
ميزان نياز کشور به واردات برنج در آينده نزديک
علي شفائي
ali.shafaee.11@gmail.com
پس از ماهها اصرار و پافشاري بر نياز کشور به واردات 400 تا 500 تن برنج، روز گذشته معاون وزير جهاد از توليد يک ميليون و 800 هزارتن برنج در داخل کشور خبر داد، که با توجه به نياز کشور به حدود 3 ميليون و 400 هزار تن برنج، نياز کشور به واردات حدود يک ميليون و 600 هزارتن خواهد بودد.
به گزارش خبرنگار جهان اقتصاد، از اواسط تابستان سال گذشته و همزمان با برداشت برنج در داخل کشور، تعرفه واردات به 40 درصد افزايش يافت و از مهرماه نيز واردات برنج به طور کلي ممنوع اعلام شد، عليرضا شايق از فعالان بازار برنج با تاکيد بر نياز کشور به حداکثر 400 تا 500 هزارتن برنج و القاء اين موضوع به مديران وزارت جهادکشاورزي، برنجهاي وارداتي را عامل نابودي توليد داخل ناميد.
از سويي جوسازيها عليه واردات برنج تا به آنجا پيش رفت که برخي مديران دولتي واردات برنج را عامل برهم ريختن بازار توليدات داخلي اعلام کرده و اظهار داشتند براي حمايت از توليد داخل بايد قيمت برنجهاي وارداتي به اندازهاي افزايش يابد تا به قيمت برنجهاي توليد داخل نزديک شود.
اين مباحث در شرايطي مطرح ميشود که اين دو محصول بازاري دوگانه داشته و به علت تفاوت قيمت فاحش اقشار کم درآمد جامعه چارهاي جز مصرف برنجهاي وارداتي ندارند و افزايش قيمت اين محصول به منزله حذف آن از سبد مصرف اين خانوادهها است.
از سويي تغييرات بازار نشان داد که حتي از نظر قيمتي نيز اين دو محصول بر هم بيتاثير هستند، چراکه بهرغم افزايش تا 25 درصدي قيمت برنج داخلي در سال گذشته، نه تنها برنجهاي وارداتي افزايش قيمت را تجربه نکردند که حتي با اندکي کاهش قيمت نيز روبرو شدند.
داعيه حمايت از توليد داخل رد شرايطي مطرح ميشود که طي چند سال اخير برنج داخلي با افزايش قيمت چند برابري روبرو بودهاست، اما قيمت پايه خريد از کشاورزان اندکي افزايش داشتهاست.
مورد ديگر تداوم ورود برنجهاي خارجي به بازار است که بخشي از آن متعلق به ثبت سفارشهاي قبلي است، اما بخش قابل توجهي از اين برنجها از مسير قاچاق وارد کشور ميشود، چراکه توقف واردات قانوني و همچنين تعرفه 40 درصدي شرايطي را فراهم آورده تا واردات برنج از مسير قاچاق مقرون به صرفه باشد.
در اين خصوص معاون وزير جهاد کشاورزي گفت: واردات بيش از 149 هزار تني برنج عليرغم ممنوعيت آن طي دو ماهه ابتدايي امسال از محل ثبت سفارشهاي صورت گرفته گذشته بوده است، چرا که براساس قانون، هر واردکنندهاي تا 18 ماه پس از ثبت سفارش ميتواند کالاي مورد نظر خود را به کشور وارد کند.
عباس کشاورز در گفتوگو با ايسنا، اظهار کرد: در حال ارزيابي موجودي برنج در انبارهاي کشور از محل توليد داخلي و واردات هستيم.
وي همچنين از توليد حدود يک ميليون و 800 هزار تني برنج در سال جاري خبر داد و گفت: نتايج ارزيابي از موجودي برنج در انبارهاي کشور و ميزان نياز به واردات اين محصول، در آينده نزديک مشخص ميشود.
کشاورز اظهار کرد: تقريبا همه شاليزارهاي دو استان شمالي کشور تحت کشت برنج قرار گرفته و با احتساب ديگر شاليزارهاي موجود در کشور پيشبيني مي شود حدود يک ميليون و 800 هزار تن برنج در سال جاري توليد شود.
وي افزود: کشت برنج در برخي استانها مانند گلستان، فارس، خوزستان و غيره که مورد حمايت وزارت جهاد کشاورزي نبود، کاهش يافته است اما به هدفي که در وزارتخانه دنبال آن بوديم نرسيديم، چرا که دستگاههاي متولي موازي با وزارت جهاد کشاورزي همکاري لازم را انجام ندادند.
معاون زراعت وزير جهاد کشاورزي گفت: انتظار ميرفت با همکاري همه دستگاههاي متولي برنج در استانهايي مانند فارس که با محدوديت شديد منابع آبي مواجه است کاشت نشود.
-
دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.
-
افزودن دیدگاه