شیر را با میوه ها مخلوط نکنید

همزمان با مصرف شیر این خوراکی ها را نخورید

برخی دوست دارند شیر را سرد یا گرم بنوشند، برخی دوست دارند آن را با اضافه کردن شکلات بنوشند و برخی آن را با موز می نوشند. راه های زیادی وجود دارد که مردم صبح یا شب شیر را در رژیم غذایی خود بگنجانند؛ در حالی که این گزینه‌ها خوب و سالم به نظر می‌رسند، برخی از مواد غذایی هستند که هرگز نباید شیر را با آنها ترکیب کنید.

لینک کوتاه کپی شد
همزمان با مصرف شیر این خوراکی ها را نخورید

همان‌گونه که امروزه کارشناسان و متخصصان علوم غذایی درباره خواص تغذیه‌ای و درمانی شیر و فرآورده‌های آن نظرات مختلفی ارائه می‌دهند، در طب سنتی نیز براساس نوع مزاج فرآورده لبنی و طبع افراد، توصیه‌های غذایی زیادی شده اما یکی از سردرگمی‌های مردم درباره توصیه‌های طب سنتی درخصوص لبنیات این است که در برخی منابع قدیمی، مصرف فرآورده‌هایی چون شیر، ماست و دوغ به‌طور کلی منع شده است.

دکتر نازلی نمازی، متخصص تغذیه و رژیم درمانی و عضو انجمن تحقیقات طب سنتی ایران، ضمن اشاره به این موضوع که این قبیل توصیه‌ها صحت علمی ندارد و نباید آن را اجرا کرد، به بررسی شیر و تعدادی از فرآورده‌های لبنی همچون ماست و دوغ و کشک از دیدگاه طب سنتی می‌پردازد و به این سوال پاسخ می‌دهد که طب سنتی برای تامین کلسیم بدن، از میان فرآورده‌های لبنی مصرف کدام فرآورده را بیشتر توصیه می‌کند.

شیر چه حیوانی مناسب‌تر است؟

بهترین شیر، شیر گاو جوان، چاق و سالم است که در مراتع چریده باشد و آن شیر، طعم و بوی نامطبوع نداشته باشد. دکترنمازی ضمن اشاره به این موضوع می‌گوید: از نظر این که شیر چه حیوانی برای انسان مناسب‌تر است، باید گفت شیر حیوانی که مدت حاملگی آن نزدیک به مدت زمان بارداری انسان باشد، از نظر تغذیه مناسب‌تر است.

شیر گاو که مدت بارداری آن همچون انسان 9 ماه است، برای تغذیه بخصوص اطفال مناسب‌تر بوده، در درجه بعد شیر بز و سپس شیر گوسفند مفید است. این متخصص می‌افزاید، شیر گاو برای شکل‌گیری و استحکام استخوان‌ها بهبود علائم پیش از قاعدگی، داشتن ناخن و دندان و موی سالم‌تر، کنترل دیابت نوع دو و پیشگیری از سرطان پستان و روده بزرگ بسیار مفید است و از نظر طب سنتی در افراد گرم مزاج، اشتها آور و چاق‌کننده است و سبب لینت مزاج و رفع یبوست می‌شود.

مصلح چیست؟

این پژوهشگر طب سنتی پاسخ می‌دهد: مصلح، خوراکی است که مزاج خوردنی یا آشامیدنی را اصلاح می‌کند یعنی اگر همراه با غذایی مصرف شود، ضرر آن خوراکی را رفع می‌کند یا به اثر بیشتر آن کمک یا قوت آن را حفظ می‌کند.

این متخصص در پاسخ این پرسش که شیر در چه کسانی سبب تشدید ناراحتی می‌شود، می‌گوید: بیماران با مشکلات طحال، مبتلایان التهاب کبد، مبتلایان صرع، کسانی که تپش قلب و معده ضعیف دارند و افراد دچار بیماری‌های ناشی از سوء مزاج بلغمی از جمله دردهای مفصلی، سردرد و ضعف اعصاب، نباید در مصرف شیر زیاده‌روی کنند.

به توصیه دکتر نمازی، مصرف همزمان شیر با گوشت، تخم مرغ، ماهی، میوه (به صورت شیرموز) و خوراکی‌های ترش و شور زیان‌آور است، ضمن این که مصرف غذا بلافاصله پس از نوشیدن شیر و خوابیدن به دنبال آن توصیه نمی‌شود.

مصرف چه ماستی توصیه می‌شود؟

از دیدگاه طب سنتی بهترین ماست، ماستی است که از شیر تازه گاو تهیه شده باشد. به گفته دکتر نمازی، طبیعت ماست، سرد و ‌تر است و هر چه ترش‌تر و رقیق‌تر باشد، ‌سردی و تری آن زیادتر میشود. مصلح ماست، مربای زنجبیل، زنیان، نعناع، آویشن، سیر، کاکوتی، زیتون، سیاه دانه و پونه است. این پژوهشگر می‌افزاید، برای رفع سردی ماست به آن فلفل اضافه نکنید، زیرا ترکیب حاصل از آن برای بدن مضر است. چون ماست سبب افزایش رطوبت بدن می‌شود، برای افراد لاغری که تمایل به افزایــش وزن دارنــــد در کنار دیگر توصیه‌های غذایی می‌تواند مناسب باشد. همچنین برای کاهش تشنگی و تقویت نیروی جنسی گرم مزاجان گزینه مناسبی است.

دکتر نمازی ضمن اشاره به این که ماست دیر هضم است و مصرف زیاد آن برای سرد مزاجان و افرادی که معده سرد دارند مناسب نیست، می‌گوید: مصرف همزمان ماست با گوشت یا ماهی برای همه بخصوص مبتلایان دردهای مفصلی مناسب نیست و می‌تواند سبب تشدید بیماری شود، ضمن این که مداومت بر مصرف همزمان گوشت یا ماهی با ماست به دلیل تولید بلغم می‌تواند احتمال ابتلا به لک و پیس را افزایش دهد. به گفته این پژوهشگر، یکی از منابع غنی کلسیم‌دار، ماست چکیده است. طبیعت ماست چکیده گرم و تر است و مصلح آن مغز گردو، آویشن، عسل و نعناع خشک است. افرادی که با مصرف ماست و شیر، درد مفصلی‌شان تشدید می‌شود، می‌توانند از ماست چکیده به همراه مصلح استفاده کنند.

طب سنتی درباره کشک چه نظری دارد؟

یکی از مواد غذایی که در طب سنتی برای حفظ سلامت استخوان به آن اشاره شده، کشک است. افرادی که تحمل لاکتوز (قند شیر) را ندارند و قادر به مصرف شیر نیستند یا کسانی که درد مفصلی دارند و با مصرف ماست، دردشان تشدید می‌شود، می‌توانند برای تامین بخشی از کلسیم مورد نیاز بدن از کشک به صورت کاله جوش (ترکیب کشک، پیاز داغ، نعناع و گردو) استفاده کنند. به دلیل آن که نسبت کلسیم به فسفر کشک مناسب است، می‌تواند در پیشگیری از پوکی استخوان و جلوگیری از پیشرفت آن موثر باشد.

دوغ چطور؟

دکتر نمازی ادامه می‌دهد، در برخی مناطق ایران، دوغ را با پونه استفاده می‌کنند. پونه، نعناع، کرفس، جعفری و زیره گیاهانی هستند که می‌توانند باعث جذب بیشتر کلسیم شوند. در کتب طب سنتی آمده است این گیاهان می‌توانند سبب تقویت سلول‌های استخوان‌ساز شوند.

خوراکی هایی که هرگز نباید با شیر ترکیب کنید

به گزارش سلامت نیوز به نقل از هلث شاتز، برخی دوست دارند شیر را سرد یا گرم بنوشند، برخی دوست دارند آن را با اضافه کردن شکلات بنوشند و برخی آن را با موز می نوشند. راه های زیادی وجود دارد که مردم صبح یا شب شیر را در رژیم غذایی خود بگنجانند؛ در حالی که این گزینه‌ها خوب و سالم به نظر می‌رسند، برخی از مواد غذایی هستند که هرگز نباید شیر را با آنها ترکیب کنید.

هضم شیر طولانی است و بنابراین، برای مثال، اگر شیر و لیمو یا هر مرکباتی را با هم مصرف کنیم، شیر منعقد می شود که می تواند منجر به گاز و سوزش سر دل شود. برخی افراد نیز به لاکتوز حساسیت دارند به این معنی که قادر به هضم لاکتوز موجود در شیر نیستند.

در ادامه به برخی از خوراکی هایی که هرگز نباید با شیر ترکیب کنید پرداخته شده است، زیرا می توانند بیشتر از اینکه مفید باشند، مضر شوند.

از خوردن ماهی و شیر خودداری کنید

این ترکیب باعث ایجاد عدم تعادل می شود که می تواند منجر به تغییرات شیمیایی در بدن شود. هرگز ماهی و انواع گوشت را با شیر نخورید، زیرا می تواند منجر به مشکلات گوارشی و حتی سنگینی شود. در غیر این صورت باید به خاطر این اشتباه مدت زمان زیادی را درد بکشید.

از خوردن موز و شیر خودداری کنید

از قدیم الایام، به ما گفته شده است که شیر و موز ترکیبی سالم هستند. اگر شما هم شیر و موز را با هم مخلوط کرده اید، وقت آن است که صبر کنید و چیز دیگری میل نکنید.

ترکیب شیر و موز سنگین است و هضم آن به زمان زیادی نیاز دارد و همچنین بعد از نوشیدن‌ آن احساس خستگی خواهید کرد.

بنابراین، این دو ماده مغذی را می توان با خیال راحت به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم و متعادل به صورت جداگانه مصرف کرد.

از مصرف هندوانه و شیر خودداری کنید

شیر با میوه های زیاد می تواند ترکیب مضری باشد که می تواند سلامت شما را تحت تاثیر قرار دهد. شاید باور داشته باشید که یک میوه فوق العاده سالم را با شیر ترکیب می کنید، اما در اشتباه هستید. شیر به عنوان یک ملین عمل می کند و هندوانه دارای خواص ادرارآور است. از این رو، ترکیب آنها می تواند منجر به مشکلات گوارشی و ایجاد سموم و حتی منجر به استفراغ یا اسهال شل شود. پس از خوردن هندوانه و شیر با یکدیگر اجتناب کنید.

از ترکیب مواد ترش با شیر خودداری کنید

مرکبات یا مواد اسیدی را با شیر مخلوط نکنید. حتی میوه های غنی از ویتامین C نیز نباید با شیر مصرف شوند چون هضم شیر بیشتر طول می‌کشد و وقتی کسی شیر و لیمو یا هر مرکباتی را با هم انتخاب می‌کند، شیر در بدن منعقد می شود که باعث ایجاد گاز و سوزش سر دل می شود و سلامت شما را تحت تاثیر قرار می دهد.

همچنین این ترکیب ممکن است باعث احتقان، سرماخوردگی، سرفه، ظاهر شدن بثورات و آلرژی شود.

عادت های غلطی در میان مردم رایج است که شیر را با هر مواد غذایی مصرف می کنند، در صورتی که مصرف برخی مواد غذایی با شیر به هیچ وجه خوب نیست.

شیر حاوی میزان زیادی مواد مغذی مثل کلسیم ، منیزیم و پروتئین است که نقشی بسیار مهم در بدن فرد ایفا می کنند. بنابراین بسیاری از افراد تمایل دارند که بیش از همیشه شیر بنوشند اگرچه که مصرف این ماده به مقدار زیاد ممنوع می باشد. همان طور که می دانید هرگز نباید هیچ دارویی را همراه با شیر مصرف کنید و از طرفی مواد غذایی معرفی شده در ادامه این بخش را نیز نباید با شیر خورد.

خوردن شیر و پرتقال خطرناک است؟

هرگز نباید تا یک ساعت بعد یا قبل از نوشیدن شیر، پرتقال مصرف کنید زیرا پروتئین موجود در شیر می تواند با اسید پرتقال مخلوط شود و در نتیجه روی هضم و گوارش شما تاثیر می گذارد و علاوه بر آن در این مدت هرگز نباید میوه های دیگری که اسیدی هستند را مصرف کنید.

شیر را با میوه مصرف کنیم؟

۸۰ درصد از پروتئین موجود در شیر کازئین می باشد و زمانی که شیر را با میوه بنوشید، مقدار زیادی از کازئین در بدن شما باقی می ماند و هضم و جذب آن به راحتی انجام نخواهد شد و همچنین می تواند باعث به وجود آمدن اسهال در فرد بشود و بنابراین هرگز نباید آبمیوه و شیر را یکجا مصرف کنید.

خوردن شیر داغ و شکر

شیر سرشار از لیزین می باشد که با فروکتوز واکنش نشان می دهد ، مخصوصاً اگر آن را در دمای بالا مصرف کنید و باعث می شود که سم لیزین به وجود بیاید که برای بدن انسان مضر است و بنابراین هرگز نباید شکر را به شیری که تازه جوش آمده است ، اضافه کنید و باید صبر کنید تا خنک شود و بعد این کار را انجام دهید.

خوردن شیر و تخم مرغ

برخی مردم در وعده صبحانه شیر را با تخم مرغ میل می کنند اما نمی دانند مصرف همزمان این دو ماده خوراکی زیان آور است و مصرف هم زمان تخم مرغ با شیر نیز برای قلب و مغز مضر است. پس بعد از خوردن تخم مرغ به مدت سه ساعت صبر کنید تا این غذا هضم شود و پس از آن شیر بنوشید.

خوردن شیر و آناناس

هیچگاه نباید شیر و آناناس را با هم ترکیب کنید چرا که آناناس حاوی بروملین است و در صورت ترکیب با شیر می تواند موجب ایجاد سردرد، معده درد، عفونت، اسهال و تهوع گردد. این ترکیب برای کودکان خطرناک است.

خوردن شیر با گیلاس

ترکیب شیر و گیلاس معمولاً مشکلی ایجاد نمی‌کند و به طور کلی به نظر نمی‌رسد که ضرری داشته باشد. با این حال، برخی افراد ممکن است مشکلات گوارشی مختصری داشته باشند، ولی این مسئله برای اکثر افراد حاد نیست.

مصرف همزمان شیر و ماست

مصرف همزمان شیر و ماست مشکلی ایجاد نمی‌کند و برخی حتی ترکیب این دو را در برخی دستورهای غذایی مشاهده می‌کنند. این ترکیب به طور کلی برای بیشتر افراد قابل هضم است و مشکلی ایجاد نمی‌کند.

خوردن شیر با گوجه‌فرنگی

ترکیب شیر و گوجه‌فرنگی ممکن است در برخی افراد باعث ناراحتی گوارشی شود، زیرا اسیدهای موجود در گوجه‌فرنگی ممکن است با شیر واکنش نشان دهند و باعث ترش کردن یا سنگینی معده شوند.

مصرف همزمان شیر و گردو

ترکیب شیر و گردو مشکلی ندارد و به طور کلی می‌تواند یک ترکیب مغذی و سالم باشد. گردو منبع خوبی از چربی‌های سالم و پروتئین است، و شیر نیز منبع خوب کلسیم و پروتئین است. برای اکثر افراد، این ترکیب به راحتی قابل هضم است.

خوردن شیر و دارو خطرناک است؟

افراد زمانی که دارو مصرف می کنند، مایلند که به جای استفاده از آب برای خوردن دارو از شیر استفاده کنند و شیر در حقیقت تاثیر بسیار زیادی روی عملکرد جذب داروها در بدن دارد. شیر در این زمان ها غشای نازکی را روی سطح دارویی ایجاد می کند و بنابراین کلسیم و منیزیم و دیگر مواد معدنی در شیر باعث ایجاد واکنش شیمیایی با دارو می شوند و می توانند یک ماده غیر اشباع را در آب به وجود بیاورند و روی تاثیر دارو در بدن تاثیر گذار خواهد بود. بنابراین هرگز نباید تا یک ساعت قبل و بعد از شیر از هیچ دارویی استفاده کنید.

مصرف شیر و آنتی‌بیوتیک خطرناک است؟

در صورتی که همراه آنتی بیوتیک هایی مانند «کینولون» مثل «سیپروفلوکساسین» و «لواکویین» ، شیر مصرف کنید ، این داروها در معده به کلسیم متصل می شوند و نمی توانند جذب بدن شوند و اثرشان کاهش می یابد.

فاصله خوردن شیر و خربزه

خربزه و شیر هر دو مواد غذایی خوبی هستند، اما برخی منابع غذایی سنتی و باورهای محلی معتقدند که مصرف همزمان یا نزدیک به هم این دو می‌تواند مشکلات گوارشی ایجاد کند. به طور کلی، فاصله خوردن این دو ماده غذایی می‌تواند کمک کند تا به سیستم گوارش فشار کمتری وارد شود، اما برای اکثر افراد مشکل جدی ایجاد نمی‌کند.

عوارض خوردن سمنو با شیر

سمنو و شیر به طور کلی با هم تداخل جدی ایجاد نمی‌کنند. با این حال، ترکیب غذاهای مختلف به سیستم گوارش هر فرد بستگی دارد و ممکن است در برخی افراد باعث ناراحتی معده یا نفخ شود.

* اگر مشکلی با هریک از از این ترکیبات دارید، بهتر است به واکنش‌های بدن خود توجه کنید و در صورت بروز هرگونه ناراحتی، از مصرف آن‌ها اجتناب کنید.

ارسال نظر
آخرین اخبار
پربیننده‌ترین اخبار