کیفیت یک اصل بی بدیل در رقابت پذیری

با بهبود فرآیندها، نوآوری و بهره‌وری می توان کالایی را با ویژگی‌های بهتر، قیمت مناسب تر و از همه مهمتر خدمات در دسترس به بازار عرضه کرد. در صورت ایجاد این توانمندی در محصول و خدمات، به نوعی برای مشتری ارزش افزوده ایجاد می شود. کردیم. در اینصورت نه تنها نیاز مشتری پاسخ داده می شود بلکه رضایتمندی مشتری را هم به دنبال خواهد داشت..

شناسه خبر: 9414
کیفیت یک اصل بی بدیل  در رقابت پذیری

امروز کيفيت ديگر يک واژه يا يک مفهوم نيست، کيفيت امروز يک فرآيند، سيستم، رفتار، فرهنگ و يک نوع نگرش و رويکرد است.

کيفيت يک فرآيند است که در قالب يک سيستم شکل مي گيرد. در اين فرآيند از بخش لجستيک تا کارکناني که در بخش توليد و توزيع فعالت مي کنند به نوعي در ارتباط با کيفيت نقش دارند. به عبارتي همه افرادي که به شکل مستقيم و غيرمستقيم در توليد و ارائه خدمت نقش آفريني مي کنند نسبت به کيفيت مسئولند.

امروزه کيفيت تمامي ابعاد اعم از بهداشت، ساخت و ساز، انرژي، صنعت و محيط زيست را تحت تاثير قرار داده و تحول در کيفيت، زندگي ما را در ابعاد مختلف دچار دگرگوني کرده است. کيفيت علاوه بر صرفه ‌ جويي در انرژي در حفظ منابع طبيعي براي نسل هاي بعدي نيز تاثير گذار است.

کيفيت به ‌ عنوان يک اصل اساسي در مديريت سازمان ‌ ها و توليد محصولات و خدمات، نقش بسيار مهمي در دستيابي به ظرفيت رقابتي و موفقيت پايدار و توسعه در همه جوانب زندگي مدرن ايفا مي ‌ کند.

يکي از اهداف اصلي دستيابي به کيفيت، ايجاد ظرفيت رقابتي است. در جهاني که رقابت به ‌ شدت يک عامل فراگير و فزاينده است، تأکيد بر کيفيت امري اساسي براي بقا و رشد سازمان ‌ ها محسوب مي ‌ شود. با ارائه محصولات و خدمات با کيفيت بالا، سازمان ‌ ها توانايي جلب مشتريان جديد را خواهند داشت و در عين حال مشتريان فعلي خود را حفظ مي ‌ کنند. اين به معناي افزايش سهم بازار و درآمد يک سازمان است.

ايجاد فرهنگ کيفيت در سازمان ‌ ها و جوامع از اهميت بالايي برخوردار است. اين فرهنگ بايد از مديران تا کارکنان به همه سطوح انتقال يابد.

در زمينه روش ‌ هاي بهبود کيفيت و تکنولوژي ‌ هاي جديد به ‌ رو ‌ زبودن به شدت ضروري است. در اين مسير آموزش و توسعه مستمر تأثير شگرفي بر بهبود کيفيت دارد.

کيفيت نه ‌ تنها در تجارت و اقتصاد يک عامل مؤثر است، بلکه به ‌ عنوان يک اصل مهم در زندگي و کار، مي ‌ تواند به ما کمک کند تا به پيشرفت و رفاه بيشتر دست يابيم.

يکي از عواملي که مي تواند بر سيستم کيفيت اثر منفي بگذارد اقتصاد دستوري است. بنابراين در عصري که کيفيت حرف اول را در رقابت پذيري ميزند و توليدکنندگان براي بقاء در بازار رقابتي به ارتقاء روزافزون کيفيت نياز مبرم دارند سياستگزاران و مسئولين در بدنه تصميم گيري ها، بايد در اقتصاد دستوري حاضر يک بازنگري جدي و اساسي را در پيش بگيرند.

مهدي کريمي تفرشي - رئيس کارگروه کسب و کارهاي جاده ابريشم سازمان ملل- يونسکو

ارسال نظر
آخرین اخبار
پربیننده‌ترین اخبار