از نقش فساد اقتصادی تا ضعف مدیریت
تحلیل مشاورآخوندی ازچگونگی نیمه تمام ماندن ۲۹۰۰پروژه عمرانی
مشاور وزیر راه و شهرسازی درباره نقش فساد درناکارآمدی پروژههای عمرانی و ایجاد ۲۹۰۰ طرحهای نیمهتمام میگوید: در۸ سال گذشته کم منابع نداشتیم و صحبت از ۷۰۰، ۸۰۰ میلیارد دلار است. یک مقداری ازاین رقم ممکن است درمجراهای فساد از بین رفته باشد، اما ۹۰ درصد آن در اثر ضعف مدیریت و بیتوجهی و بیبرنامهگی از بین رفته است .
غلامرضا سلامی در پاسخ به این پرسش که نقش فساد را در ناکارآمدی پروژههای عمرانی در سالهای گذشته چطور میبینید؟ توضیح میدهد: در ایران تقریبا پیشگیری به آن صورت در حوزه فساد صورت نگرفته و اگر هم پیشگیریای صورت گرفته بود، به صورت صحیح نبوده است. بعد هم که بیماری در حوزه فساد حادث شده، به صورت اصولی با آن مقابله نشده است .
به گزارش خبرآنلاین، وی میافزاید: پروژهها و طرحهای عمرانی، یکی از محلهایی است که در آن فساد رخ میدهد، ولی به این معنا نیست که فساد در بخشهای دیگر کمرنگتر بوده است.
مشاور وزیر راه و شهرسازی تصریح میکند: درشرکتهای دولتی و بخشهایی که با منابع عمومی سر و کار داشتند، متاسفانه فساد مالی زیاد است. علت این موضوع این بوده که پیشگیری درستی صورت نگرفته و بعد هم که فساد رخ داد و توسعه پیدا کرد، مبارزه جدی با آن صورت نگرفت .
سلامی در پاسخ به این پرسش که ایجاد ۲۹۰۰ پروژه نیمهتمام چه معنا را دارد؟ عنوان میکند: «توقف پروژهها و عقبماندگی پروژهها الزاما فساد نیست؛ البته هدررفت منابع رخ داده است، اما هر هدر رفتی و اتلاف منابعی ناشی از فساد نیست، ناشی از سوءمدیریت و ضعف مدیریت و برنامهریزی است .
وی متذکر میشود: اگر این همه پروژه نیمهکاره رها شده و منابع زیادی هدر رفته، بیشتر ناشی از ضعف برنامهریزی و تخصیص بهینه منابع و ضعف مدیریت است .
مشاور وزیر راه و شهرسازی ادامه میدهد: هدررفت منابع ناشی از چند عامل میتواند باشد؛ یکی از عوامل آن، فساد است، اما ما هدررفت در نتیجه عدم کارایی، ضعف بهرهوری و مدیریت داشتیم که الزاما همراه با فساد نیست .
سلامی یادآور میشود: البته اگر بخواهیم از دید جامعهشناسی و روانشناختی به موضوع نگاه کنیم، آن هم شاید نوعی فساد در آن باشد، اما درصد اتلاف منابعی که در اثر ضعف و سوء مدیریت و ضعف کارایی و بهرهوری در ایران وجود دارد، به مراتب بیشتر از درصدی است که در اثر فساد رخ میدهد .