تقلیل نقش وزارت راه و شهرسازی به یک تعاونی مسکن
دبیر کانون سراسری انبوه سازان در گفتگو با جهان اقتصاد انتقاد کرد:
مهناز اسماعیلی -پدیده و معضل حاشیه نشینی در كلانشهرهای كشورهای جهان از جمله ایران، پس از انقلاب صنعتی و در كشورمان بعد از انقلاب مشروطیت و ملی شدن صنعت نفت و پس از آن، شكل گرفت و به عنوان یكی از مشكلات شهری مطرح شد كه امروز از آن به بیماری خاموش كلان شهر ها نیز یاد می شود.
پدیده ای که تبعات اجتماعی - فرهنگی بسیاری به دنبال دارد و به گفته برخی کارشناسان سالانه 4 تا 5 درصد در حال افزایش است.
در همین رابطه، خبرنگار جهان اقتصاد با فرشید پورحاجت، دبیر کانون سراسری انبوه سازان به گفتگو پرداخت و نقش وزارت راه و شهرسازی را در شکل گرفتن این پدیده جویا شد.
فرشید پورحاجت درباره افزایش حاشیه نشینی در سال های گذشته گفت: در خصوص بحث حاشیه نشینی، بافت های فرسوده و سکونتگاه های غیررسمی ما قانون احیا را داریم. به استناد این قانون، ما باید سالانه 10 درصد از بافت های فرسوده را احیا می کردیم اما نه تنها زمان 10 ساله این قانون تمام شده، بلکه دو سه سالی هم از عمر آن گذشته است.
دبیر کانون سراسری انبوه سازان ادامه داد: در حال حاضر، بزرگترین مشکلی که وجود دارد این است که مسکن و حوزه شهرسازی ما وزیر ندارد، به عبارتی درست است که ما به طور رسمی وزارت راه و شهرسازی در کشور داریم و آقای اسلامی هم وزیر هر دو حوزه است اما بعد مسئولیت وی و تعدد ماموریت های اجرایی که در حوزه راه و شهرسازی دارد، عملا برنامه ریزی در حوزه مسکن را برای وزارت راه و شهرسازی سخت کرده است و آن چیزی هم که ما داریم مشاهده می کنیم، سونامی های مختلفی در حوزه مسکن در 10 ساله گذشته رخ داده است و احیای بافت فرسوده رخ نداده است.
وی با بیان اینکه مردم دارند که وزارت راه و شهرسازی برای تامین مسکن برنامه ریزی کند، تصریح کرد: ما حتی در طرح های جامع و تفصیلی شهرها هم برنامه ریزی مناسبی نداریم و اساسا همین طرح های جامع و تفصیلی که باید متناسب با رشد جمعیت شهری تعریف شوند، دچار مشکل اساسی شده اند، همین است که ما شاهد پدیده افزایش حاشیه نشینی هستیم که البته به رشد افقی شهرها هم برمی گردد.
پورحاجت ادامه داد: به اعتقاد من تا زمانی که وزارت راه و شهرسازی به دو وزارتخانه مسکن و شهرسازی و راه و ترابری سابق برنگردد، کمافی سابق حوزه مسکن ما دچار مشکل خواهد بود.
دبیر کانون سراسری انبوه سازان با انتقاد از اینکه وزارت راه و شهرسازی نقش خود را تا حد یک تعاونی مسکن تقلیل داده است، اظهار کرد: امروز اگر ما بخواهیم وزارت راه و شهرسازی را نقد کنیم که باعث و بانی شرایط کنونی در حوزه مسکن و سکونتگاه های ما است، باید بپذیریم که نقش خود را به درستی ایفا نکرده است و این نقد حتی در پروژه اقدام ملی هم وارد است، تا جایی که به دلیل مشکلات و مسائلی که این طرح داشته، شان وزارت راه و شهرسازی را در حد یک تعاونی مسکن کاهش داده است.
پورحاجت در این باره افزود: وزارت راه و شهرسازی صندوقی ایجاد کرده است که مردم پول بدهند، پیمانکار پیدا شود و صاحب مسکن شوند. اگر ساختار تعاونی های مسکن را در 40 سال گذشته بررسی کنیم، شرح تعاونی های مسکن هم همین است یعنی اساسا یک عده جمع می شوند و تعاونی مسکنی تشکیل می دهند، زمینی را خریداری، از منابعی که دولت به آنها می دهد، استفاده می کنند، پیمانکار را انتخاب می کنند و شروع به ساخت و ساز می کنند.
وی در پایان گفت: در حال حاضر، وزارت راه و شهرسازی به جای برعهده گرفتن نقش برنامه ریزی و سیاستگذاری مناسب در حوزه مسکن، مداخله تحت عنوان ساخت مسکن به صورت شرکت های تعاونی ساز شده است.