خروج تورم از مرز مجاز
علت بی خبری از آمار تورم مرداد
درحالیکه انتظار میرفت مرکز آمار ایران گزارش مربوط به تورم مردادماه را منتشر کند، این اطلاعات از سوی یک خبرگزاری منتشر شد. پیشتر نیز آمارهای اقتصادی به جای آنکه از سوی مراجع آماری کشور و بر اساس تقویم آماری مشخص منتشر شوند، از سوی مسوولان در فضای مجازی اعلام میشدند. تداوم این موضوع موجب از دست رفتن مرجعیت آماری نهادهای رسمی کشور میشود. از سوی دیگر به نظر میرسد که یکی از دلایل اصلی تاخیر مرکز آمار در انتشار گزارش تورم مردادماه، خروج تورم ماهانه از محدوده مجاز و بازگشت تورم نقطه به نقطه به مدار صعودی است.
اگر طبق گفته رئیس کل بانک مرکزی قرار باشد تورم نقطه به نقطه اسفند ماه به ۳۰درصد برسد، سطح تورم ماهانه بهطور متوسط طی ماههای باقیمانده از سال۱۴۰۲ نباید از سطح ۲درصد فراتر رود. با این حال اطلاعات منتشرشده نشان میدهد تورم ماهانه به ۴.۲درصد رسیده و تورم نقطه به نقطه با ثبت عدد ۸.۳۹درصد به مدار صعودی بازگشته است.
درحالیکه مرکز آمار ایران آمار تورم مردادماه را اعلام نکرده است، اطلاعات منتشرشده از سوی خبرگزاری تسنیم حاکی از آن است که تورم نقطه به نقطه مردادماه افزایشی شده و به سطح ۸.۳۹درصد رسیده است. درحالیکه مرکز آمار ایران مسوول قانونی ارائه آمار تورم است، این مرجع اقتصادی در ماههای اخیر در انتشار منظم و سر وقت اطلاعات تورم تعلل میورزد و در آخرین اتفاق عجیب، دادههای این مرکز پیش از انتشار در سایت رسمی آن سر از خبرگزاری تسنیم درمیآورد. به عبارت دیگر شاهد آن هستیم که مراجع آماری کشور در حال از دست دادن جایگاه خود هستند. اطلاعات منتشرشده نشان میدهد که تورم ماهانه در میانه تابستان بار دیگر افزایشی شده و به سطح ۴.۲درصد رسیده است. درحالیکه تورم کشور پس از ۱۴ماه در تیر ماه سال جاری به زیر ۴۰درصد رسید، این روند کاهشی در مردادماه معکوس شد و افزایش ۴.۰واحد درصدی را برجای گذاشت. به نظر میرسد درصورت تداوم این وضعیت تحقق تورم ۳۰درصدی در پایان سال دور از انتظار خواهد بود.
آمارهای تورم مردادماه منتشر شد. بر اساس اطلاعات انتشاریافته، سطح تورم نقطه به نقطه برای اولینبار در سال جاری افزایش یافت و به ۸.۳۹درصد رسید. این در حالی است که ماه گذشته این متغیر ۴.۳۹درصد به ثبت رسیده بود. تورم نقطه به نقطه، درصد تغییر عدد شاخص قیمت نسبت به ماه مشابه سال گذشته را نشان میدهد. بر این اساس تورم نقطه به نقطه ۸.۳۹درصدی مردادماه۱۴۰۲ به این معناست که خانوارهای کشور بهطور میانگین، ۸.۳۹درصد بیشتر از مردادماه۱۴۰۱ برای خرید یک «مجموعه کالاها و خدمات یکسان» هزینه کردهاند.
منبع: دنیای اقتصاد