توضیحات جامع در زمینه اسید سولفوریک و کاربرد های آن

آیا با اسید سولفوریک و کاربرد‌های آن آشنا هستید؟ همانطور که از نام این ماده نیز مشخص است، سولفوریک اسید یک ماده اسیدی با خاصیت خورندگی بسیار زیاد است. این ماده با اغلب مواد واکنش داده و می‌تواند بسیاری از مواد شیمیایی را در خودش حل کند. پیوندهای بین ترکیبات این اسید از نوع هیدروژنی است که قدرت بسیار زیادی دارد. ناگفته نماند که نقطه جوش سولفوریک اسید نیز بسیار بالا است.

شناسه خبر: 175962
توضیحات جامع در زمینه اسید سولفوریک و کاربرد های آن

آیا با اسید سولفوریک و کاربرد‌های آن آشنا هستید؟ همانطور که از نام این ماده نیز مشخص است، سولفوریک اسید یک ماده اسیدی با خاصیت خورندگی بسیار زیاد است. این ماده با اغلب مواد واکنش داده و می‌تواند بسیاری از مواد شیمیایی را در خودش حل کند. پیوندهای بین ترکیبات این اسید از نوع هیدروژنی است که قدرت بسیار زیادی دارد. ناگفته نماند که نقطه جوش سولفوریک اسید نیز بسیار بالا است.

در کنار تمام موارد گفته شده، بهتر است بدانید که میزان گرانروی این اسید نیز زیاد است. جزئیات و ویژگی‌های سولفوریک اسید باعث شده است که متخصصان با کمک گرفتن از آن، مواد مختلفی را تولید کنند. با توجه به اینکه کاربرد‌های گسترده این اسید در جامعه انسانی اهمیت بسیار زیادی دارد.لازم به ذکر است که خالص ترین اسید سولفوریک تولیدی توسط شرکت مرک ارائه می شود.

 

فرمول شیمیایی اسید سولفوریک

معرفی کامل اسید سولفوریک

سولفوریک اسید که با نام پادشاه مواد شیمیایی نیز شناخته می‌شود، یک اسید معدنی است که خورندگی بسیار بالایی دارد. این اسید از یک گوگرد، ۲ هیدروژن و ۴ اکسیژن تشکیل شده است و می‌تواند اغلب مواد را در خودش حل کند. در صورتی که سولفوریک اسید با آب ترکیب شود، واکنشی ایجاد می‌کند که به شدت گرمازا است. اگرچه با توجه به توضیحاتی که داده شد، استفاده از این ماده بسیار خطرناک به نظر می‌رسد؛ اما بهتر است بدانید که سولفوریک اسید در صنعت کاربرد‌های گسترده‌ای دارد و در صنایع زیادی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

آشنایی با کاربرد های اسید سولفوریک

در بخش قبل سولفوریک اسید را معرفی کردیم. همانطور که گفته شد، این ماده میزان خورندگی بالایی دارد؛ اما با در نظر گرفتن خاصیت اسیدی بسیار زیاد آن، باز هم در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد. در ادامه به معرفی کاربرد این اسید در زندگی انسان‌ها و بررسی ویژگی‌های آن خواهیم پرداخت.

تولید کود های شیمیایی با کمک گرفتن از سولفوریک اسید

اسید سولفوریک در دسته موادی قرار می‌گیرد که به صورت مستقیم یا غیر مستقیم در فرآیند ساخت کود شیمیایی کاربرد دارد. با توجه به تحقیقات صورت گرفته، میزان استفاده از این اسید در سال‌های اخیر نسبت به گذشته افزایش چشمگیری داشته است. بهتر است بدانید که اسید فسفریک به صورت مستقیم از سولفوریک اسید تهیه می‌شود.

کمک به فرآیند های مربوط به استخراج فلزات

در سال‌های گذشته اورانیوم به دلیل استفاده در فرآیند تولید انرژی هسته‌ای، اهمیت بسیار زیادی داشته است. بهتر است بدانید که استخراج اورانیوم و وانادیوم با کمک گرفتن از سولفوریک اسید انجام می‌شود. البته بعد از گذشت مدتی به دلیل مشکلات انرژی هسته‌ای و محدودیت‌های مربوط به آن، میزان استخراج این فلز نیز تا حدودی کمتر شده است.

افزون بر استخراج اورانیوم، سولفوریک اسید در فرآیند مربوط به آهن نیز شرکت می‌کند؛ در واقع این ماده اسیدی برای بازیافت گازهای به وجود آمده در صنایع فولاد و آهن استفاده می‌شود. سولفوریک اسید در کنار آمونیاک می‌تواند سولفات آمونیوم را تولید کند که در دسته مواد صنعتی قرار می‌گیرد. از طرفی این ماده می‌تواند تمام رسوب و چربی حاصل از فرآیند استخراج را به راحتی از بین ببرد.

 

ماده زرد رنگ اسید سولفوریک

به وجود آوردن ترکیبات ارزشمند

همانطور که در بخش قبل نیز گفته شد، ترکیب سولفوریک اسید با مواد دیگر باعث تولید ترکیباتی می‌شود که برای انسان‌ها ارزشمند هستند؛ برای مثال تولید مواد مورد استفاده برای انفجار، اسید سیتریک، اتانول و الکل، اسید کلریدریک، دی اکسید تیتانیوم، کاپرولاکتام، سولفات آمونیوم، متیل متاکریلات و... با استفاده از سولفوریک اسید انجام می‌شود.

سولفوریک اسید و کاربرد در زمینه روغن موتور و گریس

اسید سولفوریک برای استفاده مجدد روغن موتور استفاده گسترده‌ای دارد؛ در واقع روغن موتور‌هایی که کار کرده هستند با استفاده از سولفوریک اسید تصفیه شده و می‌توانند به چرخه مصرف باز گردند. ناگفته نماند که گریس نیز در دسته موادی قرار می‌گیرد که به کمک سولفوریک اسید تولید می‌شوند.

سولفوریک اسید و کاربرد آن در تصفیه آب

بسیاری از صنایع مختلف مثل کارخانجات، پتروشیمی و پالایشگاه‌ها به آب خالص نیاز دارند. در این زمان برای دستیابی به آب عاری از هرگونه موادی، ابتدا باید پی اچ آب را به ۶ برسانید. در این شرایط متخصصان از سولفوریک اسید برای رسیدن به پی اچ ذکر شده استفاده می‌کنند. اسیدی بودن آب باعث می‌شود که یون‌های موجود در آن رسوب کرده و از ترکیبات آب خارج شوند. در این شرایط آبی که در نهایت باقی می‌ماند، آب تصفیه شده است که هیچ یونی در آن وجود ندارد.

معرفی سایر کاربرد های اسید سولفوریک

از آنجایی که سولفوریک اسید ماده‌ای اسیدی محسوب می‌شود، استفاده از آن برای فرآیند‌های اسیدی اهمیت زیادی دارد؛ برای مثال صنعت کاغذسازی برای تصفیه کامل ترکیبات کاغذ و خالص کردن آن از سولفوریک اسید استفاده می‌کند. از طرفی کنترل پی اچ فرآیند نیز به کمک این اسید امکان‌پذیر است. ناگفته نماند که سولفوریک اسید در صنعت لاستیک سازی نیز در مرحله شستشو کاربرد گسترده‌ای دارد.

یکی دیگر از کاربرد‌های این ماده اسیدی، حذف چربی از سطح مواد یا وسایل است؛ برای مثال در فرآیند تولید روغن‌های مختلف از جمله روغن نباتی از این اسید برای پاکسازی تجهیزات استفاده می‌شود. افزون بر تمام موارد گفته شده، از اسید سولفوریک برای باز کردن لوله‌های مسدود شده و شستشوی کاشی‌های مختلف نیز استفاده می‌شود.

در کنار تمام کاربرد‌های مطرح شده، بهتر است بدانید که این ماده اسیدی در صنعت نخ و پارچه نیز کاربرد گسترده‌ای دارد؛ برای مثال در صنایع نساجی از سولفوریک اسید برای حفظ رنگ پارچه‌ها کمک می‌گیرند. از طرفی برای رنگ آمیزی پشم نیز از این اسید استفاده می‌شود. ناگفته نماند که از بین بردن چربی اضافه از سطح چرم‌های خام برای تولید لوازم یا لباس های چرمی نیز با کمک گرفتن از سولفوریک اسید انجام می‌شود.

کوهی از اسید سولفوریک در کارخانه

نتیجه گیری

در مطالب فوق ابتدا سولفوریک اسید را به صورت کلی معرفی کرده و در ادامه مهم‌ترین کاربرد‌های این اسید را بررسی کردیم. از آنجایی که بسیاری از صنایع و کارخانجات به فرآیند‌هایی با پی اچ پایین نیاز دارند و حفظ محیط اسیدی نیز عملی دشوار محسوب می‌شود، استفاده از سولفوریک اسید می‌تواند به فرآیند‌های مختلف سرعت داده و بسیاری از مشکلات موجود را به سادگی از بین ببرد. فراموش نکنید که استفاده از این ماده اسیدی بسیار خطرناک است و باید زیر نظر افراد حرفه‌ای و متخصصان، از این اسید برای رسیدن به اهداف مختلف کمک بگیرید.

ارسال نظر
پربیننده‌ترین اخبار