۱.۵ میلیون ایرانی در هر عرضه‌ اولیه با شرکت‌های بازار سرمایه آشنا می‌شوند/ نظام مالیاتی حامی بورس باشد

هم‌زمان با برگزاری همایش «فرصت‌های تامین مالی در دولت چهاردهم»، پنل«تامین مالی از طریق پذیرش شرکت‌ها» برگزار شد.

شناسه خبر: 178197
۱.۵ میلیون ایرانی در هر عرضه‌ اولیه با شرکت‌های بازار سرمایه آشنا می‌شوند/ نظام مالیاتی حامی بورس باشد

این پنل به ارزیابی و واکاوی مزیت‌های پذیرش شرکت‌ها در بازار سرمایه پرداخت. در پنل مزبور بر این موضوع تاکید شد که پذیرش شرکت‌ها سبب حرکت به سمت شفافیت و جلوگیری از فرار مالیاتی می‌شود.

 

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری بازار سرمایه ایران(سنا) ، ششمین همایش بزرگ تامین مالی از بازار سرمایه تحت عنوان «فرصت‌های تامین مالی در دولت چهاردهم»، امروز یکشنبه ۱۴ بهمن‌ماه، در محل اتاق ایران، برگزار شد.در حاشیه این همایش شاهد برگزاری ۵ پنل مجزا بودیم. پنل اول این همایش با موضوع تامین مالی از طریق پذیرش شرکت‌ها در بازار سرمایه بود.

 

در این پنل تخصصی که با حضور محمود گودرزی، مدیرعامل بورس تهران، محمدعلی شیرازی، مدیرعامل فرابورس ایران، سید مهدی علم الهدی، معاون توسعه بازار فرابورس ایران، محمد امین قهرمانی، معاون پذیرش و ناشران بورس تهران و حسین عبده تبریزی، رئیس شورای سیاست‌گذاری همایش و اداره کننده این پنل برگزار شد، موضوعاتی مانند الزامات پذیرش شرکت‌ها در بازار سرمایه از جنبه‌های مختلف از جمله ارزش گذاری سهام، شفافیت مالیاتی، محدودیت در پذیرش‌ها، صلاحیت شرکت‌ها برای پذیرش و ثبات بخشی در قوانین و مقررات مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

 

اهمیت IPO شدن شرکت های بورسی

 

محمدعلی شیرازی در پنل «تامین مالی از طریق پذیرش شرکت‌ها در بازار سرمایه» با اشاره به این‌که متاسفانه شرکت‌های کمی در کشور داریم که عمر دویست ساله یا بیشتر از آن داشته باشند، گفت: پذیرش در بازار سرمایه کمک می‌کند سهامداران نسل دوم یا سوم اگر توان اداره شرکت را ندارند، سهامشان را در بستری شفاف به مدیران حرفه‌ای واگذار کنند.

 

شیرازی پذیرش سهام در بورس و فرابورس را از نگاه بازاریابی نیز مورد توجه قرار داد و افزود: چندین ناشر که طی سال‌های اخیر سهامشان عرضه اولیه شده، معتقدند که پس از ورود به بازار سرمایه، ارزش بازار سهامشان تا ۱۰ درصد افزایش پیدا کرده است.

 

مدیرعامل فرابورس ایران با بیان اینکه در عرضه‌های اولیه به طور متوسط یک و نیم میلیون نفر با شرکت مورد نظر آشنا می‌شوند و برندسازی اتفاق می‌افتد، افزود: همچنین برخی شرکت‌ها از ابزار بازار سرمایه در سهامداری شبکه توزیعشان استفاده می‌کنند برای مثال، سهامشان را به نمایندگی‌هایشان اختصاص می‌دهند که این موضوع، انگیزه ایجاد می‌کند.

 

تاثیر عرضه اولیه سهام بر عملکرد آتی شرکت‌ها

 

شیرازی در بخش دیگری از پنل تامین مالی از طریق پذیرش شرکت‌ها در بازار سرمایه در پاسخ به این سوال که عرضه اولیه بر آینده شرکت‌ها چه اثری داشته است، اظهار کرد: به منظور سنجش این موضوع، شاخص اشتغال در شرکت‌ها، پیش و پس از عرضه اولیه را مورد سنجش قرار دادیم چرا که می‌توان به صورت همگن این شاخص را سنجید.

 

او با اشاره به این‌که شرکت‌ها از زمان عرضه تا کنون ۳۰ درصد در زمینه اشتغال‌زایی رشد کرده‌اند، افزود: این نشان می‌دهد یا پذیرش در بازار سرمایه به رشد این شاخص کمک کرده و یا اینکه شرکت‌های دارای پتانسیل رشد، پذیرش شده‌اند.

 

مدیرعامل فرابورس در ادامه در خصوص چالش‌های ارزش‌گذاری شرکت‌های آماده عرضه، اعلام کرد: به تعداد افراد سرمایه‌گذار، ارزش وجود دارد و ارزش‌گذاری را می‌توان یک مقوله شخصی در نظر گرفت که صرفا برای خود شخص کارکرد دارد و برای عموم، اثربخش نیست.

 

شیرازی با تاکید بر اینکه به لحظات مقررات گذاری، به عنوان نهاد ناظر به بارگذاری گزارش ارزش‌گذاری در وب‌سایت فرابورس ملزم هستیم، افزود: این گزارش می‌تواند به عنوان چراغ راهنما عمل کند اما مبنای تصمیم‌گیری سرمایه‌گذاران نخواهد بود و هر فردی مفروضات ارزش‌گذاری متفاوتی دارد.

 

شیرازی از راه‌حل‌های چالش ارزش‌گذاری سهام را کشف قیمت به رواش حراج عنوان کرد و گفت: به دلیل میلیونی بودن تعداد سرمایه‌گذاران در عرضه اولیه و همچنین ناچیز بودن رقم سرمایه‌گذاری، کشف قیمت منطقی با حراج از طریق عموم صورت نمی‌گیرد؛ اما سرمایه‌گذاران واجد شرایط شامل حدود ۱۵۰ صندوق سرمایه‌گذاری مشارکت‌کننده در فرایند حراج، افراد دارای صلاحیت حرفه‌ای هستند و ارزش‌گذاری منطقی‌تری از سوی آنان صورت می‌گیرد.

 

راهکارهای تسریع فرایند پذیرش شرکت‌ها

 

محمدعلی شیرازی مدیرعامل فرابورس ایران در خصوص روند پذیرش شرکت‌ها در فرابورس گفت: سیاست فرابورس در خصوص روند رسیدگی پرونده شرکت‌های متقاضی به این صورت است که پرونده کامل ناشر حداکثر ظرف دو هفته در هیئت پذیرش مورد بررسی قرار می‌گیرد.

 

به گفته او، درصورتی‌که تعداد پرونده‌های آماده متقاضی پذیرش افزایش یابد، هیئت پذیرش فرابورس آمادگی این را دارد که حتی در هفته ۳ جلسه را برای بررسی پرونده‌ها برگزار کند.

 

شیرازی با تأکید بر اینکه طولانی شدن مرحله تشکیل پرونده شرکت‌ها یکی از دلایل مهم برای کند شدن فرایند پذیرش آن‌ها است، گفت: بسیاری از شرکت‌ها در ابتدای اقدام به پذیرش و تشکیل پرونده یک سری از شرایط لازم ازلحاظ حاکمیت شرکتی، گزارش دهی و موارد این‌چنین را ندارند.

 

مدیرعامل فرابورس ایران موضوع مهم دیگر را که باعث کندی فرایند پذیرش شرکت‌ها می‌شود دستمزد مشاوران پذیرش دانست و افزود: دستمزد ناچیز مشاوران پذیرش در مقایسه با سایر درآمدهای آن‌ها باعث شده تا انگیزه پیگیری پرونده‌های پذیرش کاهش یابد.

 

او تاکید کرد: علاوه بر این‌ها گاهی اوقات پیچیدگی‌هایی درباره صنعت موضوع فعالیت شرکت وجود دارد که باید برای هیئت پذیرش توضیح داده شود و یا شرایط شرکت طی روند پذیرش بهبود پیدا کند.

 

شیرازی این موارد را از جمله دلایلی دانست که فرایند پذیرش برخی شرکت‌ها را طولانی‌تر می‌کند و در خصوص اینکه چگونه می‌توان روند پذیرش را پیگیری کرد، اظهار داشت: سامانه «فراسان» که سامانه به روزرسانی‌شده و بهبودیافته «فراسا» است به تازگی در فرابورس راه‌اندازی شده است. فراسان سامانه‌ای تعاملی است که سیر پیشرفت پرونده پذیرش را به‌طور هم‌زمان به مشاور پذیرش، ناشر و حسابرس اعلام می‌کند.

 

اثر ضعف نظام مالیاتی برای بازار سرمایه

 

هم‌چنین محمود گودرزی، مدیرعامل بورس تهران در بخشی از این پنل اعلام کرد: همان‌طور که اشاره شد مشاوران پذیرش و حق الزحمه پایین آن‌ها موضوع مهمی است که باید به آن توجه شود. در حال حاضر سامانه‌ای به صورت بر خط وجود دارد که در بورس تهران تمام اطلاعات بارگذاری می شود که این سامانه بسیار کمک کننده بوده است.

 

او افزود: هنوز امکان زیادی وجود دارد که محیط کسب و کار از منظر قوانین و مقررات تغییر کند تا رغبت برای ورود به بازار سرمایه افزایش یابد.

 

او افزود: در حال حاضر یکی از بازارهایی که به موازات بورس حضور دارد بازار کریپتو است. به دلیل اینکه شفافیت در بازار کریپتو پایین است بخشی از سرمایه‌ها به آن سمت رفته است.

 

او گفت: واقعیت این است که نظام مالیاتی که بر بازار سرمایه و بازارهای رقیب حاکم است به اندازه کافی حمایت کننده بازار سرمایه نیست و به همین دلیل به اندازه کافی میدان عمل برای بازار سرمایه باز نیست.

 

گودرزی ادامه داد: یکی از اتفاقاتی که در عرضه های اولیه در سال ۹۹ رخ داد این بود مردم در آن زمان به صورت مستقیم سهام‌دار شدند. با توجه به اینکه آحاد مردم در آن زمان وارد بازا رشدند ریسکی را به متولیان تحمیل کرد. این امر به این معنی است که شرکت های متوسطی که وارد بورس می شوند سهام‌دار میلیونی داشته باشند. چرا که این شرکت ها تازه در حال تجربه کردن حاکمیت شرکتی هستند.

 

مدیرعامل بورس تهران گفت: وقتی که اوراق تبعی منتشر می شود و بیمه سهام روی عرضه اولیه گذاشته می شود حداقل بازدهی برای سهام داران باعث می شود که سهامداران در سهم بمانند. بنابراین اینکه میلیون ها نفر را درگیر شرکت های کوچک و متوسط کنیم خوب نیست.

 

شرکت‌ها و مشاوران پیگیر پذیرش در بورس نیستند

 

سید مهدی علم الهدی، معاون توسعه بازار فرابورس ایران نیز در این پنل در خصوص دلایل طولانی شدن روند پذیرش شرکت‌ها با تأکید بر اینکه متقاضیان برای حضور در هیئت پذیرش باید شرایط لازم را اخذ کنند، گفت: احراز شرایط برخی شرکت‌ها به‌کندی انجام می‌شود.

 

او با تأکید بر این‌که شرکت‌ها برای پذیرش باید پیگیری مستمر داشته باشند، گفت: برخی شرکت‌ها پس از اعلام تقاضای پذیرش، در ابتدای مسیر و یا میان راه، موضوع را رها می‌کنند و پیگیری‌های فرابورس هم بی‌نتیجه می‌ماند.

 

مسیر جدید فرابورس برای شرکت‌های رشدی و دانش‌‎بنیان

 

علم‌الهدی در خصوص پذیرش شرکت‌ها در بازار نوآفرین فرابورس گفت: شرکت‌های رشدی با چشم‌انداز سودآوری در مسیری ویژه با هیئت پذیرشی جداگانه در بازار نوآفرین پذیرش خواهند شد.

 

او با تأکید بر اینکه روند عرضه اولیه سهام این شرکت‌ها نیز مشابه سایر بازارهای فرابورس است، گفت: اما بازار نوآفرین مسیر جدیدی در فرابورس است که هر شرکت یا صنعت جدیدی که تمایل به حضور در بازار سرمایه دارد می‌تواند از طریق پذیرش در این بازار اقدام کند.

 

علم الهدی درباره حضور شرکت‌پروژه‌ها در بازار سرمایه گفت: این امکان در بورس و فرابورس فراهم‌ شده تا پروژه‌هایی که قابل‌ عرضه به عموم هستند؛ درصد پیشرفت مناسب و شاخص‌های اقتصادی مناسبی دارند بتوانند از طریق بازار سرمایه و در قالب شرکت‌پروژه‌ها تأمین مالی کنند.

 

شرکت های بورسی از مبدا رصد مالیاتی می‌شوند

 

هم‌چنین محمد امین قهرمانی، معاون پذیرش و ناشران بورس تهران گفت: قطعا یکی از مزیت های بورسی شدن بحث مالیات است. در حال حاضر حساب‌های شرکت هایی که بورسی هستند از مبدا رصد می شود و برای همین فرارهای مالیاتی به شدت کاهش پیدا کرده است.

 

او افزود: یکی دیگر از نکات بحث نقدشوندگی است. سهام شرکت‌ها با پذیرش در بورس از نقدشوندگی بالایی برخوردار می شوند. این موضوع از حیث سهامدار عمده نیز موضوع مهمی است و نشان دهنده این است که می توان از این سهام به خوبی استفاده کرد.

 

به گفته او بورسی شدن حتی به تامین مالی از سمت بانک ها برای شرکت هم کمک کننده‌هاست.

ارسال نظر
پربیننده‌ترین اخبار