جهان اقتصاد گزارش می دهد؛
جادهها همچنان جان میگیرند
رضا پورحسین گروه زیربنایی
جهان اقتصاد: جاده، کلمه ای جدانشدنی با سبک زندگی ایرانی است. اسمی که هر وقت شنیده می شود، در اولین لحظه یادآور سفر و حس خوب لحظات مفرح است. اما گویا این احساس برای همه یکسان نیست. جاده، برای تعداد قابل توجهی از خانواده ها یادآور مرگ و از دست دادن عزیز است. عزیزانی که بعضا نه بی احتیاطی کرده اند و نه از قوانین تخطی بلکه قربانی پیچ و تاب جاده هایی شده اند که همچنان جان می گیرند و جز نوروز، کسی اهمیت چندانی به آن ها نمی دهد. طبق برخی برآوردها سالانه حدود ۲۰ هزار نفر جان خود را در حوادث جاده ای از دست می دهند اما فقط حدود ۸۰۰ نفری که در ایام نوروز جان می سپارند دیده می شود و به صدر اخبار می آیند و مسئولین از آن ها صحبت می کنند اما ۱۹ هزار نفر دیگر در ۱۱ ماه دیگر سال تقریبا دیده نمی شوند.
از کیفیت پایین خودرو، عدم اشاعه فرهنگ صحیح رانندگی و سایر عوامل دیگر که بگذریم، به کیفیت نامطلوب جاده های کشور می رسیم.
در خصوص جادههای پرخطر و ناایمن کشور نیز آمار قابل تامل است . تقریبا در ۲۰ درصد از تصادفات رانندگی عامل جادههای پرخطر اثرگذار است. طبق اعلام وزارت راه و شهرسازی در سال ۱۴۰۱ در هر ۱۱.۲ کیلومتر در جادههای ایران یک حادثه منجر به مرگ اتفاق میافتد. این در حالی است که در سال ۱۳۹۷ در هر ۱۴.۲ کیلومتر یک حادثه مرگبار رانندگی اتفاق میافتاد. در سالهای اخیر تغییرات و پیشرفتهای زیادی در جادههای کشور انجام گرفته است اما با وجود اصلاح حدود هزار نقطه حادثهخیز در این سالها، هنوز ۳۳۹۲ نقطه حادثهخیز در کشور وجود دارد. بر اساس اعلام پلیس راه کشور از این تعداد هزار و ۵۸۵ نقطه پرتصادف و هزار و ۸۰۰ نقطه نیز دارای تصادف هستند.
اصلاح جاده ها در شرایط فعلی می تواند جان ۴ هزار نفر را در سال نجات دهد و خانواده های زیادی را از مصیبت دور کند.
سالانه بیش از دو میلیون و چهارصد هزار فقره تصادف در کشور رخ میدهد. از این تعداد، ۸۲ درصد تصادفات خسارتی، ۱۷ درصد تصادفات جرحی و یک درصد تصادفات فوتی هستند. به عبارتی، روزانه بیش از ۶۵۰۰ فقره تصادف در کشور رخ میدهد که منجر به جانباختن روزانه ۵۰ نفر و زخمی شدن بیش از ۱۳۰ نفر میشود.
سرهنگ بای، رئیس مرکز تحلیل دادههای پلیس راهور فراجا، در نشست اخیر خود با رسانهها ضمن بررسی وضعیت تصادفات رانندگی در کشور، آمارهای نگرانکنندهای را در خصوص تلفات و خسارات ناشی از تصادفات ارائه داد.
این مقام مسئول با اشاره به بررسی ۲۰ ساله تصادفات رانندگی در کشور، بیان کرد: متاسفانه بهطور متوسط هر ساله ۲۰ هزار نفر از هموطنانمان را بهخاطر تصادفات از دست میدهیم. همچنین در این مدت هر ساله بیش از ۳۰۰ هزار نفر مجروح شدهاند که بخش زیادی از آنها بهویژه دچار ضایعات نخاعی و معلولیتهای شدید میشوند که تا پایان عمر با ناتوانیهای جدی روبهرو خواهند بود.
سرهنگ بای همچنین با اشاره به خسارات معنوی و اجتماعی ناشی از تصادفات، تأکید کرد که این خسارات قابل جبران نیستند؛ خانوادهها عزیزان خود را از دست میدهند و این آسیبهای روانی تا ابد باقی خواهد ماند.
با وجود تمامی این گفته ها، سوال اساسی این است که آیا این آمارها و گفته ها و حسرت ها، مسئولین را مجاب نمی کند تا با سرعت بیشتری جاده های مرگ کشور را اصلاح کنند یا این صداها به گوششان نمی رسد و درگیر کارهای حاشیه ای شده اند؟ شاید هم به قول نقش اول سریال "شوگان"، در مشرق زمین جان انسان ها برای کسی مهم نیست.