رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مجلس در گفت‌وگو با جهان اقتصاد

صادرات توربین به روسیه می تواند باعث ارزآوری برای کشور شود

اقلام راهبردی و استراتژیک به عنوان یک ابزار در دست تحریم کنندگان علیه کشورمان است. به طوری که بعد از سال ۱۳۹۰ و با تشدید تحریم ها، دسترسی ما به این اقلام محدود شد. قبلاً برای مقابله با تحریم ها از روش هایی همچون حل موضوع از طریق مذاکره و یا دور زدن تحریم ها استفاده کرده بودیم که نتیجه ای برایمان نداشت. با محدودیت دسترسی کشورمان به اقلام راهبردی و تجهیزات استراتژیک مورد نیاز صنایع، چاره ای جز این نداشتیم که به سمت اتکا به توان داخلی و دانش بنیانی کشور حرکت و بیانات مقام معظم رهبری را در این زمینه عملیاتی کنیم. در همین راستا، طرح تولید بار اول توسط معاونت علمی و فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری به اجرا گذاشته شد و مصوباتی در مجلس در راستای حمایت از دانش بنیان ها داشتیم.

شناسه خبر: 2296

به زعم بسیاری از کارشناسان ظرفیت های لازم در داخل کشور برای تولید تجهیزات و اقلام راهبردی در صنعت نفت و گاز کشور وجود دارد و تنها عزم جدی ای لازم است تا ضمن بهره برداری از این توانمندی ها زمینه برای شکوفایی این صنعت در کشورمان فراهم شود. شواهد نشان می دهد وزارت نفت بیشترین استفاده را از دستاوردهای تولید بار اول و دانش بنیانی کشور داشته است. به زعم این افراد، تولید کک اسفنجی در کشور با ارزش حرارتی بالا، تولید تاپ درایوهایی با قدرت حفاری در اعماق زیاد، دستیابی به فناوری شیرین سازی گاز، صادرات کاتالیست به روسیه، افزایش تولید گاز در پارس جنوبی با استفاده از ظرفیت های دانش بنیانی و نوسازی تجهیزات پالایشگاهی در کشورهایی مانند ونزوئلا و سوریه از نمونه های موفق اعتماد به توان داخلی است و تنها در سایه ی استفاده از ظرفیت های دانش بنیانی کشور میسر شد.

تحقیقات نشان می‌دهد نقش هزینه‌های تحقیق و توسعه در بخش بنگاه‌های اقتصادی (مقصود از بنگاه‌های اقتصادی تمامی بنگاه‌های دولتی و خصوصی در بخش کسب‌وکار است) تأثیر بیشتری بر ارتقای نوآوری و رشد اقتصادی دارد و شایسته توجه است. تحقیق و توسعه علاوه بر نیازهای تسهیل تامین مالی که از طریق اعتبار مالیاتی محقق می‌شود، از مسیر دانش‌بنیان شدن صنعت نفت کشور نیز بسیار اثرگذار خواهد بود. سیاست تولید بار اول اقلام راهبردی در تاریحچه چند ساله خود، علاوه بر تجربیات موفق خودکفایی و بومی سازی فرآیندهای گلوگاهی صنعت نفت کشور، به تازگی موجب تغییر سیاست‌های تجاری کشور نیز شده است که علاوه بر افزایش درآمد ارزی و ارزآوری برای کشور، ما را از خام‌فروشی نیز دور کرده است. به طور مثال یک نمونه موفق از اجرای سیاست تولید بار اول، بومی‌سازی تجهیزات و فرآیندهای صنعت پالایشگاهی بود که منجر به تبدیل نفت به فرآورده‌های نفتی نظیر بنزین در پالایشگاه‌های فراسرزمینی کشور شده است که قدم بزرگی در مقابله با خام‌فروشی بوده است. بنابراین سیاست تولید بار اول اقلام راهبردی در کنار تسهیل تامین مالی تحقیق و توسعه در کشور از طریق اعطای اعتبار مالیاتی هزینه‌کرد تحقیق و توسعه، اثر بسیار زیادی در دانش‌بنیان شدن صنایع بزرگ کشور خواهد داشت در ادامه نظرات محمدصالح جوکار، رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مجلس را در این خصوص می خوانید.

جوکار در خصوص تصمیم مسکو مبنی بر استفاده از توربین های ایرانی درگفت وگو با خبرنگار جهان اقتصاد تصریح کرد: سیاست های کلی نظام که توسط مقام معظم رهبری ابلاغ می شوند، مبتنی بر این امر هستند که با کشورهای مختلف از جمله همسایگان خود ارتباط نزدیک داشته باشیم. در دولت های قبلی متاسفانه این تعامل بسیار پایین بود اما دولت فعلی توجه ویژه ای به این موضوع دارد. گسترش تعاملات با کشورهای همسایه به توافقاتی در زمینه های مختلف از جمله انرژی، گاز، نفت، حمل و نقل و... منجر شده است. خوشبختانه امروز ما در حوزه ی صنعتی در بسیاری از زمینه ها حرف برای گفتن داریم. در بخش های دفاعی، هسته ای، پزشکی، صنعتی، هوافضا و... پیشرفت های خوبی داشته ایم. برخی کشورها در حوزه های نرم افزار و سخت افزار نیازهایی دارند و می خواهند از ایران خدمات دریافت کنند. باید با هوشیاری این بازارها را در اختیار بگیریم و کشور را از مزیت های آن بهره مند کنیم. ارائه ی خدمات و محصولات به دیگر کشورها یک نوع برند برای صنایع کشورمان محسوب می شود.

وی در ادامه گفت: صادرات اقلام مختلف به ویژه مواردی مانند صادرات توربین به روسیه که به صورت سفارشی انجام می شود، می تواند مبنایی برای توسعه ی صادرات کشور باشد که در شکوفایی اقتصاد ملی ما بسیار نقش دارد. صادرات توربین به روسیه می تواند باعث ارزآوری برای کشور شود.

امکان استفاده از پول رایج دو کشور در این قرارداد وجود دارد و این به نفع تهران و مسکو است. هر چقدر ما بتوانیم افزایش این گونه توافقات را داشته باشیم، به نفع کشور است. ارائه ی خدمات و محصولات به کشورهای دیگر از جمله همسایگان می تواند سرآغازی برای شکوفایی اقتصاد کشورمان باشد.

این نماینده مجلس در ادامه گفت: پیشرفت هایی مانند تولید کک اسفنجی در کشور با درجه ی حرارتی بالا، تولید بار اول فناوری تحریمی شیرین سازی گاز، تولید تاپ درایوهایی که امکان حفاری در اعماق زیاد را به ما می دهند، همگی در سایه ی اعتماد به توان داخلی و استفاده از ظرفیت های دانش بنیانی کشور رخ داده است. توسعه ی دانش بنیان ها در کشور به افزایش اشتغال نیروهای متخصص منجر می شود و زمینه را برای توسعه صنعتی کشور مهیا می کند.

وی در پایان گفت: واقعیت این است که اگرچه تحریم قابل قبول نیست و کسی از آن ها استقبال نمی کند اما می تواند زمینه را برای رشد کشور فراهم کند. ما در سایه ی این تحریم ها و اتکا به توان داخلی و دانش بنیانی کشور رشد کردیم و امروز شاهد پیشرفت های بسیاری در زمینه های صنعتی هستیم. اگر این تحریم ها نبود شاید به فکر تولید اقلام و تجهیزات راهبردی و استراتژیک در داخل کشور نمی افتادیم و هنوز در بسیاری از زمینه ها به تکنولوژی های خارجی وابسته بودیم.

ارسال نظر
آخرین اخبار
پربیننده‌ترین اخبار