جهان اقتصاد گزارش می دهد؛
قیمت بلیت هواپیما سر به فلک کشید
گروه زیربنایی رضا پورحسین
جهان اقتصاد: دیدن بلیت هواپیما با قیمت 7 میلیون و 500 هزار تومان در مسیر تهران به اهواز، هر مسافری را شوکه می کند و عطای پرواز را به لقایش می بخشد. این پرواز تحت عنوان بیزینس قرار است در تاریخ 7 مرداد برقرار شود. پروازی بیزینس که باز هم حداقل استانداردهای جهانی را ندارد.
اما این افزایش قیمت نجومی معطوف به بلیت های بیزینس نیست و برای پرواز در این مسیر به صورت عادی نیز باید بالغ بر 4 میلیون و 300 هزار تومان پرداخت کنید. در یک نمونه دیگر قیمت پرواز تهران به دزفول برای روز 23 تیرماه به مبلغ 3 میلیون و 307 هزار تومان تعیین شده است در حالی که همین پرواز در سال جاری با قیمت 2 میلیون و 800 هزار تومان و یا حتی کمتر ارائه می شد تا این سوال در ذهن ایجاد شود که این افزایش قیمت ها با کدام استدلال انجام می شود؟
نرخ بلیت های پرواز تهران به مشهد نیز در مردادماه از 4 میلیون و 700 هزار تومان عبور کرده تا این مسیر پرتردد نیز از افزایش قیمت ها در امان نباشد. پروازهای تهران به تبریز نیز قرار است در مردادماه با قیمت عجیب و غریب فراتر از 4 میلیون و 300 هزار تومان عرضه شود تا مشخص شود سایه گرانی در تابستان امسال قرار است بر سر ترددهای هوایی سنگینی کند.
از سوی دیگر، مقصود اسعدی سامانی در رابطه با نرخ بلیت پروازهای اربعین 1404 به گفت: «قیمت بلیت پرواز از تهران و فرودگاههای غرب تهران بهصورت رفت و برگشت 18 میلیون تومان تعیین شده است».
وی افزود: «همچنین از مشهد و فرودگاههای شرق کشور، پرواز بهمقاصد نجف و بغداد 22 میلیون تومان است».
این در حالی است که برخی ایرلاین ها در حال ارائه بلیت با قیمتی فراتر از ۴۰ میلیون تومان هستند.
دبیر انجمن شرکتهای هواپیمایی تصریح کرد: «این نرخها را شرکتهای هواپیمایی بهصورت داوطلبانه اعلام کردهاند و از مردم میخواهیم مراقب عوامل واسطهای در خصوص گرانفروشی احتمالی باشند».
وی با بیان اینکه این واسطهها سایتهای غیرمجاز هستند، تأکید کرد: «به زائران عزیز توصیه میکنیم بلیت خود را بهصورت رفت و برگشت خریداری کنند تا دچار مشکل نشوند، چراکه خرید بلیت در عراق مشمول هزینههای ارزی میشود.«
سال گذشته بلیت رفت و برگشت تقریبا نصف این مبلغ و حدود ۱۲میلیون تومان بود. هرچند برخی رسانهها از تلاش وزارتخانه برای تعیین نرخهای کمتر از مبالغ اعلامشده خبر دادهاند. اما بابد در نظر داشت با توجه به وضعیت هواپیماها و فرودگاههای کشور پس ازجنگ ۱۲ روزه ، تغییر نرخ بعید به نظر میرسد.
این افزایش قیمت ها در حالی رقم می خورد که در طرحی ابتکاری قرار بود قیمت بلیت ها کاهش پیدا کند.
مهدی رمضانی، سخنگوی سازمان هواپیمایی کشوری، روز یکشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴، در نشست خبری هماندیشی، از برنامهای برای بازنگری در مدل نرخگذاری بلیط هواپیما خبر داد. او گفت: براساس جلسات برگزارشده با ایرلاینها، قرار است خدماتی مانند بار، پذیرایی، انتخاب صندلی و … به صورت مجزا قیمتگذاری شوند و تنها در صورت درخواست مسافر، هزینه آن به بلیط اضافه شود.
در این مدل پیشنهادی، مقرر شده است که خدماتی نظیر حمل بار، پذیرایی و سایر خدمات جانبی با هزینه مشخصی به مسافران ارائه شود. همچنین، ایرلاینها میتوانند بسته به سطح خدمات و رتبه خود، نرخ بلیط پایه را تعیین کنند. هرچه رتبه یک شرکت هواپیمایی بالاتر باشد، امکان افزایش قیمت بلیط نیز برای آن وجود دارد.
با این روش، ساختار نرخگذاری منعطفتر شده و مسافر تنها برای خدمات مورد نیاز خود هزینه میپردازد.
طرحی که قطعا منجر به کاهش قیمت ها نمی شود. قیمت هایی که برخلاف انتظار در تابستان سر به فلک کشیده اند و سفر را برای مسافران به مرحله غیرممکن رسانده اند.