بازشدن پرونده مجتمع ناایمن بعد از ۹ سال/ راز عقب نشینی عضو شورای شهر پایتخت
مجتمع تجاری فردوسی ایمن نیست
معاون حقوق عامه دادستان کل کشور نسبت به نا ایمن بودن مجتمع تجاری فردوسی هشدار داده است
9 سال پیش 17 تیرماه گزارش مردمی درخصوص تخلفات مجتمع تجاری فردوسی به شهرداری ارسال می شود . فاطمه صالح، معاون وقت پیشگیری و کاهش خطرپذیری سازمان مدیریت بحران تهران در سال 94 به رسانه ها گفته بود که بعد از این گزارش مردمی متوجه شدیم که تخلفات سازه ای بسیاری در ساختمان مرکز تجارت جهانی فردوسی ایجاد شده است. مشاهدات عینی همکاران ما مبنی بر عدم رعایت ضوابط ملی ساختمان در آرماتورگذاری، بتن ریزی، عدم اجرای تعدادی از دیواره های برشی، اضافه بارگذاری ناشی از افزایش زیربنایی که اضافه نیم طبقه داشتند و ناشاقولی تعدادی از ستون ها بود.
سال 94 درصحن علنی شورای شهر چهارم نسبت به ایمنی این ساختمان هشدار داده می شود . محمد مهدی تندگویان عضویی است که نسبت به این موضوع هشدار داده و گفته بود: این مجتمع در موضوعات گوناگون از جمله تخلفات ساختمانی ماده 100 مشکلاتی دارد، بهرغم برگشت پرونده ملک از کمیسیون مذکور برای رفع تخلفات و اخذ جرائم به منطقه، متأسفانه نه فقط رفع تخلفات بنا اعمال نشد، بلکه صاحب ملک توانسته نسبت به اخذ پروانه اقدام کرده و همچنان به ادامه کار بپردازد. متأسفانه، پس از بررسی و بازدیدهای صورت گرفته از پروژه در حال ساخت، در کمیسیون به قطعیت دریافتیم که در پروسه ساخت و ساز، آییننامهها و مقررات ملی ساختمان نه فقط به طور کامل رعایت نشده بلکه در مواردی کاملاً مغایر است.
آن زمان مدتی مدیریت شهری مانع بهره برداری این ساختمان می شود اما مدتی بعد عضو منتقد دیگر ایمنی این ساختمان را پیگیری نمی کند و شهروندان هم دیگر یادشان نمی آید روزگاری سازه این ساختمان نا ایمن تشخیص داده شده وهر روز انبوه جمعیت در آن تردد می کردندتاآنکه 13 تیرماه امسال دوباره نسبت به ایمنی این ساختمان هشدار داده می شود .
غلامعباس ترکی، معاون حقوق عامه دادستان کل کشور به همراه نمایندگانی از شهرداری، سازمان مدیریت بحران، سازمان نظام مهندسی، وزارت راه و شهرسازی و سازمان بازرسی کل کشور از مرکز تجارت جهانی فردوسی بازدید می کنند .
ترکی در حاشیه این بازدید می گوید: طبق گزارش مراجع نظارتی، سازمان بازرسی کل کشور و همچنین اعلام نظر سازمان نظام مهندسی و بررسیهای میدانی مشخص شد، مرکز تجارت جهانی فردوسی از ایمنی لازم برخوردار نیست.در مورد مرکز تجارت جهانی فردوسی توجه به ۲ نکته حائز اهمیت است، نخست اینکه، یک رأی در کمیسیون ماده ۱۰۰ صادر شده مبنی بر اینکه بخشی از احداثات در این ساختمان به صورت غیرقانونی انجام شده که البته بخش عمده این رأی اجرایی شده است و بخشهایی هنوز اجرا نشده و دوم اینکه، باید دیواری در ضلع جنوبی ساختمان احداث میشد که این اقدام بر اساس طرح مورد تأیید مراجع نظارت فنی انجام نشده است لذا ساختمان به لحاظ سازه ناایمن، غیر مقاوم و غیر مستحکم محسوب میشود. با توجه به تخلفاتی که در پروانه این ساختمان صورت گرفته نهایتاً پایان کار برای این ساختمان صادر نشده ، اما موقتاً تعدادی از شهروندان چند سالی است که در این مرکز مشغول انجام فعالیتهای بازرگانی و تجاری هستند.
ترکی ادامه می دهد : برای حل این مشکل و با توجه به آخرین گزارشی که سازمان بازرسی کل کشور برای دادستانی کل کشور ارسال کرده بود، تصمیم گرفتیم با حضور نمایندگان دستگاههای مسئول بازدید میدانی از مرکز تجارت جهانی فردوسی داشته باشیم تا در این بازدید، مسائل بازگو، صورت وضعیت مشخص و تصمیمات مقتضی اتخاذ شود. با جمع بندی نظر نمایندگان همه دستگاههای حاضر در این جلسه از جمله مدیریت بحران، وزرات راه و شهرسازی و سازمان نظام مهندسی و شهرداری تصمیم براین بوده که مالک ساختمان اقدامات و طرحی برای مقاوم سازی ارائه، اما به دلیل اینکه اجرای این طرح متکی به احداث ساختمان دیگری در مجاورت این مرکز تجارت جهانی فردوسی است، عملاً تا کنون مقاوم سازی صورت نگرفته است. به دلیل اینکه که ممکن است فرآیند صدور پروانه برای احداث ساختمان جدید در کنار مرکز تجارت فردوسی، زمانبر باشد یا با موانعی همراه باشد، با موافقت مالک ساختمان، مقرر شد ظرف مدت یک ماه، یک شرکت از بین شرکتهای مشاور مورد تائید سازمان برنامه و بودجه، با محوریت سازمان مدیریت بحران استان تهران انتخاب شود و این شرکت قراردادی را برای ارائه طرح مقاوم سازی تنظیم کند تا با نظارت وزارت راه و شهرسازی و سازمان نظام مهندسی اقدامات لازم برای ایمن سازی مرکز تجارت جهانی فردوسی صورت گیرد تا طرح مقاوم سازی اجرا شود.
معاون حقوق عامه دادستان کل کشور یادآور می شود: با تصمیمی که امروز به لحاظ کارشناسی گرفته شد، هم کسب و کارها در این مرکز با مانع مواجه نمیشوند و هم اینکه اطمینان حاصل میشود ساختمان، با اجرای طرح از هرگونه مخاطره و ناایمنی محفوظ میماند. امیدواریم فرایند اجرایی، تصمیماتی که امروز برای مرکز تجارت جهانی فردوسی گرفته شد بزودی طی شود.
قطعاً در پایان مهلت در نظر گرفته شده از مرکز تجارت جهانی فردوسی بازدید میکنیم و چنانچه نسبت به اجرای مصوبات کوتاهی شده باشد، مجبور هستیم با رعایت اهمیت جان و حق ایمنی شهروندان نسبت به تعطیلی این مرکز تا زمان مقاوم سازی اقدام کنیم.
علی نصیری رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران هم درخصوص ایمنی این مجتمع می گوید : این مجتمع از سال ۹۰ پروانه ساخت را دریافت و شروع به ساخت کرده و متاسفانه بر مبنای نقشههای مصوب پروانه ساخت عمل نکرده و مرتکب تخلفات متعدد شهرسازی از جمله اضافه بنا و تغییرات اساسی سازه شده است که در نهایت توسط سازمان نظام مهندسی در اواخر اتمام ساختمان اعلام شده که ساختمان دچار تخلفات شده و نا ایمن است. مصداق بارز ناایمنی در این ساختمان این است که المانهای باربر جانبی که برای پایداری سازه بسیار مهم است به ویژه در برابر زلزله متاسفانه در ساختمان به طور کامل اجرا نشده و بر اساس اصول ضوابط شهرسازی قابلیت بهره برداری نداشته است.
نصیری با بیان اینکه برای این مجتمع به طرح مقاوم سازی مستقل از ملک مجاور نیاز داریم، می گوید : در این نشست مقرر شد سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران یک شرکت را از میان شرکتهایی که از سوی سازمان برنامه و بودجه کشور تعیین صلاحیت شدهاند برای ارائه نقشه طرح مقاوم سازی و بهسازی لرزهای مجتمع انتخاب و به مالک معرفی کند و مالک موظف شد ظرف مدت یک ماه طرح و نقشه بهسازی لرزهای و مقاوم سازی را ارائه دهد و پس از آن با نظارت عالیه وزارت راه و شهرسازی و نظارت اجرایی سازمان نظام مهندسی برای مقاوم سازی مجتمع اقدام کند.
اما چرا عضویی که نسبت به ایمنی این ساختمان هشدار داده بود تذکر خود را رها کرد .ابوالفضل قناعتی عضو هیات رییسه شورای چهارم شهر تهران به اکو ایران می گوید: به نظرم من آقای تندگویان باید پاسخگو باشند که چرا این موضوع را که از سوی خودشان مطرح شده بود را رها کردند . خاطرم هست که جلساتی در شورای شهر برگزار شد و سازنده هم حضور داشت که در آن تاکید شد این ملک تاب این میزان بارگذاری را ندارد و سازه ضعیف است قرار بود ستون ها تقویت و اقداماتی برای ایمن سازی شود که خاطرم نیست این اقدامات انجام شد یا خیر اما انتظار می رفت آقای تندگویان که عضو کمیسیون شهرسازی هم بودند ایمنی ساختمان را رصد و پیگیری می کردند . دلیل عقب نشینی باید شفاف شود .
منبع: اکوایران