مقصر کیست «آلودگی هوا»

آلودگی هوا در کلان‌شهرها از مرز استاندارد گذشته به صورتی که از ابتدای سال جاری تا امروز ۹ روز فقط هوای پاک را تهران به خود دیده، ۱۷۹ روز هوای قابل‌قبول، ۶۴ روز هوای ناسالم برای گروه‌های حساس و ۱۰ روز هوای ناسالم برای تمامی گروه‌ها در روزشمار شاخص آلودگی هوای پایتخت ثبت شده است.

شناسه خبر: 10457
مقصر کیست «آلودگی هوا»

اين روند به ‌ گونه ‌ اي است که به سوژه اول صداوسيما تبديل شده است. گلعلي زاده از محيط ‌ زيست عامل آن را «آلودگي هوا بر اثر عدم اجراي دقيق معاينه فني خودرو در شهر کوچک موجب آلودگي در کلان ‌ شهر شده است. در ادامه او سهولت در دريافت معاينه فني شهرهاي کوچک موجب جذب شهروندان به آن مراکز است دانسته. انجمن خودروسازان کيفيت بنزين عامل آلودگي هوا مي ‌ داند. «به گزارش تين نيوز، در نامه انجمن خودروسازان، عنوان شده که عمده سوخت بنزين توزيعي در جايگاه ‌ هاي سوخت کشور شامل بنزين معمولي بوده و عدد اکتان آن حدود 87 است و در نوع بنزين سوپر اين عدد اکتان به عدد 92 و بيشتر نيز مي ‌ رسد؛ ولي متأسفانه عرضه آن يا بسيار محدود بود و يا به ‌ صورت دوره ‌ اي در دسترس مصرف ‌ کننده نيست.»

در جوابيه نامه انجمن خودروسازان مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده ‌ هاي نفتي

«جعفر سالاري نسب در گفت ‌ وگو با ايسنا، با اشاره به وضعيت توزيع بنزين سوپر در کشور، اظهار کرد: بنزيني که توزيع مي ‌ شود، يورو است و تقريباً به لحاظ کيفيت و عدد اکتان مشخصات بنزين يورو را دارد، در کل کلان ‌ شهرها به ‌ خصوص در تهران بنزين يورو و با بهترين کيفيت توزيع مي ‌ شود.»

در ادامه: «وي با اشاره به کيفيت بنزين توزيعي در تهران، گفت: سازمان استاندارد هم در پالايشگاه و هم در جايگاه ‌ ها نظارت ويژه ‌ اي روي بنزين توزيعي دارد و اگر به اين نتيجه برسد که کيفيت مناسب نيست، سريعاً اقدام مي ‌ کند و جلوي توزيع بنزين را مي ‌ گيرد.مديرعامل شرکت ملي پخش فراورده ‌ هاي نفتي با تأکيد بر اينکه مشکلي در حوزه کيفيت بنزين در تهران نداريم، تصريح کرد: در شرايط فعلي تقاضا و مصرف بالا بوده و لازم است که مردم رعايت کنند، اگر مصرف بنزين خودرو کاهش يابد از توليد دي ‌ اکسيدکربن جلوگيري مي ‌ شود و اين مربوط به خودروسازي مي ‌ شود.سالاري نسب با بيان اينکه در حال حاضر بنزين سوپر در برخي از جايگاه ‌ ها توزيع مي ‌ شود، اظهار کرد: کيفيت بنزين يورو تفاوتي با بنزين سوپر ندارد، اکتان بنزين سوپر حدود 94 و بنزين يورو 92 است.» باري آلودگي هوا از مراکز معاينه فني شهرهاي کوچک اطراف تهران شروع شده و بعد به بي ‌ کيفيت در بنزين رسيده و در ادامه آن را بايد در بي کيفيتي خودروها شامل شده است!! هر يک از اين عوامل عنوان شده مي ‌ تواند مؤثر باشد؛ اما نظارت بر اين عوامل اجرايي با چه دستگاهي است؟

از سال 96 با ابلاغ قانون هواي پاک شايد به ‌ جرئت بتوان گفت که حدود 20 % به اجرا درآمد است. گزارش ‌ ها موثق مويد اين کلام است. در گزارش مرکز پژوهش ‌ هاي مجلس به ‌ صراحت عنوان کرده است که: «مطابق آمار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي نيز مرگ 12000 نفر در سال مستقيماً به آلودگي هوا مربوط مي ‌ شود؛ بنابراين باتوجه ‌ به اين وضعيت وخيم، مقابله با آلودگي هوا بايد يکي از اولويت ‌ هاي کلان در مديريت کشور باشد. کليد مقابله با آلودگي هوا اجراي قانون هواي پاک است که آخرين و جامع ‌ ترين قانون مشتمل بر راهکارهاي کاهش آلودگي هواست. بر اساس اکثر گزارش ‌ هاي منتشره از نهادهاي نظارتي اين قانون از زمان تصويب در سال 1396 اجراي نامطلوبي داشته است. مهم ‌ ترين علت عدم اجراي مفاد اين قانون از جانب مجريان آن تخصيص ‌ نيافتن منابع مالي عنوان شده است؛ بنابراين براي پيشبرد احکام مندرج در قانون هواي پاک نياز به تخصيص اعتبارات لازم و متناسب با راهکارهاي تعيين شده در اين قانون است. طبيعتاً اين اعتبارات مي ‌ بايست در لوايح بودجه پيش ‌ بيني و تعيين شوند. با بررسي لايحه بودجه سال 1401 مشخص شد کل اعتبار تخصيص ‌ يافته براي اجراي قانون هواي پاک فقط 320 ميليارد تومان است. همچنين مجموع اعتبارات لحاظ شده در اين لايحه که به ‌ نوعي در کاهش آلودگي هوا مؤثرند حدود 2000 ميليارد تومان برآورد مي ‌ شود. ارقام تعيين شده براي اجراي قانون هواي پاک و کاهش آلودگي هوا در لايحه بودجه سال 1401 در مقايسه با ميزان اعتبار لازم واقعي براي اين امور بسيار کمتر است.»

آقاي رئيسي با تأکيد بر اين پيشگيري بهتر از درمان است را شعار دستگاه مجريه قلمداد مي ‌ کند؛ اما درعمل به گونه ديگري رفتار مي شود.

«به گزارش ايسنا، سميه رفيعي با اشاره به قانون هواي پاک، بيان کرد: 23 دستگاه در زمينه آلودگي هوا نقش دارند که مجلس برابر وظايف نظارتي خود بر عملکرد اين دستگاه ‌ ها و نتايج اجراي قانون نظارت مي ‌ کند.

وي در ادامه اظهار کرد: فراکسيون محيط ‌ زيست مجلس در جلسه يکشنبه آينده موضوع آلودگي هوا و ميزان پيشرفت عمل به قانون را با حضور همه دستگاه ‌ هاي مرتبط بررسي مي ‌ کند. رئيس فراکسيون محيط ‌ زيست مجلس شوراي اسلامي در ادامه تصريح کرد: يکي از دلايل مهم آلودگي هواي تهران موضوع آتش ‌ زدن زباله ‌ هاست. بر اساس نظر کارشناسان زباله ‌ سوزي سهم قابل ‌ توجهي از منابع ثابت در آلودگي هواي تهران را به خود اختصاص مي ‌ دهد. علي ‌ رغم برخي اقدامات انجام شده توسط دستگاه ‌ هاي مرتبط، متأسفانه هنوز موضوع زباله ‌ سوزي متوقف نشده است».

اظهارات خانم رفيعي خود گوياي بسياري از ناگفته بوده و در پي اين اظهارات بايد تحليل رئيس مجلس را به آن اضافه نمود. به گزارش ايسنا، «رئيس مجلس يازدهم با يادآوري اينکه زيرساخت ‌ هاي بهداشتي در استان تهران از همه کشور فقيرتر است، گفت: از اين مسئله بايد درس گرفت، ما بايد مديران فهيمي دراين ‌ رابطه داشته باشيم؛ اينجا نشان مي ‌ دهد که مشکلات ما از نبود امکانات نيست؛ مشکلات ما نشئت ‌ گرفته از ضعف در سياست ‌ گذاري و ضعف در مديريتي است که ما را با چنين مشکلاتي گرفتار کرده است. وي با بيان اينکه مشکلاتي در حوزه اعتبارات و منابع مالي نداريم، گفت: مشکل ما ناشي از نوع نگاه، برنامه ‌ ريزي و مديريت است. در واقع مشکل ما در عدم اولويت ‌ بندي ‌ هاست. خيلي از ما مسئولان به دنبال تخصيص منابع از خزانه دولت هستيم و متوجه هيچ مسير ديگري جز اين نيستيم. درحالي ‌ که ما بايد به همه مديران و مسئولان اعلام کنيم که منابع دولتي محدود است؛ اما فرصت ‌ هاي بزرگي براي استفاده از منابع مختلف کشور وجود دارد که بايد به سمت استفاده از آنها برويم.»

بي ‌ مسئوليتي در دستگاه ‌ هاي اجرايي موجب اين پديده شوم در کشور بوده و عامل بيش مرگ 12000 هزار نفر از شهروندان که جان خود در سال از دست مي ‌ دهند عوارض جانبي آن به ‌ جرئت مي ‌ توان گفت که از آثاري بيشتر زيان فوتي به جامعه تحميل خواهد نمود.بر کسي پوشيده نيست که جامعه ما از ضعف مديريت رنج مي برد و براي رهايي از اين ابر چالش مي بايست نگاهي ديگري بر حکمراني در سطح کلي داشت نه آن که دن کيشوت وار به دشمنان فرض حمله برد.

عباس مجيدي ‌ نژاد- رئيس هيئت مديره انجمن صنفي مراکز معاينه فني خودرو

ارسال نظر
پربیننده‌ترین اخبار