تجهیزات قدیمی چالش بزرگ صنعت نفت ایران
با مذاکرات صورت گرفته اکنون شرایط نفت ایران وضعیت امیدوارکنندهای را دنبال می کند، صادرات نفت ایران همزمان با مذاکرات وین برای احیای توافق برجام ۲۰۱۵ که به صادرات بیشتر نفت ایران به بازار جهانی منتهی می شود، افزایش پیدا کرده که طبق گفته کارشناسان این موضوع موجب نگرانی غولهای نفتی شده است.
مرتضی بهروزی فر، کارشناس ارشد حوزه انرژی، در گفتگو با خبرنگار جهان اقتصاد اظهار کرد: اگر تحریمها برداشته شود و برجام مجدد احیا شود وایران مشکلی برای صادرات نفت نداشته باشد به راحتی می تواند میزان تولید خود را به ۳.۸ تا ۴ میلیون بشکه حداکثر در شش ماه و حتی کمتر از این زمان برساند.
وی تصریح کرد: وضعیت بازار جهانی نفت اکنون به دلیل کرونا مناسب نیست و قیمتها طی یک یا دو سال گذشته به دلیل کرونا در سطوح پایینی بود اما با این حال اوپک پلاس با اعمال سیاستهایی توانست قیمتها را مهار کند ولی بازهم قیمتهایی که بتواند غولهای نفتی را راضی کند بالاتر از عدد فعلی است.
این کارشناس افزود: عراق چهارمیلیون بشکه صادرات نفت داشته و به راحتی آن را وارد بازار می کند همچنین کشورهای روسیه و عربستان نیز همین شرایط را دارند اما در سالهای اخیر میزان صادرات نفت ایران به دلیل تحریمها بسیار کاهش یافت و برای فروش نیز باید تخفیفهایی را اعمال می کرد و از آن مهمتر امکان وصول مطالبات خود را نیز نداشت.
بهروزی فر با اشاره به اینکه اگر حتی ورود ایران موجب کاهش قیمتها شود در کوتاه مدت به ضرر ایران نخواهد بود و درآمد آن نه تنها کمتر نخواهد شد بلکه بیشتر نیز می شود، گفت: البته این موضوع چندان باب میل غولهای نفتی همچون عربستان، روسیه، عمارات و عراق نخواهد بود و وقوع جنگ قیمتی اصلا به نفع این کشورها نیست.
وی بیان کرد: تجهیزات نفتی ما قدیمی است و ما به دلیل تحریم دچار یک عقب ماندگی در این مساله هستیم اما ظرفیتهایی وجود دارد و در کوتاه مدت دچار مشکل نخواهیم شد ولی اگر ایران بخواهد ظرفیتهای بالقوه خود را به ظرفیت های بالفعل تبدیل کند و متناسب با ذخایر خود تولید داشته باشد قطعا با این سرمایه و دانش و تجهیزات فعلی امکان پذیر نیست.
وی در پایان خاطرنشان کرد: برگشت به شرایط پیش از تحریم کار دشواری نیست و ایران به راحتی می تواند به ظرفیت تولید سابق بازگردد و برای این موضوع نیز آمادگی وجود دارد.