تولیدکنندگان مسکن عاجز از تولید!
پورحاجت در گفتوگو با جهاناقتصاد از بحران وحشتناک در حوزه «اجاره» و «ساخت» مسکن خبر داد:
فریده خدادادی- حل معضلات و مشکلات مسکن به یک کلاف درهم پیچیده تبدیل شدهاست به طوری که بالارفتن یکباره قیمت مصالح ساختمانی تا برهم خوردن اوضاع خرید و فروش ملک و صرف نظر مردم از خرید خانه و روانه شدن به سمت بنگاههای املاک جهت اجاره منزل را شاهد هستیم.
به گزارش جهان اقتصاد؛ مسکن به عنوان ضروریترین کالای مصرفی مردم در تمامی دورانها شناخته شده و متاسفانه رفع مشکلات این حوزه به تفکیک وزارت راه و شهرسازی بسنده شده است به طوری که این کالا درمیان تصمیمات مسئولین گیرکردهاست؛ ازیک سو رییس جمهور مسکوت ماندن طرح تفکیک وزرات راه وشهرسازی را به مجلس اعلام و از سوی دیگرمجلس با این درخواست مخالفت میکند.
غافل از این که چندینماه است که رکود حاکم بر بازار مسکن، گرانی واحدهای مسکونی و نرخ اجاره بها در سطح شهرها فعالین این حوزه و مردم را کلافه کرده است به طوری که خانه خریدن را با وجود این نرخهای کذایی از یاد بردهاند و سکونت در خانههای اجارهای را در وضعیت کنونی ترجیح میدهند.
دراین شرایط تامين مسكن برای اقشار كم درآمد جامعه نیز مشکل شده است بنابراين انتظارمیرود وزیر جدید در حداکثر زمان و با به كارگيری سياستهای مناسب در حوزه مسكن برای رفع كمبودهای فعلی و مشکلات این حوزه اقدام کند.
خبرنگارجهان اقتصاد درادامه بررسی این موضوع با فرشید پورحاجت، دبیرکانون سراسری انبوه سازان کشور به گفتوگو پرداختهاست که در ادامه میخوانید.
دبیرکانون سراسری انبوه سازان کشورگفت: آنچه که درچندین سال از فعالیت محمد اسلامی در وزارت راه و شهرسازی مشهود است، نشان از این است که تصمیمات مشخصی برای ایجاد تعادل در بازار مسکن توسط وزیر راه و شهرسازی دنبال نشد و متاسفانه تمامی ابزارهای بکار گرفته شده از سوی وی به این بازارکمکی نکرد.
پورحاجت بیان کرد: اگر بخشی از رکودی که در بازار مسکن حاکم است در هر کشوری رخ میداد، سیاستگذار باید در راستای حل مشکلات گام برمیداشت اما اکنون با بیتوجهی نسبت به این حوزه، وزارت راهوشهرسازی بازار مسکن را به امان خود رها کرده است.
** بحران وحشتناک دربازار اجاره و ساختمسکن
وی افزود: اگرامروز بازار مسکن را به دوبخش اجاره و ساخت تقسیم کنیم هر دو بازار در بحران وحشتناکی بسر میبرند. در بخش اجارهداری، تمامی سیاستهای اعمال شده از سوی وزیر راه و شهرسازی دولت دوازدهم به شکست منجر شده است به طور مثال با وجود اعلام سقف25 درصد برای مبلغ اجارهبها، رصدهای انجام شده افزایش قیمت را بالاتر از 50 درصد نشان میدهد حتی در بعضی از مناطق تا صد درصد افزایش میزان اجاره بها رخ داده است.
** ناکامی در خرید و فروش مسکن
دبیرکانون سراسری انبوه سازان کشورافزود: شکاف عمیق به وجود آمده میان قدرت خرید مردم تا بازار فروش، ناشی از سیاستهای نادرست دنبال شده درحوزه وزارت راه و شهرسازی است و میتوان گفت اساسا هیچ برنامهای جهت تقویت بنیه خریداران مسکن تدوین نشده است.
پورحاجت با اشاره به شرایط اسف بار در حوزه تولید مسکن خاطر نشان کرد: باید بررسی کرد به دنبال افرایش قیمت مسکن در سه ماه گذشته خط تولید مسکن با چه مشکلاتی دست به گریبان شدهاست.
به گفته وی، فوران لجام گسیخته قیمت مصالح ساختمانی در سه ماه گذشته بازمانده قدرت نقدینگی را در بخش تولید مسکن را به خفقان برده است.
** شرایط نامساعد تولیدکنندگان بخش مسکن
پورحاجت گفت: در حال حاضر تولید کننده بخش مسکن شرایط خوبی ندارد وتمام تولیدکنندگان فعال در این بخش شرایط بسیار دشواری را سپری میکنند.
وی تصریح کرد: شکل گیری سرمایههای اقتصادی درکشور زمان بر است و جای بسی تاسف است که این سرمایهها وبنگاههای تولیدی-اقتصادی کوچک و بزرگ که درحوزه مسکن رشد پیدا کردند، به آسانی به ورطه نابودی کشانده میشوند. باید یادآور شد که تمامی این موارد از نبود برنامه مشخص در وزارت راه و شهرسازی حکایت دارد البته شاید عریض و طویل بودن این وزارتخانه خود معلولی بر این علت تلقی شود.
دبیرکانون سراسری انبوه سازان کشور گفت: ساختارحاکم بر وزارت راه و شهرسازی باید به گونهای باشد که شرایط را برای رسیدگی به امور دراین وزارتخانه کاهش دهد.
** وجود وزارتخانه مستقل مسکن لازمه ساخت یک میلیون واحد مسکونی
پورحاجت عنوان کرد: دولت جدید خبرهای خوبی را در حوزه مسکن نوید داده است و وزیرراه و شهرسازی پیشنهادی از سوی رییس جمهور با سابقه است اگرچه دارای سابقه کافی در این وزارتخانه نبوده است اما از سابقه کافی در حوزه عمرانی برخوردار بوده و وی در وزارتخانهای مانند وزارت نفت که 50 درصد اقتصاد کشور به آن بستگی دارد نیز از تجربه فعالیت برخورداربوده است، بنظر میرسد با انتصاب وزیر جدید دراین حوزه اتفاقات خوبی را شاهد باشیم اما مادامی که این دو وزارتخانه ازهم تفکیک نشوند شرایط در مورد مسکن و خانه دارشدن مردم و تولید یک میلیون واحد مسکونی از سوی رییس جمهور به آسانی محقق نخواهد شد چرا که لازمه ساخت این تعداد واحد مسکونی، وجود یک وزارتخانه مستقل است.
وی عنوان کرد: اقدام اخیر مجلس برای لغو مسکوت ماندن تفکیک وزارت راه و شهرسازی اقدام خوبی بود. وزیر راه دولت دوازدهم با تفکیک این وزارتخانه اظهار مخالفت میکرد اما یادمان باشد جنس مسکن و شهرسازی نرم افزاری و جنس حوزه راه سخت افزاری است.
دبیرکانون سراسری انبوه سازان کشورگفت: ما به عنوان بخش خصوصی همواره براین اعتقاد هستیم که این دو وزارتخانه باید از یکدیگر تفکیک شوند وعلاوه برآن ماموریت جدیدی درحوزه مسکن و شهرسازی در این وزارتخانه تحت عنوان بحث آمایش سرزمین تعریف شده است به طوری که به چه نحوی و چگونه سیاست گذاری برای ساخت مسکن در این حوزه اعمال شود. در هر صورت پرداختن به این موارد علاوه بر حوزه مسکن و شهرسازی، در حوزه اقتصاد کلان مهم است.
پورحاجت بیان کرد: با توجه به بحرانهای مهم در کشور به نظر میرسد به وزارتخانهای متمرکز بیش از گذشته در حوزه مسکن مورد نیاز است.