بازار مسکن ظرفیت پرش قیمت ندارد
به گزارش جهان اقتصاد به نقل از ایسنا، مصطفی قلی خسروی اظهار کرد: بازار مسکن ظرفیت رشد بالای قیمت را ندارد؛ زیرا به لحاظ کاهش شدید قدرت خرید متقاضیان، معاملات به شدت کاهش یافته است. اگر بعضی مالکان یا سازندگان دلشان میخواهد واحدهای خود را با قیمتهای نامتعارف به فروش برسانند باید بگویم از این خبرها نیست.
وی افزود: بازار مسکن در حدود چهار سال اخیر متاثر از تورم عمومی دچار جهش قیمت شده و در حال حاضر به ثبات و آرامش رسیده و در مهرماه نیز معاملات کساد است. نوسانات جزئی ماهیانه طبیعی است اما نمیتوان انتظار داشت قیمتها مجددا پرش کند. بنابراین به کسانی که در سایتها و اپلیکیشنها نرخهای کاذب برای آپارتمانهای خود میگذارند توصیه میکنیم اگر قصد فروش دارند قیمتهای پیشنهادی را پایین بیاوند تا هم خودشان بتوانند به پول برسند و هم متقاضیان مصرفی، خانهدار شوند.
خسروی با اشاره به قیمتهای پیشنهادی که در مناطق شمالی تهران ارایه میشود گفت: متوسط قیمت هر متر خانه در منطقه یک بین ۶۰ تا ۷۰ میلیون تومان است. لذا قیمتهای بالای ۱۰۰ میلیون تومان فقط در ظاهر است و با این نرخها خرید و فروش بسیار به ندرت انجام میشود. وقتی از میانگین حدود ۷۰ میلیون تومان صحبت میکنیم یعنی ممکن است واحدهایی با نرخ متری ۵۰ میلیون تومان تا نهایتا ۸۰ میلیون تومان فروخته شود. عجیب است که مالکان در سایتها قیمتهای ۱۵۰ میلیون تومان در هر متر مربع تعیین میکنند. این رویه در سامانههای ملکی باید توسط دستگاههای ناظر رسیدگی شود.
وی درباره تاثیرگذاری طرح جهش تولید مسکن که ثبت نام آن از امروز آغاز شده است گفت: این برنامهها قطعا در بلندمدت موثر است و میتواند به کنترل بازار املاک کمک کند. اما به هر حال باید در نظر داشت که ساخت و ساز بین ۱.۵ تا ۳ سال طول میکشد و توقع اینکه سریعا نرخها در بازار مسکن پایین بیاید مقداری دور از ذهن است. جدا از اثرات اقتصاد کلان بر بازار مسکن، افزایش عرضه و ساخت و ساز میتواند به ساماندهی این بازار کمک کند. بنابراین دولت و مجلس، مسیر خوبی را انتخاب کردهاند.
رییس اتحادیه مشاوران املاک همچنین درخصوص طرح اجارهداری حرفهای اظهار کرد: همین که مردم میبینند برنامههایی در بخش ساخت و ساز به منظور اجاره یا واگذاری به صورت مالکیت وجود دارد در کاهش انتظارات تورمی موثر است. اما همانطور که گفتم حوزه مسکن، یک حوزه دیرپذیر است و اثرگذاری طرحها با فاصله زمانی خود را نشان میدهد. بازار مسکن مثل طلا و ارز نیست که یک شبه بالا برود و یک شبه پایین بیاید.
خسروی نقش مشاوران املاک در بازار مسکن را در جهت کاهش قیمتها دانست و گفت: وقتی یک نفر خانه خود را برای فروش به مشاور املاک میسپارد، اولین چیزی که مشاور به او میگوید این است که آیا امکان تخفیف وجود دارد؟ اگر قیمت خانه بالاتر از عرف منطقه باشد مشاور به مالک میگوید که نمیتوانم با این قیمت خانه شما را بفروشم. طبیعتا یک مشاور املاک میخواهد معاملات در بازار مسکن افزایش یابد تا به کمیسیون خود برسد و به هیچ عنوان افزایش قیمت برای او ملاک نیست. لذا صحبتهایی که بعضا درخصوص نقش بنگاهداران در گرانی مسکن عنوان میشود فاقد اعتبار است و کارشناسی شده نیست.