ارزدیجیتال سولانا چیست؟ اهمیت سرمایه گذاری و خرید سولانا
با رشد روزافزون بازار ارزهای دیجیتال، انتخاب ارز مناسب برای سرمایهگذاری یک چالش مهم در جهان دیجیتال امروزی است. یکی از ارزهایی که در طول این سالها توجه سرمایهگذاران و توسعهدهندگان را به خود جلب کرده، ارز دیجیتال سولانا است.
با رشد روزافزون بازار ارزهای دیجیتال، انتخاب ارز مناسب برای سرمایهگذاری یک چالش مهم در جهان دیجیتال امروزی است. یکی از ارزهایی که در طول این سالها توجه سرمایهگذاران و توسعهدهندگان را به خود جلب کرده، ارز دیجیتال سولانا است. عواملی مانند سرعت، هزینههای پایین و امکانات فراوان، سولانا را به یکی از برترین بلاکچینها تبدیل میکند. افراد متخصص در این حوزه علاقهمند هستند اطلاعات کاملی درباره یک ارز داشته باشند، از این رو ما تاریخچه به وجود آمدن سولانا، فناوری پایه و قابلیتهای منحصر به فرد و کاربردهای احتمالی آن در زمینههای مختلف اقتصادی و فناوری را از زوایای مختلف مورد بررسی قرار میدهیم. آیا سولانا میتواند یکی از برترین ارزهای دیجیتال در آینده باشد؟ با ما همراه باشید تا این سوالات را بررسی کنیم و به دنبال جوابهای آن بگردیم.
سولانا چیست؟
در پاسخ به سوال سولانا چیست؟ باید بگوییم سولانا (Solana) یک بلاک چین عمومی و منبع باز است که از قراردادهای هوشمند، توکنهای غیرقابل تعویض (NFT) و انواع برنامههای غیرمتمرکز (dApps) پشتیبانی میکند. این بلاک چین شباهتهای قابل توجهی به اتریوم دارد، در واقع اغلب از آن به عنوان قاتل اتریوم یاد میشود. توکن بومی بلاک چین سولانا SOL است که باعث تامین امنیت شبکه از طریق استیکینگ و همچنین وسیلهای برای انتقال ارزش میشود.
اکثر ارزهای دیجیتال اولیه، مانند بیت کوین و لایت کوین، از الگوریتم اثبات کار برای تعریف بلاکهای زنجیره خود استفاده میکنند. اثبات کار از مکانیزم اجماع استفاده میکند که برای تعیین بلاک بعدی به ماینرها متکی است. با این حال، این سیستم اثبات کار کند و دارای منابع سنگین است که منجر به استفاده از مقادیر زیادی انرژی میشود. این یکی از دلایلی است که اتریوم به سیستم اثبات سهام تبدیل شده و مصرف انرژی را تا 99.9 درصد کاهش میدهد. برخلاف مکانیسم اثبات کار، اثبات سهام به کمک استیکینگ بلاک بعدی را تولید میکند. توکنهای استیک شده به عنوان وثیقه توسط بلاک چین نگهداری میشوند تا زمانی که اعتبارسنجیها درباره بلاک بعدی زنجیره به اجماع برسند.
بلاک چین سولانا چیست
سولانا روی یک پروتکل ترکیبی از اثبات سهام (PoS) و مفهومی که سولانا آن را اثبات تاریخ (PoH) مینامد، اجرا میشود. اثبات سهام الگوریتمی است که به یک بلاک چین اجازه میدهد اطلاعات دقیق را در بین تمام شرکتکنندگان خود حفظ کند. هنگامی که پرسیده میشود بلاک چین سولانا چیست میتوانیم در پاسخ بگوییم این بلاک چین ترکیبی از اثبات سهام و اثبات تاریخ است.
الگوریتم اثبات سهام
الگوریتم اجماع اثبات سهام (Proof of Stake) یک روش اجماع در بلاکچین است که در آن نهادها یا افراد با دارا بودن سهام ارز دیجیتال در شبکه، قابلیت تأیید تراکنشها و اضافه کردن بلاکهای جدید را کسب میکنند. در این الگوریتم، اندازه سهام هر شخص یا نهاد به عنوان یک عامل تصادفی برای انتخاب نودهایی که بلاکها را ایجاد میکنند و حاصل اجماع تصمیمگیری میشود. بر خلاف الگوریتم اجماع اثبات کار که نیازمند توان محاسباتی زیاد است، الگوریتم اثبات سهام به علت مصرف انرژی کمتری، کارایی بالاتری ارائه میدهد.
الگوریتم اثبات تاریخ
اثبات تاریخ یک روش برای اثبات این است که تراکنشها در توالی صحیحی قرار دارند و توسط رهبر صحیحی پیدا شدهاند. بلاکچین سولانا به بازههای زمانی تقسیم میشود که در هر کدام، یک گره یا ولیدیتور تراکنشها را مصرف کرده و یک بلاک تولید میکند. در این سیستم، رهبران قبل از هر دوره به منظور صرفهجویی در زمان انتخاب میشوند.
ولیدیتور به عنوان رهبر یک دوره از طریق مکانیزم اثبات سهام بر اساس مقدار SOL انتخاب میشود. هر ولیدیتور مسئول ادامه شمارش یا ثبت زمان گذشته است که به عنوان یک دنباله اثبات تاریخ برای بلاک بعدی تراکنشها در بازهای که برای آنها انتخاب شده، شناخته میشود.
چه چیزی سولانا را منحصر به فرد میکند؟
انیسیموف (Anissimov) میگوید سولانا با استفاده از ترکیب منحصر به فردی از اثبات تاریخ و اثبات سهام، سولانا سرعت تراکنشهای خود را به صورت چشمگیری از رقیبهای نزدیکش، اتریوم و کاردانو افزایش داده است. برخلاف اثبات کار، که از خود ماینرها برای تعریف بلاک بعدی در یک زنجیره استفاده میکند، یا اثبات سهام، که از نشانههای استیکینگ برای تعریف بلاک بعدی استفاده میکند، اثبات تاریخ از مهر زمانی در تعریف بلاکهای زنجیره سولانا بهره میبرد. این سیستم نوآورانه به تاییدکنندگان در بلاک چین اجازه میدهد تا روی مهرهای زمانی بلاکهای مختلف در زنجیره رای دهند. این امر همچنان زنجیره را نسبتا غیرمتمرکز نگه میدارد و به طور همزمان امکان محاسبات امنتر و سریعتر را فراهم میکند.
توکنومیکس سولانا
در حال حاضر 447,983,883 کوین سولانا با عرضه کل 575,384,971 در گردش قرار دارد و حداکثر عرضه ثابت آن نامشخص است.
توکن سولانا در استیکنیگ و پرداختها کاربرد دارد. استیکینگ به فرایندی گفته میشود که دارندگان توکن SOL میتوانند آنها را به اشتراک بگذارند و در مقابل پاداش دریافت کنند. در مورد پرداختها باید بگویم سولانا به کاربران اجازه میدهد تا هزینههای مربوط به اجرای قراردادهای هوشمند یا سایر تراکنشها را با استفاده از توکن SOL انجام دهند.
علاوه بر این، سولانا مقدار ثابتی از پاداشهای مبتنی بر تورم را در مجموعه اعتبارسنجی وزنی خود توزیع میکند که شبکه را ایمن نگه دارد. هر پاداش استیکینگ با توجه به تعداد توکنهای استیک شده توزیع میشود. بازدهی متناسب با تعداد توکنهایی است که در برابر کل عرضه توکن اندازهگیری میشود. 95 درصد از توکنهای صادر شده به پاداش اعتبارسنجی و 5 درصد برای هزینههای عملیاتی اختصاص دارد.
هدف سولانا چیست؟
سولانا تقریبا 3500 تراکنش در ثانیه (TPS) را انجام میدهد که به طور متوسط 0.00025 دلار برای هر تراکنش هزینه دارد. علاوه بر این، این شبکه ادعا میکند که تا 50000 TPS را پردازش میکند. این بسیار ارزان تر و سریعتر از پروتکل اتریوم است. اتریوم میتواند بین 15 تا 45 TPS را تحمل کند و هزینه هر تراکنش میتواند بین 0.0001 تا بیش از 100 دلار متغیر باشد.
از این رو سولانا شاهد افزایش پذیرش در میان جامعه توسعهدهندگان برای ساخت برنامههای غیرمتمرکز (dApps) است. این برنامهها شامل دیفای، بازی، رسانههای اجتماعی، پرداختها، بازارها و غیره میشود. همچنین به مقیاسسازی NFT در هر شکل و اندازه کمک میکند.
معرفی بهترین کیف پول سولانا
برای ذخیرهسازی ارز دیجیتال سولانا، گزینههای کیفپول متنوعی وجود دارد که متاسفانه همه آنها در دسترس نیستند. اما بین گزینههای موجود، میتوان به کیف پول نرمافزاری تراست ولت (Trust Wallet) اشاره کرد که به عنوان یکی از گزینههای عالی برای ذخیرهسازی ارز دیجیتال سولانا محسوب میشود. همچنین، کیفپول سختافزاری لجر نانو اس (Ledger Nano S) نیز از ارز SOL پشتیبانی میکند و به عنوان یک گزینه امن برای ذخیرهسازی ارز دیجیتال مورد توجه قرار میگیرد.
علاوه بر این، یک کیفپول تحت وب غیرمتمرکز به نام سولفلر (SolFlare) توسط جامعه ارز دیجیتال سولانا ارائه شده است که امکان مدیریت و ذخیرهسازی ارز دیجیتال SOL را بدون نیاز به دانلود و نصب نرمافزارهای اضافی فراهم میکند. این کیف پول به کاربران اجازه میدهد تا معاملات را برای محافظت در برابر تقلب شبیهسازی کنند.
چرا به سولانا قاتل اتریوم میگویند؟
سولانا گاهی اوقات به دلیل سرعت تراکنش فوق العاده سریع شبکه (65000 تراکش در ثانیه در مقایسه با 30 تراکنش در ثانیه اتریوم) قاتل اتریوم نامیده میشود. سولانا نیز مانند اتریوم یک بلاک چین عمومی لایه 1 است، اما کارمزدهای سولانا در مقایسه با کارمزدهای اتریوم که میتواند به صدها دلار برسد، بسیار پایین است.
چالشهای سولانا
شبکه اصلی سولانا هنوز در مرحله بتا است و با مشکلات قابل توجهی در جلوگیری از موارد توقف در گذشته مواجه شده است که چندین بار در سالهای ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ رخ داده است و باعث میشود کاربران در مورد تعامل با شبکه محتاطتر باشند. علاوه بر این ادعاهایی مطرح شد مبنی بر این که تعداد تراکنشهای در ثانیه (TPS) سولانا کمتر از اعداد ارائه شده است، زیرا اعداد تراکنشها به عنوان پیامهای ارسالی توسط اعتبارسنجها شمرده میشوند. در یک جبهه دیگر، در طول سال ۲۰۲۳، سولانا فعالانه کار کرد تا خود را از ارتباط با شرکت کنندگان بحث برانگیز در صنعت جدا کند.
بنیانگذاران سولانا
آناتولی یاکوونکو (Anatoly Yakovenko) مهمترین فرد پشت سولانا است. فعالیت حرفه ای او در کوالکام آغاز شد. بعدها، یاکوونکو به عنوان مهندس نرم افزار در دراپ باکس (Dropbox) وارد موقعیت شغلی جدیدی شد. در سال 2017، یاکوونکو کار بر روی پروژه ای را آغاز کرد که بعداً به عنوان سولانا عملی شد. او با همکار خود در کوالکام، گرگ فیتزجرالد، همکاری کرد و آنها پروژه ای به نام آزمایشگاه سولانا را تأسیس کردند. با جذب چندین همکار سابق کوالکام در این فرآیند، پروتکل Solana و توکن SOL در سال 2020 برای عموم منتشر شد.
توکن های شبکه سولانا
توکنهای زیادی روی شبکه سولانا ایجاد شدهاند، در حال حاضر تعداد آنها به 491 میرسد. اما برخی از پروژهها روی بلاک چین سولانا وجود دارد که معروف هستند، در ادامه به معرفی این پروژهها میپردازیم.
سروم (Serum): این پروژه یک صرافی دیجیتال غیرمتمرکز (DEX) ساخته شده روی شبکه سولانا است که قابلیت انجام تراکنشهای سریع و هزینهای کم را فراهم میکند. پروژه Serum از تکنولوژی دیفای استفاده میکند و اجازه میدهد تا کاربران انواع مختلفی از ارزهای دیجیتال را تبادل کنند.
ریدیوم (Raydium): ریدیوم یک صرافی غیرمتمرکز روی شبکه سولانا است. ریدیوم با استفاده از بازارساز خودکار (AMM) بر بستر سروم به دنبال رفع محدودیتهای سایر صرافیهای غیرمتمرکز سنتی روی شبکه اتریوم است.
مانگو مارکت (Mango Markets): مانگو مارکت یک پلتفرم مبادله دیجیتال ارز و ارزهای مشتقه دیجیتال که روی شبکه سولانا اجرا میشود. Mango Markets اجازه میدهد تا کاربران ارزهای دیجیتال را به صورت مستقیم تبادل کنند و معاملات مشتقه دیجیتال را انجام دهند.
الگوراند (Algogrand): یک پروژه دیفای که به برنامهها و تجارب مالی از طریق بلاکچین میپردازد. الگوراند از تکنولوژی هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی برای ارائه راهکارهای مالی مبتنی بر داده استفاده میکند و این امکان را فراهم میکند تا تصمیمگیریهای مالی بهبود یابند.
متاپلکس (Metaplex): یک پلتفرم توسعهدهندهها و کاربران را قادر میسازد تا NFTها (توکنهای غیرقابل قابلیت معامله) و بازارهای دیجیتالی خود را بسازند و مدیریت کنند. متاپلکس به توسعهدهندگان اجازه میدهد تا برنامههای کاربردی متنوعی را ایجاد کنند که از طریق شبکه سولانا قابل دسترسی هستند.
ویژگی های سولانا
توسعه برنامه های آنچین: توانایی توسعه و استقرار برنامهها در زنجیره که کاربران میتوانند بدون مجوز با این برنامهها تعامل داشته باشند و نیاز به سرورهای واسطه برای ساخت برنامهها را از بین ببرند.
زمان اسلات 400 میلیثانیه: هر تراکنشی که توسط کاربران در شبکه سولانا ارسال میشود، در یک بلاک تایید میشود. با زمان اسلات هدف ۴۰۰ میلیثانیه برای هر بلاک، تعاملات کاربران نیاز به انتظار ندارند و بهترین تجربه کاربری از هر بلاکچین دیگری را فراهم میکنند.
هزینههای کم: هزینههای شبکه سولانا به عنوان هزینههای پایین شناخته میشوند به عنوان مثال برای هر تراکنشی هزینه میانگین ۰.۰۰۰۶۴ SOL وجود دارد.
توان عملیاتی بالا: سولانا با مقیاسبندی هزاران تراکنش در ثانیه، مطابق با نیازهای کاربر برنامه شما ساخته شده است که میتواند به راحتی کاربران زیاد در شبکه را مدیریت کند.
آینده ارز سولانا
تحلیلها نشان میدهد که قیمت ارز سولانا تا پایان سال ۲۰۲۴ ممکن است به بالاترین حد بالقوه ۵۰۰ دلار برسد. این ارزش توانایی شبکه سولانا در انجام تراکنشها با یکی از سریعترین سرعتها و نرخهای موفقیت بالا را نشان میدهد. اما لازم به توجه است که دنیای ارزهای دیجیتال همواره متغیر و غیرقابل پیشبینی است و ممکن است اتفاقات ناخواستهای باعث تغییرات ناگهانی در قیمت ارزها شود. به عنوان مثال، با وجود افزایش احتمالی در آینده، قیمت SOL میتواند تا پایان سال ۲۰۳۰ به ۱۶۷۲ دلار برسد. اتفاقات مختلفی از جمله اخبار رسمی یا غیررسمی، تغییرات در فناوری، تغییرات در قوانین و مقررات، و حتی تحولات در بازارهای دیگر ممکن است تأثیرات قابل توجهی بر روند قیمتگذاری ارز سولانا و سایر ارزهای دیجیتال داشته باشند. بنابراین، تصمیمگیری در مورد سرمایهگذاری در این بازار باید با در نظر گرفتن عدم قطعیتها و ریسکهای احتمالی در این بازار انجام شود.