سودهای نهفته شارپی در دل «افزایش سرمایه» شرکت ها

شناسه خبر: 115415

مرتضی ابراهیمی

چندین ماه است که شاهد ورود بسیاری از مردم به بازار سرمایه هستیم تا بازدهی خود را سرمایه هایشان بیشتر کنند، به همین جهت به دنبال سهامی می گردند که بیشترین بازدهی را برای آن ها ایجاد کند. یکی از گزینه های بیشترین بازدهی در بازارسرمایه مشارکت در افزایش سرمایه شرکت ها است.

به گزارش جهان اقتصاد، در سال 98 پس از کشمکش های فراوان، دولت تصمیم گرفت که افزایش سرمایه شرکت ها را معاف از مالیات کند چراکه درگذشته، شرکت هایی که افزایش سرمایه می دادند باید 25 درصد مالیات پرداخت می کردند. با حذف مالیات ها، شرکت های بورسی علاقه مند شدند که از شکل های مختلف از افزایش سرمایه استفاده کنند به همین دلیل از نیمه سال گذشته شاهد هجوم درخواست شرکت های بورسی به سازمان بورس بودیم تا مجوز افزایش سرمایه دریافت کنند. فعالان بازار سرمایه نیز پشت سر مدیران شرکت ها، سهام این دست از شرکت های بورسی را خریداری کردند.

از زمانی که شرکتی تصمیم می گیرد افزایش سرمایه بدهد تا عملی شدن افزایش سرمایه شرکت ها چند مرحله را را باید طی کنند. در گام اول هیئت مدیره شرکت طی بررسی های انجام شده موارد و درصد افزایش سرمایه را بررسی و تصویب می کند. در گام دوم مستندات افزایش سرمایه به حسابدار رسمی شرکت تقدیم می شود تا صحت و سوق موارد افزایش سرمایه را تایید کند. اگر حسابرس افزایش سرمایه را تایید کرد، مستندات را جهت بررسی نهایی به سازمان بورس ارجاع می دهد. در گام بعدی سازمان بورس با بررسی مستندات افزایش سرمایه و تطبیق آن با قوانین مجوز افزایش سرمایه را صادر می کند. در گام نهایی پس از مجوز سازمان بورس شرکت یک ماه وقت دارد که مجمع فوق العاده تشکل دهد و در صورت تصویب مجمع ، افزایش سرمایه شرکت نهایی می شود.

از نیمه دوم سال 89 سرمایه های بسیاری جذب شرکت هایی که تصمیم به افزایش سرمایه داشتند، شد. چرا که بعد ازاین که مجمع فوق العاده افزایش سرمایه را تصویب کرد، نماد معاملاتی معمولا بعد از یک ماه بازگشایی می شد. در اولین روز معاملاتی پس از افزایش سرمایه بازدهی شرکت بین 50 تا 100 درصد افزایش می یافت. نمونه های اتفاقهاي این دست از بازدهی را می توان در نمادهای ایران خودرو، سایپا، شرکت گلوكوزان‌ و... دید.

بازدهی صعودي شارپی این دست از شرکت ها در این جا ختم نمی شود، چراکه از فردای اولین روز معاملاتی نماد شرکت در سقف معاملاتی یعنی پنج درصد صف خرید می شود به طوری که در برخی مواقع دیده شده است بازدهی این دست از شرکت تا 100 درصد نیز افزایش خواهد یافت که جمع بازدهی شرکت بعد از افزایش سرمایه به 200 درصد هم خواهد رسید.

به عنوان نمونه شرکت ایران خودرو افزایش سرمایه یک هزار و 872 درصدی را در تاریخ 26 اسفند 98 در مجمع فوق العاده تصویب کرد . نماد خودرو از تاریخ 25 اسفند 98 بسته شد یعنی ممنوع المعامله شد، تا این که نماد خودرو در تاریخ 27 اردیبهشت 99 باز شد و در اولین روز معاملاتی پس از افزایش سرمایه 100 درصد رشد کرد. در فردای آن روز یعنی از تاریخ 27 اردیبهشت تا تاریخ 18 خرداد نماد خودرو در سقف معاملاتی خود معامله شد به طوری که در عرض کمتر از یک ماه 100 درصد دیگر به بازدهی ایران خودرو افزوده شد یعنی در عرض 3ماه به بازدهی 200 درصد رسید.

معایب افزایش سرمایه

اما افزایش سرمایه معایبی نیز دارد که سرمایه گذاران باید به آن دقت کافی داشته باشند، که مهمترین آن ریسک است یعنی احتمال ضرر وجود دارد و امکان دارد پس از بازگشایی نماد به جای 100 درصد سود 20 درصد زیان کنید که در این زمان به دو زیان دست یافته ایم اول زیان 20 درصدی و دوم زیان «زمانی» است، چرا که معمولا بعد از مجمع یک ماه طول خواهد کشید که نماد باز شود؛ در این یک ماه اتفاقات زیادی روی خواهد داد و سهام دار نمی تواند دارایی خود را نقد کند.

مشکل دیگر آن است که ناظر سازمان بورس ممکن است که معاملات را «مچ» نکنند در این زمان ناظر سازمان احتمال دستکاری قیمتی را می دهد. بدین ترتیب بازدهی ممکن است از 100 درصد به حدود 50 درصد کاهش یابد.

با توجه به اهمیت افزایش سرمایه در شرکت های بورسی با یک کارشناس بازار سرمایه گفتگو کرده ایم؛

فرشید اردبیلیون جهانی مدیرعامل کارگزاری جهان سهم در گفتگو با جهان اقتصاد با توجه به اهیمت افزایش سرمایه در شرایط این روزهای بازار گفت: افزایش سرمایه شرکت های بورسی انواع مختلفی دارد، در حال حاضر بیشترین نوع افزایش سرمایه ای که شرکت ها از آن استفاده می کنند افزایش سرمایه از محل تجددید ارزیابی دارایی ها است و این نوع افزایش سرمایه بیشترین درصد افزایش سرمایه را تشکیل می دهد.

جهانی گفت: شرکت ها هر پنج سال یک بار می توانند از افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی استفاده کنند، ضمن این که این نوع از افزایش سرمایه در حال حاضر معاف از مالیات است. تجدید ارزیابی از دارایی شرکت ها صورت می گیرد مانند، تجهیزات، زمین، ساختمان و .... در این بین تجدید ارزیابی از زمین بیشترین جذابیت را دارد چرا که استهلاک به آن تعلق نمی گیرد.

مدیرعامل کارگزاری جهان سهم بیان داشت: در گذشته بررسی فروش و سودآوری شرکت ها بیشترین اهمیت را در فعالان بازار سرمایه داشت، اما چند سالی است که به دلیل تورم بسیار بالا اهمیت سودآوری شرکت ها کاهش و تحلیل ارزش جایگزینی شرکت ها جای سود آوری شرکت ها را گرفته است.

وی با اشاره به این که زمانی که از ارزش جایگزینی حرف می زنیم ، تجدید ارزیابی بولد می شود، گفت: فعالان بازار ارزش جایگزینی شرکت ها را می خرند، نه سود آوری شرکت ها را، به همین دلیل نقدینگی که در بازار سرمایه وجود دارد بیشتر جذب شرکت هایی می شود که به دنبال تجدید ارزیابی هستند، که این موضوع موجب می شود قیمت سهام این دست از شرکت ها روند شارپ صعودی به خود بگیرد.

این کارشناس بازار سرمایه گفت: نوع دیگری از افزایش سرمایه ، سلب حق تقدم است، که بهترین افزایش سرمایه ای است که بازار بورس می تواند از آن استفاده کند، اما متاسفانه سلب حق تقدم در حال حاضر در بازار سرمایه ایران اصلا استفاده نمی شود.

جهانی افزود: نوع دیگری از افزایش سرمایه مربوط به آورده نقدی است که این نوع از افزایش سرمایه نیز بسیار کم استقبال شده است.

وی بیان داشت: بسیاری از شرکت های قدیمی بورسی که در حاشیه شهر ها احداث شده بودند به مرور زمان به دلیل توسعه شهرها، شرکت در داخل شهرها قرار گرفته اند به طوری که قیمت زمین و ساختمان کارخانه چندین برابر شده است. در این زمان کارخانه ها با تغییر کاربری زمین و ساخت آپارتمان در آن ها درآمد بسیار زیادی را شناسایی خواهند کرد.

مدیرعامل کارگزاری جهان سهم ادامه داد: برخی از کارخانه ها که در حریم شهرداری ها قرار گرفته اند، یک شرکت مادر ایجاد کرده اند و شرکت فعلی را به دو شرکت تبدیل می کنند که یک شرکت پروژه های ساختمانی انجام می دهد و شرکت دیگر به فعالیت اصلی شرکت می پردازد یعنی به عنوان مثال کارخانه سیمان که سیمان تولید می کند.

در جدول زیر لیستی از افزایش سرمایه را مشاهده می کنید با تحلیل بنیادی این نماد ها می توانید نمادی که بیشترین بازدهی را خواهد داد شناسایی کنید.

لیست افزایش سرمایه‌های در مرحله پیشنهاد هیئت مدیره به مجمع عمومی فوق العاده از محل تجدید ارزیابی:
نماد درصد
ثتران 50 آینده 364 خپویش 288
زشگزا 1009 آسیا 1005 فجام 450
لیست افزایش سرمایه‌های در مرحله پیشنهاد هیئت مدیره به مجمع عمومی فوق العاده از محل سود انباشته:
دلر 100 قتربت 70 تاصیکو 55
فلامی 233 لپیام 50 زشگزا 25
وبانک 68
لیست افزایش سرمایه‌های در مرحله پیشنهاد هیئت مدیره به مجمع عمومی فوق العاده از محل آورده نقدی:
غگز 612 حبندر 279 کساوه 235
فافزا 67 کویر 200 صبا 200
پسهند 43 کرازی 500 تاپکیش 200
ثپردیس 18 غدشت 1500 زشگزا 271
کایتا 1233 ثشرق 22
لیست افزایش سرمایه‌های در مرحله اظهارنظر حسابرس از محل تجدید ارزیابی
غديس 354 البرز 275 غشان 743
بکام 1240 کورز 13575 غشهداب 426
غگلستا 341 ومعلم 192 قاسم 410
کوثر 83 فبستم 445 وبملت 344
وسالت 364 ما 167 غدشت 2838
کسرام 1535
لیست افزایش سرمایه‌های در مرحله اظهارنظر حسابرس از محل سود انباشته:
پرداخت 107 غالبر 80 ختور 250
وايرا 100 وخاور 100 نوین 120
نطرین 500 شسینا 300 فپنتا 305
ساراب 40 وبوعلی 88 فافزا 67
قمرو 100 کالا 34
لیست افزایش سرمایه‌های در مرحله صدور مجوز افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی:
غصینو 332
لیست افزایش سرمایه‌های در مرحله صدور مجوز افزایش سرمایه از محل سود انباشته:
#وصنعت 33 کگیش 15
لیست افزایش سرمایه‌های در مرحله صدور مجوز افزایش سرمایه از محل آورده نقدی:
وهنر 101 میدکو 27
لیست افزایش سرمایه‌های در مرحله دعوت به مجمع عمومی فوق العاده از محل تجدید ارزیابی:
کفپارس 1519 سبزوا 527
لیست افزایش سرمایه‌های در مرحله دعوت به مجمع عمومی فوق العاده از محل سود انباشته:
وتوکا 18 وصنعت 33 وآرین 29
دعبید 101 غشوکو 78 کرمان 85
لیست افزایش سرمایه‌های در مرحله دعوت به مجمع عمومی فوق العاده از محل آورده نقدی:
وهنر 101 وفتخار 317 وتوکا 38
وآرین 41 تکشا 82 امید 36
ساروج 49 دعبید 22 کگهر 103
کگیش 85 پترول 26 غشوکو 219
ارسال نظر
پربیننده‌ترین اخبار