مهم ترین چالش اقتصادی پیشرو
یادداشت محمود جامساز اقتصاددان

رشد اقتصادی ما در ۱۴۰۳ نسبت به سال ۱۴۰۲، دو واحد درصد کمتر بوده و بنا بر آمار بانک جهانی، این رقم سال ۱۴۰۴ کمتر هم خواهد شد که به معنای کاهش تولید ناخالص داخلی و درآمدزایی کشور است.
با توجه به معضلات سیاسی موجود، صادرات نفت ایران نیز کاهش خواهد یافت و درآمدهای ارزی که از این مسیر در بودجه پیش بینی شده ، حاصل نمی شود، بنابراین یکی از بزرگترین چالشهای بودجه، ناکامی در فروش نفت خواهد بود که در درآمد ریالی تاثیر خواهد گذاشت.
در این شرایط ما با کسری بودجه ای بسیار بالاتر از آنچه که قبلا پیش بینی می شد روبرو هستیم که ممکن است به رقمی معادل عدم تحقق حدود ۳۰ میلیارد دلار از درآمدهای نفتی برسد.
به جای دستیابی به قله های توسعه و پیشرفت و احراز جایگاه اول اقتصادی در منطقه، به قعر جداول شاخص های مهم اعتبار سنجی اقتصادی جهان از جمله تولید ناخالص داخلی، جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی، تولید و درآمد سرانه فرو افتادیم و بالاترین نرخ تورم را در کشورهای خاورمیانه و پایین ترین ارزش پول را در سراسر جهان به خود اختصاص دادیم. از این رو اقتصاد به شدت آسیب دیده و در بی ثباتی اقتصادی، ارزی، بر هم افزایی ناترازی ها در حوزه های گوناگون، کاهش قدرت خرید و کوچک شدن سبد معیشتی اکثر آحاد جامعه انعکاس یافته است.
سیاست های اقتصادی اعم از مالی و پولی و ارزی در راستای تأمین اهداف خاص قرار گرفته و با نادیده گرفتن اصول و الزامات علم اقتصاد منابع قابل توجهی که می توانست چند کشور در مقیاس ایران را از مزیت توسعه یافتگی برخوردار کند، مورد اتلاف قرار داده است. در عرصه سیاست خارجی نیز جز قرار گرفتن در انزوای اقتصادی و سیاسی و گرفتار شدن در تله تحریم های اقتصادی و سیاسی و کاهش حجم تجارت خارجی و به تبع تنگناهای ارزی طرفی نبسته ایم.