جهان اقتصاد گزارش می دهد؛
سراب ارزانشدن خانه در تهران
گروه زیربنایی رضا پورحسین
جهان اقتصاد: حمله اسرائیل به ایران بر بسیاری از حوزه ها اثر گذاشته اما در برخی موارد سوالاتی در ذهن ایجاد کرده که این اثرگذاری اساسا سوری بوده نباید آن را جدی گرفت و یا اتفاقاتی دیگر در حال رقم خوردن است. برای مثال در حوزه مسکن برخی بر اینباورند که جنگ اخیر نشان داد که تهران امن نیست و قیمت مسکن در پایتخت در مسیر نزولی است که گفته کارشناسان این حوزه موارد خلاف این گزاره را نشان می دهد.
بر این اساس، اکنون همچون چند ماه گذشته و پیش از آغاز جنگ تحمیلی، عرضه و تقاضا مهمترین فاکتور تعیینکننده قیمتها در بازار است و این بازار همچون همیشه در ذات خود قیمتگذاری میکند.
نایب رئیس اتحادیه مشاوران املاک در این رابطه می گوید: وجود فایلهای موردی با قیمتهایی کمتر از قیمت واقعی در شرایط جنگی را نفی نمیکنیم و باید گفت این موارد فقط منحصر به زمان جنگ نیست.
بیگی نژاد اضافهکرد: همواره در بازار میتوان فایلهای موردی زیر قیمت یافت که افراد به دلایل مختلف مثل مهاجرت، نیاز مالی و سایر موارد عرضه میکنند و تسریدادن چنین فایلهایی به کل بازار مسکن درست نیست.
مشاهدات نشان می دهد که بازار خرید و فروش ملک اکنون در شرایط رکود به سر میبرد و مردم به دنبال ثبات اقتصادی و چشمانداز روشن هستند و فعلاً تقاضای جدی برای خرید مشاهده نمیشود. تنها در حوزه اجاره، جابهجاییها ادامه دارد چون نیاز به مسکن برای زندگی، اجتنابناپذیر است.
به همین علت به نظر میرسد که تغییرات قیمتی در بازار خرید و فروش به هیچوجه ناگهانی و چشمگیر نخواهد بود. حتی اگر کاهش قیمتی رخ دهد، آنقدر آهسته و تدریجی است که خریدار عادی آن را احساس نمیکند.
پخش اخبار بدون منبع معتبر درباره کاهش شدید قیمتها، مصرفکننده واقعی را دچار تردید و سردرگمی میکند. این افراد ممکن است به امید کاهش بیشتر از خرید منصرف شوند اما در عمل با جهشهای بعدی مواجه شوند و فرصت خود را از دست بدهند.
کارشناسان در این رابطه می گویند که در بازار مسکن، اگر کسی توان خرید دارد و ملک مورد نظرش را برای سکونت پیدا کرده، نباید منتظر کاهشهای هیجانی باشد. این بازار، بازار مصرفی است نه تجاری. بازار مسکن ایران باید بر پایه واقعیتهای اقتصادی داخلی ارزیابی شود، نه هیجانات رخدادهای مقطعی که پس از مدتی اثری از آن ها وجود ندارد.
در چنین وضعیتی، بر اساس گزارشهای تایید نشده شاخص قیمت پیشنهادی آپارتمانهای تهران در ابتدای تیرماه نسبت به ابتدای خردادماه، کاهش حدود ۹ درصدی را تجربه کرده که از فروردین ۱۳۹۲ تاکنون بیسابقه بوده است. آماری که سبب شد تا متولیان این حوزه واکنش های تندی نشان دهند و این آمارسازی را به برخی گروه های خاص نسبت دهند.
فرشید پورحاجت، دبیر کانون سراسری انبوهسازان در واکنش به برخی اخبار منتشر شده درباره کاهش حدود ۹ درصدی قیمت مسکن در پی اتفاقات اخیر، گفت: این ادعا اساساً صحت ندارد. در دوره ۱۲ روزه جنگ تحمیلی اخیر مردم مشغول دفاع از کشور بودند، نه فعالیت در بازار مسکن. ضمن اینکه هیچیک از مراجع رسمی آماری طی این مدت، گزارشی درباره تحولات بازار مسکن منتشر نکردهاند.
وی افزود: بهنظر میرسد این ادعا بیشتر حاصل تصورات برخی رسانهها باشد و با واقعیتهای بازار مسکن همخوانی ندارد.
مجموع این گفته ها بار دیگر یادآوری می کند که امری جز کنترل تورم و کاهش نرخ ارز به شکل واقعی نمی تواند کمک کند تا قیمت مسکن کاهشی شود که این دو مولفه نیز خود این روزها به اوامر سیاسی گره خورده اند.