برگزاری سومین همایش بزرگداشت سعدی شیرازی (هزار دستان سخن) در تالار بین‌المللی پیامبر‌اعظم (ص)

شناسه خبر: 179740
برگزاری سومین همایش بزرگداشت سعدی شیرازی (هزار دستان سخن) در تالار بین‌المللی پیامبر‌اعظم (ص)

 

به گزارش اداره روابط‌عمومی و اطلاع‌رسانی دانشگاه فرهنگیان استان اصفهان، سومین همایش بزرگداشت سعدی شیرازی روز دوشنبه، اول اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۴، به همت کانون شعر و ادب سروش دانشگاه فرهنگیان استان اصفهان و با همکاری جمعی از دانشجویان دانشگاه اصفهان، در تالار بین‌المللی پیامبر اعظم (ص) برگزار شد.

این همایش، سومین برنامه از سلسله‌برنامه‌های بزرگداشت سعدی شیرازی است که توسط کانون شعر و ادب سروش دانشگاه فرهنگیان پایه‌گذاری شده و تاکنون با قوت ادامه یافته است. این مسیر فرهنگی برای نخستین‌بار با ابتکار و تلاش جمعی از دانشجویان دانشگاه فرهنگیان استان اصفهان آغاز شد؛ حرکتی که برخاسته از یک ایده دانشجویی بود و به‌واسطه استقبال علاقه‌مندان و حمایت مؤثر مسئولان دانشگاه، به بستری ماندگار و پویا در عرصه فعالیت‌های ادبی دانشگاه تبدیل شد. نخستین دوره این همایش در سال ۱۴۰۲ برگزار گردید و با جذب قابل توجه مخاطبان حوزه ادبیات و علوم انسانی، زمینه‌ساز تداوم این رویداد فرهنگی در سال‌های بعد شد.

در بخش آغازین مراسم، یاد و خاطره استاد و معلم فقید، دکتر علی‌اکبر کجباف، گرامی داشته شد و از نقش مؤثر و حمایت‌های ارزشمند ایشان در برگزاری نخستین دوره همایش بزرگداشت سعدی شیرازی در سال ۱۴۰۲ که به همت کانون شعر و ادب سروش شکل گرفت، تقدیر به عمل آمد.

در بخش سخنرانی‌های رسمی همایش، جمعی از مسئولان دانشگاهی با حضور در جایگاه، به بیان دیدگاه‌های خود درباره جایگاه سعدی شیرازی در فرهنگ، ادب و نظام تربیتی کشور پرداختند. ابراهیم رضایی، معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه اصفهان، در سخنرانی خود با تأکید بر نقش زبان و ادبیات در شکل‌دهی به فرهنگ، گفت: «زبان، آینه فرهنگ است و ادبیات، اوج تبلور تخیل. در نهایت باید وامدار معلمان خود باشیم که در رأس آن‌ها، سعدی قرار دارد.» وی نقش سعدی را در تربیت نسل‌ها و تأثیر آثار او بر زیست فرهنگی جامعه، برجسته دانست.

در ادامه، مصطفی کلانی، رئیس دانشگاه فرهنگیان آیت نجف‌آباد و سرکار خانم سمیه جلیل‌آبکنار، سرپرست پردیس فاطمه‌الزهرا (س) دانشگاه فرهنگیان، با اشاره به نقش ماندگار استاد فقید دکتر علی‌اکبر کجباف در شکل‌گیری نخستین دوره این همایش، یاد و خاطره ایشان را گرامی داشتند. این دو مقام دانشگاهی همچنین با تأکید بر همکاری میان دانشگاه فرهنگیان و دانشگاه اصفهان، به ابعاد تربیتی و انسان‌ساز اندیشه‌های سعدی پرداختند و ترویج این میراث فکری در محیط‌های دانشگاهی را گامی مهم در جهت ارتقای فرهنگی و اخلاقی جامعه دانستند.

در ادامه برنامه، دکتر سیدمهدی نوریان، ادب پژوه و استاد برجسته زبان و ادبیات فارسی، به عنوان سخنران اصلی همایش، با رویکردی تحلیلی به تبیین جایگاه عشق در آثار سعدی شیرازی پرداخت. وی در سخنرانی خود ضمن اشاره به نقش بنیادین عشق در شکل‌گیری شعر و ادبیات فارسی، خاطرنشان کرد: «از میان هنرمندان، آنان که شاگردی مکتب عشق را برگزیدند، به چهره‌های ماندگار و پرآوازه‌ای تبدیل شدند.» نوریان با تکیه بر مضامین موجود در آثار سعدی، وی را بزرگ‌ترین نظریه‌پرداز عشق در ادبیات فارسی معرفی کرد و اشعار او را «دایره‌المعارف عشق» نامید؛ مجموعه‌ای که به گفته وی، به زیباترین شکل ممکن فراز و نشیب‌های این تجربه انسانی را روایت می‌کند.

وی همچنین با نگاهی ژرف به مفهوم عشق در اندیشه سعدی افزود: «عشق در نظر سعدی، فرآیندی است برای خالی شدن از خود و سرشار شدن از معشوق؛ نوعی سلوک انسانی و عرفانی که در قالب زبان هنری و شاعرانه ارائه می‌شود و از همین‌رو جایگاه ویژه‌ای در فرهنگ ما دارد.»

بخش بعدی همایش، با اجرای موسیقی سنتی توسط گروه موسیقی دانشگاه فرهنگیان استان اصفهان آغاز شد. این بخش با هدف ایجاد فضایی فرهنگی و متناسب با محتوای همایش، مورد استقبال حاضرین قرار گرفت.

 

پس از آن، دکتر امید ذاکری‌کیش، عضو هیئت علمی دانشگاه اصفهان، با حضور در جایگاه، بخش‌هایی از آثار سعدی از جمله گلستان، بوستان، قصاید و غزلیات را قرائت کرد. وی در حاشیه اجرای خود، با تأکید بر ظرفیت زبانی و محتوایی اشعار سعدی، بیان داشت: «توانایی سعدی در پیوند دادن شعر غنایی و تعلیمی، بیانگر تسلط کامل او بر زبان فارسی است؛ قابلیتی که تنها از فردی برخوردار از درک عمیق زبان و ادبیات برمی‌آید.»

در ادامه، گلستان‌خوانی توسط فرهنگ شعبانی اجرا شد. این بخش که با هدف تحلیل و معرفی مضامین تربیتی گلستان سعدی برگزار شد، مورد توجه حاضران قرار گرفت و بر غنای محتوایی همایش افزود. 

 

همچنین گفتنی است که در پایان این همایش مراسم قرعه‌کشی با حضور مجری، عوامل برگزارکننده و اساتید و مسئولان حاضر در سالن برگزار شد که طی آن هدایای نفیسی به جمعی از حضار اهدا شد. 

برگزاری سومین همایش بزرگداشت سعدی شیرازی که با استقبال 800 نفر از اساتید،

ارسال نظر
پربیننده‌ترین اخبار