد محدودیت برق به واحدهای تولیدی اعمال شده‌ اما از اواسط اردیبهشت این داستان وارد فصل جدیدی شده است. از سوی دیگر، گزارش‌های رسیده حاکی از آن است که از ۲۴ اردیبهشت، ادارات برق منطقه‌ای به صنایع فولادی و سیمانی کشور اعلام کرده‌اند که به مدت ۱۵روز از ساعت ۸ صبح روز ۲۵ اردیبهشت، تنها مجاز به مصرف ۱۰ درصد از تقاضای مصرفی برق خود خواهند بود. این محدودیت به معنای توقف کامل تولید در بخش‌هایی چون احیا و فولادسازی است. کارخانه‌ها در این مدت صرفا قادر به حفظ روشنایی و ایمنی محیط کار خواهند بود. البته برخی روایت‌ها این حجم را تا یک‌درصد نیز تقلیل داده‌اند. به‌نظر می‌رسد ناترازی انرژی در سال جاری، یک مانع فنی و تهدیدی جدی برای جایگاه اقتصادی صنعت فولاد ایران فراتر از سال‌های قبل باشد. صنایع مادر در مسیری قرار گرفته  که چشم‌انداز آن در سایه بحران انرژی، بیش از هر زمان دیگری مبهم و نگران‌کننده است.

این اتفاقات در حالی رقم می خورد که با نزدیک شدن به فصل نقل و انتقال در حوزه مسکن چنین رویه ای نگران کننده شده است. این در حالی است که طبق اعلام مرکز آمار ایران در زمستان سال گذشته شاخص قیمت نهاده های ساختمانی شهر تهران ۳۸ درصد نسبت به زمستان سال ۱۴۰۲ افزایش پیدا کرد.

براساس این گزارش در فصل زمستان ۱۴۰۳ درصد تغییرات شاخص قیمت نهاده‌های ساختمان‌های مسکونی شهر تهران برای چهار فصل منتهی به فصل جاری نسبت به دوره مشابه سال قبل از آن به میزان ۳۰ درصد بوده است. این میزان تورم سالانه در بازار مصالح ساختمانی نسبت به گذشته نزدیک ۴ واحد درصد از خود افزایش نشان می دهد.

در این فصل، در بین گروه‌های اجرایی، بیشترین تورم فصلی با  ۲۳.۳ درصد مربوط به گروه اجرایی گچ وگچکاری بود و کمترین تورم فصلی با ۲.۸ درصد مربوط به گروه اجرایی شیشه بود.

براساس جزئیات گزارش، شاخص قیمت در گروه بتن، شن و ماسه در فصل زمستان سال گذشته به ۳۸۱۲ رسید که نسبت به فصل قبل ۷.۲ درصد افزایش و نسبت به فصل مشابه سال قبل ۴۷.۴ درصد افزایش داشته است. همچنین، متوسط شاخص چهارفصل منتهی به فصل جاری نسبت به دوره مشابه سال قبل ۴۰.۷ درصد افزایش داشته است.

در گروه محصول ساختمانی گچ و همچنین هزینه گچ‌کاری نیز عدد شاخص قیمت به ۴۰۳۸.۷ رسیده است که نسبت به فصل قبل ۲۳.۳ درصد افزایش و نسبت به فصل مشابه سال قبل ۵۲.۵ درصد افزایش داشته است. همچنین، متوسط شاخص چهارفصل منتهی به فصل جاری نسبت به دوره مشابه سال قبل ۵۲.۷ درصد افزایش داشته است. همچنین در گروه آجر و بلوک و سفال نیز عدد شاخص قیمت به ۳۱۹۷.۲ رسیده است که نسبت به فصل قبل ۱۶.۴ درصد افزایش و نسبت به فصل مشابه سال قبل ۳۹.۴ درصد افزایش داشته است. همچنین، متوسط شاخص چهارفصل منتهی به فصل جاری نسبت به دوره مشابه سال قبل ۴۰.۵ درصد افزایش داشته است.

آن چه در این روزها از تمامی این آمارها در عمل مشاهده می شود، گرانی افسارگسیخته املاک است که قیمت میانگین ملک را در پایتخت فراتر از 114 میلیون تومان رسانده و شهرهایی نظیر اهواز نیز که از کیفیت خوبی برای زندگی برخوردار نیستند، میانگین قیمت هر متر مربع مسکن در آن از 84 میلیون تومان عبور کرده است.

تمامی این موارد مربوط به پیش از آن چیزی است که در این روزها در حال رقم خوردن است و عملا قیمت مسکن را می تواند در تابستان به سقف بی سابقه ای برساند. رئیس اتحادیه مشاوران املاک با بیان اینکه منابع مالی همگام با رشد قیمت مسکن افزایش نداشته است، گفت: در حال حاضر هیچ یک از وام‌های عرضه شده توسط نظام بانکی به خانه‌دار شدن متقاضیان خرید مسکن منجر نمی‌شود. عملا زوجین خانه اولی نمی‌توانند از طریق تسهیلاتی مثل اوراق تسه، مسکن مورد نیاز خود را خریداری کنند و هیچ بعید نیست که این وضعیت در روزهای اتی وخیم تر شود.

 

ارسال نظر